Svoj televízor pri príležitosti výstavy CES predstavila aj spoločnosť Panasonic. Nová vlajková loď medzi OLED televízormi sa volá JZ2000 a bude k dispozícii s uhlopriečkami 55 a 65 palcov.

Panasonic JZ2000

Panasonic JZ2000

Na prezentácii sme videli 65-palcový model , ktorý obsahuje nový procesor AI HCX Pro, prirodzene s umelou inteligenciou. Ten riadi automatickú optimalizáciu kvality obrazu a zvuku na základe typu sledovaného obsahu. Novinkou je režim Game Mode Extreme, ktorý prináša výrazné zníženie vstupnej latencie pre zlepšenie herného zážitku (zhruba na rúrovni 14 ms) a navyše podporuje aj HDMI 2.1 Variable Refresh Rate (vrr) a High Frame Rate (HFR). Vstavané reproduktory s výstupmi do strán a nahor a vytvárajú priestorový zvuk a vďaka systému Dolby Atmos.

Zvukový systém je ladený so špecialistami Technics a panel Master HDR OLED Professional Edition poskytuje vyšší jas v porovnaní s konvenčnými OLED televízormi. Ten je zase ladený v špeciálnom pracovisku Panasonic v Hollywoode. Operačným systémom je My Home Screen vrátane novinky My Scenery a pripojenie je aj cez duálny Bluetooth.

Ústredná časť televízora Panasonic JZ2000: procesor HCX Pro

Ústredná časť televízora Panasonic JZ2000: procesor HCX PRO AI

Vďaka vyladeniu v spolupráci s filmármi z Hollywoodu a presnosti farieb boli televízory Panasonic OLED vždy voľbou pre ľudí, ktoré žiadnajú presné farby. Model JZ2000 Panasonic navrhol tak , aby to bola voľba aj pre hráčov. Preto tá nízka latencia a podpora variabilnej obnovovacej frekvencie (vrr) i vysokej obnovovacej frekvencie (HFR) HDMI2.1.

Televízor JZ2000 vám vyjde v ústrety aj vtedy, ak nechcete televízor nijako nastavovať. Nový procesorom dokáže pomocou umelej inteligencie určiť, aký druh obsahu práve sledujete a automaticky optimalizuje obraz aj zvuk.

Pridanie reproduktorov s výstupmi do strán a smerujúcimi smerom nahor prináša zaujímavý priestorový zvuk, ktorý zlepšuje zážitok zo sledovania filmov, športu i hrania hier. Televízor JZ2000 je vybavený špeciálne upraveným panelom OLED, ktorý poskytuje lepšie úrovne jasu v svetlých a aj priemerne tmavých scénach.

PROCESOR HCX PRO AI A AUTOMATICKÝ AI REŽIM

Procesor HCX Pro AI s umelou inteligenciou (AI) teda pomáha televízoru presne zistiť, aký druh obsahu sa prehráva. Je pritom schopný identifikovať prehrávaný obsah v reálnom čase a analýzu obrazu vykonáva každú sekundu. Procesor porovnáva prehrávaný program s knižnicou rôznych typov obsahu, na ktorých sa naučil optimalizovať kvalitu obrazu i zvuku.

Panasonic JZ2000 so zameraním na komunikáciu

Panasonic JZ2000 so zameraním na komunikáciu

Ak procesor zistí, že sledujete napríklad futbal, upraví kvalitu obrazu tak, aby tráva i hráči pôsobili realisticky. Zároveň automaticky upraví zvuk, aby ste mali pocit, že ste priamo na štadióne. Na druhej strane, ak zistí, že sledujete film, nastaví čo najpresnejšie farby a upraví kvalitu obrazu tak, aby poskytoval zážitok čo najbližší projekcii v kine.

LEPŠÍ ZÁŽITOK PRE HRÁČOV

Vďaka procesoru HCX Pro AI sa podarilo znížiť latenciu pri hraní hier. Reakčná doba tu znamená čas posun medzi stlačením tlačidla na hernom ovládači, ako je joystick, a akciou vykonanou na obrazovke. Televízor JZ2000 znižuje latenciu až k najnižším číslam v odbore v kategórii OLED TV. Toto skrátenie latencie je kľúčovou súčasťou režimu Game Mode Extreme, ktorým je televízor JZ2000 teraz vybavený.

Panasonic JZ2000 so zameraním na hry

Panasonic JZ2000 so zameraním na hry

ZLEPŠENIE ZVUKU

Televízor JZ2000 tiež dokáže poskytovať kvalitný zážitok zo zvuku. Popri reproduktoroch smerujúcich nahor sa pri televízore JZ2000 objavili tiež reproduktory smerujúce do strán. Toto riešenie nazývané 360 ° Soundscape Pro je schopné dosiahnuť zvukové zážitky s podporou Dolby Atmos. Niekoľko vstavaných reproduktorov smerujúcich nahor, do strán a dopredu tak vytvára priestorovú zvukovú scénu.

Panasonic JZ2000 so zameraním na zvuk

Panasonic JZ2000 so zameraním na zvuk

JZ2000 takto dokáže reprodukovať zvuky prichádzajúce z rôznych smerov ešte lepšie Pokiaľ sledujete filmy, budete mať k dispozícii priestorový zvuk na úrovni kina; Ak sledujete šport, získate intenzívny pocit, že ste priamo na štadióne. Televízor JZ2000 poskytuje silný a dynamický zvukový výstup doplnený silnými basmi.

Televízor JZ2000 podporuje veľmi širokú škálu formátov HDR vrátane Dolby Vision IQ, Dolby Vision, Filmmaker Mode a HLG Photo, čo je formát statických obrázkov, ktorý prináša statické fotografie do sveta HDR. K režimu Filmmaker Panasonic pridal svoju vlastnú funkciu Intelligent Sensing, ktorá dynamicky upravuje obraz podľa úrovne okolitého svetla.

Reproduktory na Panasonic JZ2000

Reproduktory smerujúce dohora na Panasonic JZ2000

Technológia Dolby Vision IQ rozširuje výhody technológie Dolby Vision nad rámec HDR inteligentnej optimalizácie kvality obrazu a poskytuje kvalitný zážitok bez ohľadu na okolité osvetlenie alebo typ obsahu. Divák pritom ani nemusí siahnuť po ovládači.

Šírenie zvuku na Panasonic JZ2000

Šírenie zvuku na Panasonic JZ2000

Televízor JZ2000 podporuje aj funkciu Adaptive HDR10 +, ktorá dynamicky prispôsobuje HDR obsah svetelným podmienkam v miestnosti a verne reprodukuje tvorivý zámer v rôznych podmienkach, či už tmavých alebo jasných, bez straty detailov alebo kontrastu.

ZLEPŠENIE APLIKÁCIE MY HOME SCREEN 6.0

JZ2000 obsahuje najnovšiu verziu aplikácie My Home Screen 6.0. Nová funkcia My Scenery vám umožní vybrať si z archívu upokojujúcich obrázkov a videí alebo si nastaviť vlastné, podľa nálady a dennej doby. Ideálne na sústredené premýšľanie alebo na chvíle pred spaním. Okrem fotografií z LUMIX CLUB, ktoré zdôrazňujú krásu Japonska, spolupracoval Panasonic tiež so Štúdiom LoungeV na tvorbe efektných videí, ktoré pomôžu oddýchnuť si pri televízore po náročnom pracovnom dni.

Panasonic JZ2000 a MyHomeScreen 6.0

Panasonic JZ2000 a MyHomeScreen 6.0

Duálne pripojenie Bluetooth umožňuje televízoru prenášať zvuk na dve samostatné zariadenia Bluetooth súčasne. To znamená, že napríklad obaja ľudia môžu počúvať film neskoro v noci prostredníctvom Bluetooth slúchadiel bez toho, aby rušili spánok ostatných v domácnosti.

Televízor JZ2000 podporuje aj vstavané hlavné hlasové služby, ktoré umožňujú ovládať niektoré kľúčové funkcie televízora iba hlasom.

Zdroj: Vlastné, Panasonic

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.