Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Len nedávno vypublikovalo Fondee výsledky svojho prieskumu finančnej gramotnosti, ktoré sú priam alarmujúce.

Prieskum bol realizovaný v júli na celkovej vzorke 524 respondentov a ukázal, že až 86% slovenských žien si myslí, že na to, aby mohli zhodnocovať svoje úspory, sa musia dobre vyznať v trhoch. 77% Sloveniek považuje investovanie za zložitú vedu a svoje úspory nezhodnocuje ani tretina.  Rovnaký prieskum realizovalo Fondee aj v susedných Čechách, na vzorke 303 respondentov. Na aké najvýraznejšie rozdiely výsledky prieskumu poukázali a v ktorej krajine nájdeme lepšie investorky?

České ženy sú voči investovaniu skeptickejšie

Už dlhodobo sa nie len v našej spoločnosti rieši otázka rozdielov medzi mužmi a ženami, či už ide o mzdy, dôchodky, neplatenú prácu v domácnosti a iné. Azda jediná priepasť, ktorej stále nebol venovaný dostatok pozornosti, je rozdiel žien a mužov v investovaní, teda zabezpečení sa na svoju budúcnosť. Prečo by sa ženy mali o svoju budúcnosť zaujímať a aký vôbec je ich postoj ku zabezpečeniu sa na dôchodok?

Výsledky prieskumu ukázali, že na dôstojný dôchodok si na Slovensku sporí 25,4 %, zatiaľ čo v susedných Čechách je to len 15,2 % žien.

„Ženy nie len že zarábajú menej, ešte majú aj nižšie dôchodky, a to sa naviac dožívajú dlhšieho veku než muži. V zásade teda platí, že menej peňazí im musí vydržať dlhšie, a z dôchodku navyše musia pokryť aj celý chod domácnosti, čo ich situáciu ešte sťažuje. Zaujímať o svoju budúcnosť a zabezpečiť sa na ňu by sa preto mali čím skôr, keďže vyčkávaním sa len ochudobňujú o zisk. Avšak aj napriek uvedenému je vzťah k investovaniu nie len slovenských žien stále na bode mrazu, a to musíme čím skôr zmeniť,“ komentuje výsledky prieskumu Eva Hlavsová, spoluzakladateľka Fondee, aktuálne najdostupnejšej investičnej platformy na trhu.

O tom, že sú Česky voči investovaniu skeptickejšie vypovedá aj fakt, že nikdy neinvestovalo a ani nechce investovať až rovných 44 %. V porovnaní so Slovenskom ide o značný rozdiel, nakoľko u Sloveniek to nie je ani len tretina (28,8%), pričom celkovo investuje 29,5 %. S podobným počtom investoriek sa stretávame aj v Čechách (26,9).

„Je priam alarmujúce, že aj v dnešnej vysoko informačnej dobe je záujem žien o investovanie stále pomerne nízky, a to aj napriek tomu, že zabezpečenie sa na budúcnosť a zhodnocovanie svojich úspor by malo byť jednou z hlavných priorít hneď po tom, ako vstúpime na trh práce a na konci mesiaca nám po zaplatení všetkých účtov ostanú voľné peniaze,“ vysvetľuje Eva Hlavsová.

Je skutočne potreba sa dobre vyznať v trhoch?

81,7 % Češiek a 86,3% Sloveniek si myslí, že na to, aby mohli investovať, sa musia dobre vyznať v trhoch. Je tomu ale skutočne tak, ale opäť ide len o zaužívaný stereotyp?

„Skutočne ide o šialene vysoké číslo. Obzvlášť keď vieme, že investovať treba dlhodobo a diverzifikovane, a že netreba unáhlene podliehať prepadom trhov. To v praxi znamená, že dnes nepotrebujete extra know how na to, aby ste mohli zhodnocovať svoje financie. Na to sú tu predsa špecialisti,” vysvetľuje Eva Hlavsová.

“Svetové výskumy dokonca hovoria o tom, že ženy sú z hľadiska výnosov lepšími investorkami, a to práve vďaka uvedenému. Investujú viac dlhodobo a pravidelne, a nenechajú sa vyviesť z miery výkyvmi na trhoch, teda nemenia svoju investičnú stratégiu, čo je presný opak investičnej stratégie mužov, ktorí sa snažia “časovať trh”. Preto viac než ženy predávajú, keď ceny idú dole, a viac nakupujú, keď ceny rastú, čo považujem za iracionálne,” dopĺňa Eva Hlavsová.

Značky: