Redakcia TOUCHIT nebude v Las Vegas chýbať.

Január a začiatok každého roka sa už tradične spájajú s výstavou CES v Las Vegas. Skratka CES znamená Consumer Electronics Show, v preklade výstava spotrebnej elektroniky a táto výstava je najväčšia svojho druhu (z hľadiska predanej výstavnej plochy). Možnože nie je tak bohatá na oznámenie nových smartfónov ako MWC v Barcelone a nevidíte tu tak veľa domácich spotrebičov ako na výstave IFA v Berlíne, avšak na CESe sa často prezentuje vízia budúcnosti.

Okrem trendov a technológií, ktoré budú špecifické pre celý nasledujúci rok, môžete v Las Vegas vidieť aj inovácie, ktoré možno vo výsledku neuspejú a nikdy sa s nimi v praxi nestretneme. Práve týmto je CES okúzľujúci, a práve preto sa do Las Vegas každý rok schádzajú odborníci, vystavovatelia a médiá z celého sveta. A v Las Vegas nebude opäť chýbať ani redakcia magazínu TOUCHIT.

Parihug sú plyšáci, ktorí sa cez pripojené smartfóny spárujú cez internet a vibrujú, keď niekto objíma toho druhého

Čo nás čaká a neminie

V tomto článku vám skratke predstavíme, čo nás bude čakať od nedele 6. januára 2019, kedy sa celý kolotoč začne. A od daného dátumu vám budeme počas nasledujúceho týždňa prinášať tie najčerstvejšie informácie priamo z centra diania:

Nedeľa 6. januára 2019 (amerického času)

Acer

Výstavu CES už tradične štartuje prezentácia noviniek spoločnosti Acer. Predpokladáme, že uvidíme nové notebooky pre bežných používateľov a manažérov a pravdepodobne aj nejaké Chromebooky.

BYTON

Táto firma je pomerne málo známa, avšak jej tlačová konferencia na CES 2018 všetko zmenila. BYTON je názov elektromobilu ako aj samotnej firmy, ktorá má centrálu v Číne a pobočku v Nemecku. Cena auta by mala štartovať na úrovni 45 000 USD a do predaja v USA malo ísť už v roku 2018. Zatiaľ sa tak zatiaľ nestalo a na tlačovej konferencii na CES 2019 sa určite dozvieme viac.

BYTON na CES 2018

CES Unveiled

Toto je malá výstava v rámci CES. Na CES Unveiled sa prezentujú známe značky aj začínajúce firmy a často tu vidíme produkty od výmyslu sveta.

Inteligentný odsávač materského mlieka s mobilnou aplikáciou, inteligentná zubná kefka, inteligentná kefa na vlasy, inteligentná palička na chodenie, špeciálne trenky, ktoré majú tlmiť žiarenie z telefónov… jednoducho, každý rok nás dokáže niečo prekvapiť. Veríme, že CES 2019 nebude výnimka.

Tradične tu vystavuje aj spoločnosť Lenovo, ktorej na CES patrí celá jedna reštaurácia a bar.

Špeciálne predstavenie Samsung televízorov

Samsung ukáže na CES nové televízory a my sa na ne pôjdeme pozrieť. Bude to v predvečer veľkej tlačovej konferencie spoločnosti Samsung, pričom už teraz vieme, že pôjde o novú generáciu televízorov QLED so zameraním na vyššiu kvalitu obrazu a 8K rozlíšenie.

NVIDIA

Nedeľu ukončí prezentácia spoločnosti NVIDIA. Tá sa minulé roky v Las Vegas venovala najmä technológiám pre autonómne autá a novinky v tomto smere očakávame aj na CES 2019. Takisto očakávame oznámenia, ktoré súvisia s novými grafickými kartami – konkrétne predstavenie mobilných grafických kariet GeForce RTX.

Pondelok 7. januára 2019

LG

Pondelok je najnáročnejší deň, lebo sa iba presúvate z jednej prezentácie na druhú, zbierate informácie, ale nestíhate ich spracovávať. Tento deň štartuje o 8 ráno miestneho času tlačovou konferenciou spoločnosti LG, ktorá ukáže nové televízory a s veľkou pravdepodobnosťou aj koncept skladateľného smartfónu.

Aj tu budeme vidieť 8K televízor OLED, ktorého koncept sme videli už na výstave IFA v Berlíne. Tento raz to však budú modely, ktoré LG plánuje v roku 2019 reálne predávať. Celkom večer bude aj úvodná prezentácia vedená prezidentom LG a očakávame orientáciu na ThinkQ – teda ovládanie LG zariadení pomocou rozpoznávania hlasu

Panasonic

Panasonic je v USA dodávateľ batérií napr. aj pre niektoré automobily Tesla a je to vážený dodávateľ zariadení na starostlivosť o telo. Hlavne je to však špičkový výrobca bezzrkadlových fotoaparátov. Práve na prezentáciu najnovších modelov fotoaparátov sa tešíme najviac.

Celkom večer je pre európskych novinárov zorganizované ešte špeciálne predstavenie, na ktorom Panasonic ukáže nové OLED televízory a my budeme o nich informovať.

Panasonic na CES 2018

Hisense

Pôjdeme sa pozrieť aj na takzvané laserové TV od Hisense. Táto značka začína predávať svoje produkty aj na Slovensku, a preto je ponuka tejto firmy pre nás zaujímavá.

Qualcomm

Qualcomm predstaví detaily o novej generácii svojho mobilného procesora, ktorý bude poháňať vlajkové lode v roku 2019.

Toyota

Toyota usporiada tlačovú konferenciu zameranú na prezentáciu autonómneho auta, ktoré má jazdiť aj na uzavretej dráhe pri výstavisku.

Samsung

Samsung okrem nových televízorov, ktorým bude venovaná aj samostatná prezentácia v nedeľu, predstaví ďalšie zariadenia. Špekuluje sa nad ďalšou verziou inteligentného reproduktora s asistentom Bixby a možno uvidíme aj jeho skladateľný telefón a domáce spotrebiče.

Táto tlačová konferencia bude určite v znamení asistenta Bixby v takmer všetkých produktoch, ktoré Samsung vyrába. Žiaľ, Bixby slovenčinu ani češtinu nepozná a v tomto smere ani neočakávame zmenu.

Samsung na CES 2018 ukázal microLED televízory

Hyundai

Hyundai na CESe ukáže najnovšiu verziu auta s vodíkovým pohonom. Z jeho výfuku vychádza len vodná para a my sme zvedaví, či sa tento model bude dať vidieť aj v prevádzke.

Hyundai na CES 2018

Intel

Ťažko povedať, čo predstaví Intel. Minulé roky sa venoval virtuálnej a rozšírenej realite a novým médiám. Teraz sa však špekuluje o tom, že pripravuje vlastnú výkonnú diskrétnu grafickú kartu a 10-jadrový procesor. Ak je tomu tak, oznámi tieto novinky v Las Vegas?

Sony

Sony na výstave CES 2018 predstavil nové smartfóny strednej triedy. Dá sa teda očakávať, že na CES 2019 predstaví ich nástupcov, modely XA3 a L3. Spomína sa aj inteligentný displej a veľa si firma sľubuje od predstavenia najnovších OLED televízorov.

Macko vo svojom brlohu. Čakanie pred konferenciami je dlhé, času na presun je však často oveľa menej

Utorok 8. januára

IBM

Nevedno, čo čakať od spoločnosti IBM. Na Slovensku počujeme o tejto firme len veľmi málo, marketing sa zameriava skôr na Českú republiku. IBM sa ale v USA sústreďuje napr. na autonómne vozidlá, rozpoznávanie reči, výskum liečenia rôznych chorôb a pod. Sami sme zvedaví, čo vlastne na špeciálnej prezentácii ukážu.

Lenovo

Lenovo ukáže v Las Vegas nové herné notebooky s grafickou kartou GeForce GTX 1160. Očakávame aj ďalšie novinky zo segmentu mobilných a inteligentných zariadení. Máme dohodnutú prehliadku nových zariadení a prinesieme o nich informácie.

Honor

Na CES 2019 sa pôjdeme pozrieť aj na Honor View 20, ktorý bol nedávno predstavený pre čínsky trh a európskej premiéry sa dočká 22. januára 2019 v Paríži.

Streda 9. januára

AMD

AMD už oznámilo, že v Las Vegas ukáže tretiu generáciu svojich procesorov a tiež aj nové grafické karty.

HTC

Pôjdeme sa pozrieť aj do stánku spoločnosti HTC. Nečakajte smartfóny, toto bude iba o novinkách v segmente virtuálnej reality.

Microsoft

V prípade Microsoftu neočakávame žiadne novinky. Firma však využije svoju účasť na CES 2019 na prezentáciu produktov partnerov a výstavu nových Surface zariadení, ktoré boli oznámené v októbri 2018.

Tí ostatní

CES 2019 bude určite bohatý aj na všemožné produkty od výmyslu sveta. Do redakcie sme už dostali pozvánky na prezentáciu inteligentnej rybárskej udice, robotického nákupného kufra, ktorý za vami chodí počas nakupovania či zdravotníckeho zariadenia, ktoré vám pomôže udržať stolicu pekne pokope. Pripravte sa teda aj na takéto špeciality, aj o nich vás budeme informovať.

Jeden z najzaujímavejších produktov výstavy CES 2017 – odsávač materského mlieka s prepojením na smartfón

Prečítajte si aj:

CES za oponou: Aká je táto výstava naozaj a čo sa do našej veľkej reportáže nezmestilo

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit