V čom sa výrobcovia audia snažia zaujať, je práve podporovaný kodek. Každé audio zariadenie podporujúce Bluetooth má kodek A2DP. To je kodek, bez ktorého by nemalo audio profil.

To, či má ďalšie rozšírenie sa už nemusíte dozvedieť. Spravidla platí, že ak má nejaké rozšírenie navyše, napríklad aptX HD, bude sa tým výrobca chváliť priamo na obale slúchadiel. Stretnúť sa môžete s rôznymi označeniami. Napríklad Bluetooth 4.2 + EDR. Trochu duplicitné, nakoľko má Bluetooth 4 EDR implementované v sebe.

Takéto logo hľadajte, ak chcete kvalitný zvuk aj cez Bluetooth

 

Mnohých používateľov to môže pomýliť a majú pocit, že toto je niečo navyše. Iný pohľad je, že výrobca týmto uistí používateľov, ktorí o tomto niečo počuli a budú si istí, že funkcia Enhanced Data Rate je súčasťou slúchadiel. Vďaka nej napríklad nemáte pauzy pri presúvaní medzi skladbami, pozíciou prehrávania a takisto máte aj rozšírený frekvenčný rozsah. Aby toho nebolo málo, je tu kodek aptX od Qualcommu. Má päť verzií a najčastejšie sa stretávame s označením aptX a aptX HD. Aký je v nich rozdiel a nejde len o marketingové označenie?

OS Android umožňuje dva spôsoby pripojenia, stabilnejší alebo kvalitnejší ak nájdete podporu aptX kodeku v slúchadlách

Našťastie je v nich rozdiel a toto sú registrované obchodné značky. Kodek aptX prenáša dáta s bitovou hĺbkou 16 bitov a vzorkovacou frekvenciou do 44,1 kHz. Používa kompresný pomer 4 : 1 a prenosová rýchlosť (bitrate) je 352 kb/s. Teda inými slovami, je to fajn zvuk, ale dieru do sveta neurobí.

HD verzia tohto kodeku má bitovú hĺbku 24 bitov a vzorkovaciu frekvenciu do 48 kHz. Kompresný pomer 4 : 1 zostáva, ale prenosový tok je už na úrovni 576 kb/s. Rozdiel je teda v kvalite, no potrebujete mať na to aj dobré slúchadlá. Práve toto je kooperácia medzi kodekom a slúchadlami, čím môžu výrobcovia zaujať. Pri drahších audiofilských modeloch je použitie rozšírených kodekov nad rámec bežného A2DP profilu nevyhnutné.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.