V redakcii sme testovali BMW 545e xDrive Sedan ako predstaviteľa hybridného športového vozidla. Toto auto využíva synchrónny elektromotor s maximálnym výkonom 80 kW (109 k), ktorý je  spojený s radovým 6-valcovým benzínovým motorom s technológiou BMW TwinPower Turbo a výkonom 210 kW (286 k).

Ideálna kombinácia: Hybrid

Spoločný systémový výkon pri BMW 545e potom dosahuje hodnotu až 290 kW (394 k). Tento sa dostáva pomocou 8-stupňovej automatickej prevodovky Steptronic na všetky štyri kolesá. Maximálny systémový krútiaci moment má hodnotu až 600 Nm a je to hneď cítiť. Maximálna rýchlosť je až 250 km/h, pričom na čisto elektrinu dokáže jazdiť do rýchlosti 140 km/h. A pripočítajte k tomu zrýchlenie: z 0 na 100 km/h iba za 4,6 sekundy. Lepšie zrýchlenie sme namerali len u Porsche Taycan 4S Plus (rovné 4 sekundy). BMW však dokázalo to, čo nerobí ako Mercedes ani Volkswagen či Audi, a teda skombinovať elektrický motor s benzínovým 6-valcom.

Kombinácia 6-valcového benzínového motora a elektrického motora na BMW 545e

Kombinácia 6-valcového benzínového motora a elektrického motora na BMW 545e. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

BMW 545e xDrive tak využijete pri čisto elektrickej jazde v mestskej premávke a ako i pri každodennom dochádzaní z domova do práce. Zároveň vám však poskytuje dlhý dojazd aj pri cestách na väčšie vzdialenosti. Dojazdom na elektrickú energiu udáva výrobca na hodnote 54 až 57 kilometrov , ale ono to veľmi závisí od teploty. Pri 5 °C sme mali na plnú kapacitu batérie dojazd okolo 32 km.

Batéria je v tomto prípade Li-Ion s napätím 400 V a je umiestnená pod zadnými sedadlami, čím sa podarilo ušetriť priestor v batožinovom priestore. Ten má objem 410 dm3, čo je iba o niečo menej ako verzie modelov poháňaných čisto konvenčnými motormi.

Batožinový priestor v BMW 545e xDrive

Batožinový priestor v BMW 545e xDrive. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Rôzne jazdné režimy

Základné nastavenie predstavuje režim HYBRID. Ten zaručuje vyvážené nastavenie a inteligentnú spoluprácu medzi spaľovacím motorom a elektromotorom. Ako základné nastavenie po štarte si môžete nastaviť režim ELECTRIC. Aj v režime HYBRID poháňa vozidlo predovšetkým elektromotor. Spaľovací motor sa vtedy pridá iba vo vyšších rýchlostiach či pri vysokom zaťažení. Keďže pohon je prepojený s navigačným systémom, spolupráca medzi spaľovacím motorom a elektromotorom sa môže vopred prispôsobiť profilu trasy a jazdným situáciám. Dojazd na elektrickú energiu dokáže narastať aj vďaka rekuperácii počas brzdenia.

Interiér BMW 545e

Interiér BMW 545e. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Dvojité stlačenie tlačidla HYBRID aktivuje najúspornejšiu verziu tohto jazdného režimu HYBRID ECO PRO. K ďalšiemu zníženiu spotreby potom prispieva napríklad aj zapínanie funkcie plachtenia. Napríklad pri príjazde ku križovatke či k pomalšiemu vozidlu sa môže zapojiť intenzívna miera rekuperácie a tým spomaliť vozidlo.

V režime SPORT dodáva elektrický motor plnú podporu spaľovaciemu motoru a takto sa dosiahne celkový systémový výkon 290 kW. Aj radenie prevodových stupňov sa v tomto režime prepne do športového programu.

Špeciálne zvuky

BMW 545e xDrive používa špeciálny zvuk, keď je pripravené na jazdu. Vytvoril ho na zákazku hudobným skladateľ Hansom Zimmerom. Zvuk sa spustí v momente, keď vodič nasadne do vozidla a stlačí tlačidlo Start.

Zvuk vytvorený špeciálne pre elektrifikované modely BMW sa využíva aj na ochranu a výstrahu chodcov a vydávajú ho reproduktory. Zvuk v nízkych rýchlostiach do 30 km/h sa vytvára v okolí vozidla a akusticky vyjadruje jeho prítomnosť, pričom neruší akustický komfort posádky. Zároveň sa prostredníctvom audiosystému vozidla generuje zvuk v režime SPORT.

Elektrická mobilita a digitalizácia

Navigačný systém zobrazuje okrem čerpacích staníc aj verejne dostupné nabíjačky. Pri vyhľadávaní nabíjacích staníc dostanete aj informáciu o ich očakávanom obsadení či o reštauráciách a kaviarňach v okolí.

Predklimatizovanie interiéru je súčasťou štandardnej výbavy a vďaka možnosti spustenia klimatizácie či kúrenia aj na diaľku zaručuje komfort v interiéri. Pokiaľ sa predklimatizácia aktivovala počas nabíjania a s určeným časom odchodu, systém zaručí, že vozidlo pri odchode poskytne plný dojazd na elektrickú energiu. Systém sa dá cez mobilnú aplikáciu My BMW ovládať aj na diaľku cez mobilný telefón.

Aplikácia okrem iného informuje ako je to so stavom nabíjania, čo je najdôležitejší údaj, ak si nechávate auto na rýchlonabíjačke napr. pred obchodným centrom. Tiež umožňuje zablikať svetlami alebo zatrúbiť a auto tak ľahšie nájsť na parkovisku.

Galéria

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu