Dôverný režim je tu a odstráni citlivé správy za vás.

Je to malá pomôcka, ako komunikovať o niečo bezpečnejšie. Ideálne vtedy, ak potrebujete skryť pôvodnú správu v zozname prijatých emailov. Dôverný režim má špeciálne zobrazovanie správ a neumožňuje kopírovanie, preposielanie alebo inú manipuláciu so správami.

Tento režim totiž emailové správy v skutočnosti neposiela na adresu príjemcu. Necháva ich na serveroch Gmailu a na príjemcov email odošle notifikáciu o novej správe. Príjemca ju otvorí kliknutím na odkaz vo webovom prehliadači.

Krok 1 – prepnutie režimu

Nebojte, Gmail stále posiela štandardné správy a kým vyslovene nezapnete Dôverný režim, nič sa nemení. Nový režim zapnete ikonou zámku v okne pri písaní novej správy.

Krok 2 – nastavenie platnosti

V ďalšom kroku treba nastaviť platnosť. Na výber je 5 možností. Sú pevne dané. Platnosť správy môže vypršať o deň, týždeň, mesiac, tri mesiace alebo päť rokov. Dátum konca platnosti sa nastaví podľa aktuálneho dátumu plus vami stanovenú platnosť. Nie je možné ho dodatočné upraviť.

Krok 3 – s kódom alebo bez kódu

Dôverný režim sa dá autorizovať na dva režimy. Prvý z nich je bez SMS kódu. Vtedy dostane príjemca SMS kód do svojej emailovej schránky. Druhá možnosť je poslať SMS kód na mobilné číslo.

Pri zadávaní čísla je potrebné zadať číslo osoby, ktorá bude správu otvárať. Nie vaše telefónne číslo. Inak by kód prišiel vám a príjemca by ho nevedel vyžiadať pre seba.

Extra tip: Parametre dôvernej správy môžete upraviť kliknutím na nápis Upraviť. Obyčajnú správu z nej spravíte krížikom v okne s informáciou o platnosti obsahu.

Toto s dôvernými správami robiť nemôžete:

  • Kopírovať text
  • Zobraziť ich bez autorizácie
  • Tlačiť
  • Preposielať

Na druhú stranu, raz ste správu prijali a môžete si odfotiť obrazovku počítača alebo smartfónu či už externým zariadením alebo priamo klávesom Print Screen.

Prečítajte si aj:

Tipy a triky: Ako si aktivovať nový Gmail a ako ho využiť naplno

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.