Približne o 19:30, v utorok 6. februára 2018, zaháji vesmírna raketa Falcon Heavy svoj dlho očakávaný debutový let.

Falcon Heavy dokáže vyniesť na obežnú dráhu 64 ton, ide teda o najsilnejšiu nosnú raketu na svete. Predpokladá sa, že ak nevybuchne pri štarte a nenastanú iné komplikácie, bude mať CEO SpaceX, Elon Musk, dôvod na úsmev. Musk je pripravený ako na úspech, tak aj na neúspech, a podľa jeho slov je to aj všetko, čo potrebujeme vedieť o tomto historickom štarte.

Akonáhle bude Falcon Heavy v prevádzke, bude najsilnejšou raketou od Saturnu V a systému Space Launch. Ak všetko pôjde podľa plánu, v budúcnosti by sa mohol Falcon Heavy využívať na dopravenie komunikačných satelitov pre Arabsat, Inmarsat a Viasat, ako aj prepravu materiálu a vybavenia pre projekt s názvom STP-2 vzdušných síl USA. Obrovská raketa môže byť dokonca použitá na vyslanie turistov na cestu okolo Mesiaca už v tomto roku.

Ale to všetko závisí na bezpečnom štarte – niečom, čo je ďaleko od stávky na istotu. 1. septembra 2016 explodovala raketa Falcon 9 na myse Canaveral, čím sa zničil satelit v hodnote 200 miliónov dolárov. Elon Musk verejne povedal, že nebude prekvapený, keby Falcon Heavy zažil podobné katastrofické zlyhanie.

Nie je pochýb o tom, že je toho veľa, čo sa môže pokaziť. Dvojstupňová raketa bude vyvíjať výkon na úrovni 18 747 lietadiel. Jeho prvá fáza sa skladá z dvojice rakiet Falcon 9 z prvej etapy, ktoré sú pripojené k centrálnemu „jadru“ rakety, ktorá je sama o sebe modifikovaným pohonom Falcon 9. Tak ako Falcon 9,  tak aj Falcon Heavy je navrhnutý tak, aby bol opätovne použiteľný. Celkovo bude raketa s výškou 70 metrov poháňaná 27 primárnymi motormi Merlin (pre prvý stupeň) a jednym sekundárnym motorom Merlin (pre druhý stupeň).

Falcon Heavy môže byť prekonfigurovaná na vynesenie rôzneho užitočného materiálu, či už ide o satelity na nízku zemskú dráhu (LEO) a geostacionárny transferový orbit (GTO), alebo vynesenie posádky na Mesiac, Mars, alebo aj ďalej. Pre svoju prvú misiu bude mať raketa náklad, ktorým bude osobné auto Tesla Roadster od Elona Muska. Nemôžeme si byť istí, či bude štart Falcon Heavy v utorok úspešný, ale ako samotný Musk povedal: „Je zaručené, že to bude vzrušujúce.

Štart Falcon Heavy budete môcť sledovať  cez vysielanie SpaceX.

Doplnené: Pozrite si video, ako by mal vyzerať štart rakety a ideálny priebeh letu

Zdroj: Gizmodo

Prečítajte si aj:

Elon Musk plánuje cestu na Mars v roku 2018

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.

Nechajte nám správu