Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Rozširuje sa ponuka elektrických vozidiel. Od minulého roka je to nárast o takmer 40 %. Ojazdených áut na trhu medziročne pribudlo.

Aj keď ceny ojazdených áut od apríla tohto roku stagnujú, na trhu sú v raste či poklese cien veľké rozdiely podľa toho, kto automobil na predaj ponúka. Napríklad v autobazároch sa stredná hodnota ceny od začiatku roka postupne zvýšila z 10 300 eur na súčasných 10 800 eur, čo je najnižšie zvýšenie zo všetkých obchodníkov, ktorí sa zaoberajú predajom ojazdených vozidiel. U dílerov vozidiel, ktorí predávajú aj ojazdené autá, sa od januára stredná hodnota ceny taktiež zvýšila, a to o 1 500 eur. Rovnako tak rástla stredná hodnota ceny ponúkaných vozidiel priekupníkmi, ktorí v menšej miere s vozidlami obchodujú, ale aj ľuďmi predávajúcimi svoje súkromné vozidlá. Vyplýva to z pravidelnej analýzy sekundárneho automobilového trhu, ktorú vykonáva spoločnosť AURES Holdings, prevádzkovateľ siete autocentier AAA AUTO a Mototechna.

 „Veľkí obchodníci museli v priebehu tohto roka reagovať na spotrebiteľské správanie zákazníkov, ktorí narazili na určitý cenový strop, cez ktorý už neboli ochotní ísť. Cena ponúkaných áut v autobazároch sa tak od začiatku roka zvýšila o necelé tri percentá. V rovnakom období o 7 % rástla cena u dílerov, ktorí vo všeobecnosti ponúkajú mladšie ojazdené autá okolo 4 rokov veku. To sa pochopiteľne spája s rastúcimi cenami nových áut a ich stále trvajúcim nedostatkom. Tento trend sa snažia využívať aj menší priekupníci a súkromníci. Tí však spravidla ponukovú cenu nadhodnotia a auto sa nakoniec predá lacnejšie. Zároveň nimi ponúkané ojazdené autá sú všeobecne najstaršie a najviac ojazdené. Vekový medián sa pohybuje medzi 12 a 14 rokmi a stav tachometra sa blíži 200 000 km,“ hovorí Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Ojazdených áut na celom trhu medziročne pribudlo

Vlani v novembri predstavovala ponuka na slovenskom trhu 45 944 vozidiel, tento rok ich bolo 53 095. Najčastejšie ponúkaným modelom ojazdených vozidiel na slovenskom trhu bola v novembri Škoda Octavia s cenovým mediánom 6 500 eur vo veku 10,6 roka. Na druhom mieste VW Passat s mediánovou cenou 8 600 eur a vo veku 9,2 roka. Tretie miesto obsadil Volkswagen Golf s cenovým mediánom 5 900 eur a vo veku 12 rokov. Tachometer áut v inzertných ponukách najčastejšie ukazoval hodnotu 172 000 km. V ponuke bolo v novembri 211 vozidiel s hybridným pohonom a 143 čistých elektromobilov, ktorých medziročne pribudlo 40 %. Medzi elektromobilmi bol v novembri najčastejšie ponúkaný Audi e-tron, nasledovaný modelmi Tesla Model 3 a BMW i3. U hybridov stále dominuje Toyota s modelmi RAV 4, Corolla a C-HR.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.