Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Výmenník tepla je zariadenie, ktoré umožňuje, aby teplo z jednej kvapaliny (alebo plynu) prechádzalo do druhej kvapaliny (inej kvapaliny alebo plynu) bez toho, aby sa tieto dve kvapaliny museli miešať alebo prichádzať do priameho kontaktu.

ako funguje tepelný výmenníkZdroj: explainthatstuff.com

Na obrázku môžete vidieť veľmi zjednodušený nákres rúrkového výmenníka. Horúca kvapalina (znázornená červenou farbou) prúdi cez trubicu navinutú vo väčšom plášti, cez ktorý v opačnom smere prúdi iná, chladnejšia kvapalina (znázornená modrou farbou). Kvapaliny si vymieňajú teplo: horúca kvapalina sa ochladzuje a studená kvapalina sa zohrieva bez toho, aby sa miešali.

Na čo sa výmenníky tepla používajú?

S výmenníkmi tepla sa môžete stretnúť na rôznych miestach. Zvyčajne slúžia na vykurovanie a chladenie budov alebo pomáhajú motorom a strojom pracovať efektívnejšie. Napríklad chladničky a klimatizačné zariadenia používajú výmenníky tepla opačným spôsobom ako systémy ústredného kúrenia: odoberajú teplo z priestoru alebo miestnosti, kde nie je potrebné, a odčerpávajú ho v kvapaline.

Výmenník teplaZdroj: elements.envato.com

Typy výmenníkov tepla

Dva najbežnejšie typy sú rúrkový výmenník tepla a doskový výmenník tepla. V rúrkových výmenníkoch tepla prúdi jedna kvapalina cez sadu kovových rúrok, zatiaľ čo druhá kvapalina prechádza cez uzavretý plášť, ktorý ich obklopuje. Obe kvapaliny môžu prúdiť v rovnakom smere, v opačných smeroch alebo v pravom uhle. Takto fungujú kotly v parných lokomotívach.

Doskové výmenníky tepla majú veľa tenkých kovových dosiek veľkou plochou (pretože sa tak rýchlejšie vymení viac tepla). Takto fungujú výmenníky tepla v plynových kotloch.

Dobrou voľbou sú výměníky tepla Alfa Laval. Ak máte záujem o kúpu alebo servis výmenníka, použite vyhľadávač a nájdite spoločnosť vo vašom okolí. Stačí ak zadáte službu, ktorú potrebujete a lokalitu, v ktorej sa nachádzate. Napríklad „mytí výloh Praha“ alebo „servis výměníku Brno“.

Značky: