Toto nie je „prvoaprílový“ žart, PGS je reálne funkčné, resp. multifunkčné zariadenie

Spoločnosť PGS LAB si predstavuje využitie (pre potencionálneho používateľa) hybridného zariadenia PGS (Portable Gaming System) tak, že postupom času zahodíte všetky nevkusné a veľké zariadenia, ktoré vám nahradí toto jediné. Ani pri tomto produkte sa nemení to, že takéto projekty sú naživo prezentované – jedine na výstave CES v Las Vegas.

Čo je PGS?

Je to 5.9-palcové zariadenie s 3,2-palcovým sekundárnym displejom – oba používajú technológiu IPS, ale s rozličným rozlíšením. Väčší má Full HD a menší HD rozlíšenie. PGS má odklápaciu konštrukciu na špeciálnych „pántoch“. Vrchná časť so spodnou dobre lícuje a zakrýva hernú časť zariadenia – Gamepad a menší displej. To najzaujímavejšie – toto zariadenie je herná konzola, Windows 10 počítač a Android smartfón – všetko súčasne, teda skoro. PGS využíva DualBoot a dva odlišné procesory, ktoré sa starajú o plynulý chod zariadenia v oboch režimoch.

Súčasne to nejde, ale riešenie je také, že na boku zariadenia je tlačidlo, ktorým sa OS prepína. Avšak, ak ste v režime Windows, Android je v pohotovostnom režime, čo znamená, že ak by vám niekto volal, písal – budete o tom informovaný a neprídete o žiadnu udalosť. Procesory v PGS sú – Intel Atom x7-Z8750 s taktom 2,56 GHz (Windows) + MediaTek Helio X2X s taktom 2,5 GHz (Android). Keďže má zariadenie pomerne vysoký výkon a je určené pre náročnejšie hry, je potrebné chladenie. To je aktívne s jedným ventilátorom, ktorý dokáže schladiť až 15 W teplo, PGS produkuje 4 až 5 W.

Operačná pamäť (RAM – LPDDR3) je spoločná a má dostatočnú veľkosť 8 GB. Taktiež grafika je spoločná – Intel HD Graphics 600 MHz (16 jadier). Podstatným parametrom je interná pamäť, ktorá má kapacitu 128 GB – UFS. Kapacita Li-Po batérie je 6800 mAh, čo podľa slov výrobcu umožní 12 dní používania Androidu (výhradne na telefonovanie) alebo 3 až 6 hodín hrania hier vo Windows móde (výdrž závisí od náročnosti hry).

Spomeňme konektivitu – Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, GPS a 2G/3G/4G siete. Veľkosť PGS je 158 × 78 × 15 mm s hmotnosťou 320 gramov. Výrobca hovorí, že sa snažili všetko vtesnať do tela s rozmermi iPhone 6/7 Plus, čo sa im podarilo presne, akurát hrúbka a váha je väčšia – pochopiteľne (všetci sa porovnávajú s iPhonom). Zariadenie má viacero (dobre dostupných) ovládacích prvkov po obvode a neprehliadnuteľný Gamepad – po vysunutí hlavného displeja (páčky sú skvelé, iba s dotykovým displejom by to nemalo význam). Nájdeme tu aj kombinovaný USB-C 3.1 port (nabíjanie/video), slot na pamäťové karty do 512 GB, Stereo reproduktory a nepochybne aj kameru. Hlavná má rozlíšenie 13 MPx a predná 2 MPx (aby sa nepovedalo, že má „všetko“, ale nefotí).

„Je obdivuhodné, že takýto „začiatočnícky“ projekt dokáže vtesnať 5,9 palcový displej do tela rovnakého, ako má iPhone 7 Plus s 5,5-palcovým displejom.“

Čo viac dokáže PGS?

Hranie hier je podstatou, PGS bol navrhnutý pre hráčov – od hráčov. Zariadenie vie spustiť veľké množstvo počítačových hier (limit výkonu), ale výhodou je STREAM. Ak máte rozohrané hry, stačí pripojenie na internet a môžete pokračovať cez stream –  Steam, PS4, Xbox One a pod. Ak vás napadla otázka, načo je vhodný sekundárny displej – tak odpoveď je, že môže fungovať ako druhý monitor vo Windows. Iný program, poznámkový blok, touchpad a pod.

Tento hybrid vyzerá lákavo, ale až čas ukáže, čo je reálne v bežnom používaní. To podstatné sme povedali a veľmi radi by sme si toto zariadenie reálne vyskúšali – dlhšiu dobu.

Cena a dostupnosť

Predobjednávky je možné vytvárať od roku 2016, zmenila sa však cena – smerom hore. Produkt bol prehodnotený a prerobený, preto nastalo zvyšovanie ceny. PGS bude predávaný v troch verziách – PGS Hardcore Titanium 599 USD (562 eur) / PGS Hardcore 319 USD (299 eur) / PGS Lite 250 USD (234 eur). Verzie sú odlišné spracovaním a výkonom, konkrétne parametre jednotlivých produktov nájdete na stránkach výrobcu. Prvé kusy budú odosielané v druhom štvrťroku 2017.

Prečítajte si aj:

CES: NVIDIA – na hranie náročných hier už nepotrebujete drahý a výkonný PC, zahráte si aj na MAC-u, privítajte GeForce NOW

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE