Microsoft opäť inovoval svoj operačný systém Windows 10.

Aktuálny Creators Update je po výročnej aktualizácii, ktorá sa objavila minulý rok v lete, opäť aktualizáciou z kategórie tých veľkých. Znamená to, že prináša oveľa viac noviniek a vylepšení ako štandardné updaty a preto sa oplatí venovať čas preskúmaniu noviniek. My sme to spravili za vás, tie hlavné vylepšenia prinášame v článku.

Windows 10 Creators Update je prvou z dvoch veľkých aktualizácií, ktoré Microsoft naplánoval na tento rok. Hlavné novinky tohto updatu boli predstavené koncom minulého roka a ako už názov napovedá, Creators Update poteší najmä kreatívnejších používateľov. Jeho inštaláciu však odporúčame každému používateľovi systému Windows 10, nakoľko prináša aj novinky, ktoré využijete počas každodennej práce s počítačom.

Novinky pre kreatívcov: 3D Skicár aj poznámky do fotiek či videa

Začnime novinkami pre kreatívnych používateľov, ktorých však nakoniec nie je až tak veľa, ako sa pôvodne čakalo. Microsoft zabudoval do systému Windows 10 novú aplikáciu s názvom 3D Skicár, pomocou ktorej môžete kresliť a tvoriť 3D modely. Aplikácia je systémovou súčasťou aktualizácie, takže ju nájdete v každej kópii operačného systému. Jej používanie nie je príliš zložité, avšak spočiatku vyžaduje určitý cvik. Či však sprístupní tvorbu 3D modelov masám používateľov, je otázne.

Microsoft sľuboval aj nástroj, ktorý umožní jednoducho skenovať objekty v reálnom svete a vytvárať z nich 3D modely. Túto aplikáciu však aktuálne v Creators Update nenájdete. Čo je škoda.

Druhým kreatívnym vylepšením je rozšírenie platformy Windows Ink o nové funkcie v rámci systémovej aplikácie Fotografie. Pripomeňme, že funkcia Windows Ink sa objavila ako súčasť výročnej aktualizácie a bola zameraná najmä na pohodlnejšie používanie dotykových pier. Windows Ink umožňuje pohodlnejšie písanie, tvorbu skíc atď. My túto funkciu používanie občasne, a to aj bez stylusu – postačí mať dotykový displej. Píšeme a kreslíme prstami.

Novinkou v Creators Update je možnosť písať priamo do fotiek a videí. Stačí spustiť aplikáciu Fotografie, otvoriť fotku alebo video a vybrať z horného panelu funkciu Kresliť. Následne si môžete uložiť kópiu videa alebo fotky aj s vašimi popismi. Táto funkcia je štýlová najmä v prípade videa, pretože nápisy sa pri jeho sledovaní zobrazujú presne v tom čase, kedy ste ich napísali.

V aplikácii Fotografie jednoducho vytvoríte popisok fotky, ale aj videa

Novinky pre hráčov: Herný režim a streamovanie cez službu Mixer

Creators Update poteší aj hráčov. Po nainštalovaní aktualizácie si všimnite novú položku v nastaveniach s názvom Hranie hier. Tu si môžete prispôsobiť herný panel a zaznamenávanie hier vo forme screenshotov alebo videí.

V nastaveniach si môžete aktivovať nahrávanie na pozadí, aby ste si následne mohli uložiť každý významný herný okamih. Je zrejmé, že táto funkcia je inšpirovaná aktuálnou generáciou herných konzol. Sony aj Microsoft kladú na aspekt zdieľania veľký dôraz, tak prečo by to nemohlo fungovať aj na počítačoch.

So zdieľaním hrania súvisí aj možnosť streamovania, resp. vysielania cez službu Mixer (pôvodne sa nazývala Beam). Opäť ide o systémovú funkciu aktualizácie Creators Update a nastavenia si môžete prispôsobiť v rámci spomenutej položky Hranie hier. Vysielanie cez Mixer môžete aktivovať prostredníctvom herného panelu, ktorý štandardne v hrách aktivujete klávesovou skratkou Win + G.

Aktualizácia by mala byť prínosom aj pre hráčov. Okrem nových nastavení a zabudovaného vysielania cez službu Mixer prináša najmä Herný režim pre optimálnejšie využitie výkonu pri hraní

Hlavnou novinkou novej aktualizácie však bude pre väčšinu hráčov Herný režim. Ten neponúka veľa nastavení – môžete si ho zapnúť alebo vypnúť. Jeho pointa spočíva v tom, že by mal maximalizovať výkon procesora a grafickej karty pre potreby hrania.

Celý proces prebieha automaticky a v optimálnom prípade vám hra bude bežať o niečo lepšie, ako keby ste si Herný režim nezapli. Nedá sa však vo všeobecnosti povedať, nakoľko Herný režim pomôže. Záleží od vášho počítača a hry, ktorú hráte. Microsoft tvrdí, že z novinky by mali profitovať najmä používatelia notebookov a výkonnostne slabších počítačov, ale nie vždy je prínos novej funkcie výrazný. Bez ohľadu na to, neuškodí mať ju zapnutú.

Novinky pre každodenné používanie: Nočný režim, obraz v obraze, dynamický zámok

Windows 10 Creators Update prináša viacero drobných a kozmetických noviniek. Všimnete si napr. novú ikonu pri kontrole dostupných aktualizácií alebo bohatšie nastavenia v rámci Ochrany osobných údajov. Zmenilo sa aj nastavenie obrazovky, ktoré aktuálne ponúka prehľadnejšie nastavenia ako v minulosti. Rýchlejšie si napr. zmeníte rozlíšenie, už nie je potrebné preklikávať sa v rámci viacerých obrazoviek.

Novinkou, ktorú sme si obľúbili, je Nočné osvetlenie. Ako už názov napovedá, ide o funkciu, ktorá tlmí modré svetlo. Rovnakú funkciu má v sebe zabudovanú systém iOS a niektoré telefóny s Androidom, takže je fajn, že ju teraz dostal aj Windows. Hoci existujú riešenia tretích strán, niekedy je praktickejšie, ak ide o priamu súčasť systému.

Nočné osvetlenie si môžete zapnúť manuálne alebo si nastavíte časový harmonogram. Je fajn, že Windows dokáže automaticky zistiť čas východu a západu slnka, takže aj jeho kolobehu môžete prispôsobiť aktiváciu nočného režimu. Rovnako si prispôsobíte nastavenie teploty farieb.

Podstata nočného režimu spočíva v tom, že modré svetlo môže u niektorých používateľov spôsobovať problémy so zaspávaním, keď dlho do noci pracujú s počítačom a pozerajú do monitora. Práve preto sa táto funkcia postupne udomácňuje vo všetkých zariadeniach, ktoré bežne a často používame.

V redakcii sme si všimli, že používanie nočného režimu v smartfónoch a tabletoch sa podpísalo pod lepšiu kvalitu spánku (minimálne v prípade autora tohto článku), takže funkciu používame aj v systéme Windows 10.

Nočné osvetlenie tlmí modré svetlo v nočných hodinách. Ide o užitočnú funkciu

Ďalšou praktickou novinkou je, resp. by mohla byť funkcia Obraz v obraze. Opäť ide o niečo, s čím sa už stretli majitelia iOS zariadení. Jej pointa spočíva v tom, že vybrané aplikácie môžu bežať v malom okne na popredí.

Výhoda tohto riešenia spočíva v tom, že aj keď sa prepínate medzi viacerými programami, okno s funkciou Obraz v obraze je vždy navrchu a vždy ho vidíte. Netreba sa dokola prepínať medzi aplikáciou A, videom a aplikáciou B. Video je vždy vpredu.

Nevýhoda tejto funkcie je, že aktuálne ju podporujú iba systémové aplikácie Filmy a TV programy (to je systémový prehrávač videa) a Skype. Dostupnosť funkcie sa môže odlišovať aj v závislosti od regiónu a zariadenia, a tak v našom prípade sme túto funkciu nemohli využívať pri sledovaní videa cez aplikáciu Filmy a TV programy, ale iba pri telefonovaní cez Skype.

Veríme, že časom budú túto funkciu podporovať viaceré aplikácie, aj tretích strán, pretože môže byť naozaj prínosná. V aktuálnej podobe tomu tak zatiaľ nie je.

Funkcia Obraz v obraze nám aktuálne funguje iba v aplikácii Skype. Táto funkcia má potenciál, len ju treba dotiahnuť do konca

Rovnako možno definovať aj funkciu Dynamický zámok. Tá by mala fungovať takým spôsobom, že keď sa od počítača vzdialite, automaticky sa Windows 10 uzamkne. V praxi nám to však spoľahlivo nefungovalo. Dôvodom je pravdepodobne komunikácia cez Bluetooth.

Koncept funkcie spočíva v tom, že k počítaču bezdrôtovo spárujete napr. telefón a keď sa komunikácia cez Bluetooth preruší, počítač sa po 30 sekundách bez aktivity automaticky uzamkne. V našom prípade sa však neuzamkol.

Taktiež je škoda, že hoci Dynamický zámok počítač uzamkne – za predpokladu, že funkcia funguje tak, ako má – po vašom návrate k PC ho automaticky neodomkne. Treba zadať PIN, heslo alebo využiť biometrické overenie identity.

Novinky v prehliadači Edge, nové motívy a ďalšie vylepšenia

Microsoft v rámci aktualizácie vylepšil aj svoj internetový prehliadač. Edge je aktuálne jediný webový prehliadač na svete, ktorý podporuje prehrávanie videa v službe Netflix v 4K rozlíšení. Takisto má v sebe zabudovanú funkciu čítačky elektronických kníh. Microsoft ich totiž začal predávať v oficiálnom Windows Obchode. Teda tam, odkiaľ sťahujete aplikácie. Knihy si však na Slovensku z Windows Obchodu nekúpite. Aspoň zatiaľ nie.

V prehliadači od Microsoftu takisto pribudli nové rozšírenia a šikovná funkcia, pomocou ktorej si môžete odložiť otvorené karty. Jej ikonu nájdete v ľavom hornom rohu, je to druhá ikona zľava. Princíp funkcie spočíva v tom, že si prezeráte webové stránky, zaujali vás, avšak nemáte na ne čas a chcete sa k nim vrátiť neskôr. Aby zbytočne nezavadzali a nevyužívali výkon počítača, tak si ich odložíte.

Pre tento účel sa v minulosti používali záložky alebo obľúbené, toto riešenie sa nám však zdá byť praktickejšie. Len ho najskôr musí Microsoft dotiahnuť do konca, pretože aktuálne môžete odložiť iba všetky otvorené karty. Vždy si síce môžete žiadanú kartu otvoriť v novom okne a odložiť si ju tak, ale ocenili by sme aj možnosť selektívneho odloženia konkrétnej karty v rámci otvorenej skupiny webových stránok.

Microsoft vylepšil aj prehliadač Edge. Ešte pár aktualizácií a pôjde o naozaj konkurencieschopný prehliadač

Windows 10 Creators Update obsahuje tzv. Senzor úložiska, ktorý nájdete v nastaveniach Systému – Úložisko. Ak bude táto funkcia fungovať, ako ju Microsoft popisuje, mala by automaticky odstraňovať nepotrebné súbory a uvoľňovať tak miesto na disku. To však budeme vedieť zhodnotiť až po mesiacoch používania.

Operačný systém od Microsoftu si vďaka novej aktualizácii môžete aj lepšie prispôsobiť a skrášliť. V nastaveniach Prispôsobenie – Motívy nájdete odkaz na stiahnutie motívov z Windows Obchodu, na ktoré je v novej aktualizácii kladený veľký dôraz.

Už konečne nemusíte používať prednastavenú tapetu s Windows logom. Rovnako je možné upraviť položky v ponuke Štart, ikony je možné zgrupovať aj zo zložiek. V oboch prípadoch ide o funkcie, ktoré dobre poznáme zo systémov iOS a Android a máme ich radi. Oceňujeme teda, že ich Microsoft zabudoval aj do systému Windows.

Verdikt

Windows 10 Creators Update prináša viacero menších vylepšení. Neprináša natoľko výrazné zmeny ako minuloročná výročná aktualizácia, avšak v zozname noviniek sme si našli aj také, ktoré sme si naozaj obľúbili. Je vidno, že Microsoft v niektorých funkciách dobieha konkurenciu zo segmentu mobilných platforiem a tento krok chválime. Síce niektoré funkcie prináša ako posledný, je dobré ich mať aj v segmente počítačov.

Nemá zmysel hovoriť o tom, či odporúčame aktualizáciu alebo nie. Ak pravidelne aktualizujete systém, Creators Update už máte dávno v počítači. Účelom tohto článku bolo najmä poukázať na šikovné vylepšenia, ktoré prináša a mohli ste ich prehliadnuť.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 5/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit