Ako jedna z mála bánk na Slovensku.

Platenie smartfónmi, smart hodinkami a náramkami, ale aj analógovými hodinkami patrí medzi čoraz obľúbenejšie spôsoby, ako bezkontaktne platiť za tovar v obchodoch. Uvedomujú si to aj výrobcovia, ktorí túto funkcionalitu integrujú do čoraz väčšieho množstva zariadení.

Aby ste mohli bezkontaktne platiť smartfónom, hodinkami či náramkom, potrebujete okrem kompatibilného zariadenia so zabudovaným NFC čipom aj tú správnu banku, ktorá podporuje službu na platenie daným zariadením. A práve to môže byť niekedy problém, nakoľko nie každá slovenská banka podporuje všetky platobné služby na trhu.

Svetlou výnimkou je mBank, ktorá podporuje všetky riešenia bezkontaktných platieb, ktoré sú u nás aktuálne dostupné. Znamená to, že ak máte účet v mBank, môžete platiť:

  • cez Apple Pay, čo využijete, pokiaľ používate iPhone či hodinky Apple Watch,
  • cez Fitbit Pay, ktorý umožňuje platenie pomocou niektorých hodiniek a fitnes náramkov značky Fitbit,
  • cez Garmin Pay, ktorý využívajú inteligentné hodinky značky Garmin,
  • cez Google Pay, čo je platobný systém, ktorý podporujú smartfóny so systémom Android a Google službami, inteligentné hodinky so systémom Wear OS a niektoré hodinky značky Fitbit,
  • cez SwatchPAY!, ktorý prináša bezkontaktné platby do analógových hodiniek od známej švajčiarskej firmy Swatch.
  • cez Xiaomi Pay, ktorý umožňuje realizovať bezkontaktné platby cez fitness náramky Xiaomi Smart Band 6 NFC, Xiaomi Smart Band 7 NFC a cez smart hodinky Xiaomi Watch S1 (Active) a Xiaomi Watch S1 Pro. mBank ako jediná slovenská banka umožňuje používať Xiaomi Pay s platobnými kartami Mastercard aj Visa,
mBank podporuje riešenia na platenie smartfónom a hodinkami na slovenskom trhuZdroj: mBank
mBank podporuje riešenia na platenie smartfónom a hodinkami na slovenskom trhu

V mBank môžete mať účet zadarmo a bez podmienok

mBank ponúka účet zadarmo a bez podmienok, takže ak chcete platiť niektorou (alebo viacerými) z uvedených platobných systémov, stačí si založiť účet v mBank. Môžete tak spraviť aj v pohodlí vášho domova, potrebovať budete iba mobilnú aplikáciu mBank a občiansky preukaz.

Aplikácia vás prevedie jednotlivými krokmi a o všetkom vás bude informovať. Celý proces je úplne digitálny, vrátane automatizovaného overenia údajov z občianskeho preukazu. Počas vypĺňania žiadosti si môžete stiahnuť zmluvu priamo do telefónu, takže si ju môžete dôkladne prečítať pred samotným podpisom. Ten sa zrealizuje prostredníctvom unikátneho SMS kódu, ktorý zadáte do aplikácie.

Následne sa dokončí overovací proces a mBank vám v krátkom čase pošle informáciu, že váš účet je prístupný. Obvykle je to ešte v ten istý alebo najbližší pracovný deň. O všetkých ďalších krokoch vás bude banka informovať v aplikácii a zmluvu dostanete na emailovú adresu.

Ďalšie informácie o bezplatnom mBank účtu a jeho výhodách si môžete prečítať v našom článku TU.

Záujem o platenie smartfónmi, hodinkami a náramkami rastie

mBank zverejnila štatistiku za rok 2022, z ktorej vyplýva, že čoraz viac klientov využíva tento spôsob platenia. „Záujem o platenie nositeľnými zariadeniami rastie. Počet klientov, ktorí využívajú tento spôsob platenia, sa medziročne zvýšil o viac ako 52 %, povedal Michal Staněk, produktový manažér platobných kariet mBank.

Najvyššia transakcia, ktorú minulý rok zrealizoval jeden klient, bola v hodnote 8 000 eur a bola to platba za automobil. Najvyššia celková hodnota všetkých transakcií, ktoré zrealizoval hodinkami jeden klient, je viac ako 40 000 eur. Najvyšší počet transakcií, ktoré prostredníctvom svojich hodiniek vykonal jeden klient je 1 054, čo predstavuje takmer 3 platby denne. Všetky vyššie uvedené transakcie sa zrealizovali prostredníctvom Apple Watch.

Zaujímavosťou je aj porovnanie priemernej čiastky, ktorú uhradili klienti mBank jednotlivými spôsobmi platenia v roku 2022:

Typ platbySuma v EUR
Apple Watch20,32
Fitbit18,69
Garmin18,47
Wear OS18,48
Xiaomi17,74
Plastová platobná karta22,33
Xiaomi PayZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Pay

Zdroj: mBank

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit