Otázka čitateľa: Do schránky mi neustále prichádzajú podvodné maily od „Slovenskej pošty“, pričom netuším, ako ich zastaviť. Vyzývajú ma na zaplatenie cla balíka, pričom ak podržaním kurzora myši zobrazím, kam vlastne odkaz smeruje, je jasne vidieť, že smeruje na nejakú inú adresu, ktorá s poštou nemá nič spoločné. Tieto maily som ignorovala a označovala ako spam, ale časom som začala dostávať aj hlúpe maily s vyhrážaním, že niekto údajne ukradol moje informácie a nahráva si ma cez moju webkameru, pričom požadoval zaplatenie za ich nezverejnenie. Po otvorení tohto emailu som si zmazala cookies v prehliadači a zmenila si heslo do emailu. Premýšľam však, či to riešiť aj trestnoprávne. Vo všeobecnosti ma neteší, ak sa ma niekto opakovane snaží podviesť a dokonca sa mi aj vyhráža. Prehliadla som si web obvodného oddelenia policajného zboru v mojom meste a prečítala si ich text v súvislosti s oznamovaním kybernetickej kriminality, ale nie som si stále istá, na koho sa obrátiť, aby sa môj podnet dostal do správnych rúk. Viete mi, prosím, poradiť?

Podvodné emaily s hlavičkou Slovenskej pošty, ktoré vyzývajú na zaplatenie malého cla alebo iného poplatku, sú v súčasnosti extrémne rozšírené. Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že ide o slovenský podvod, v skutočnosti má medzinárodnú povahu a v iných krajinách ľudia dostávajú do schránky alternatívu podobu týchto správ od Českej pošty, Deutsche Post, prepravcu DHL a podobne.

To, že tento typ mailu je generovaný v mnohých jazykových mutáciách, bolo mimochodom vidieť aj na tom, že ešte minulý rok vyzýval k platbe v slovenských korunách a až behom januára tohto roku začala chodiť do schránok jeho opravená podoba v eurách.

Váš postup, pri ktorom si všimnete, že odkaz v maile smeruje namiesto adresy relevantnej firmy niekam celkom inam, je správny.

Jedna z podôb podvodných e-mailov, vydávajúcich sa za správy od Slovenskej pošty

Jedna z podôb podvodných e-mailov, vydávajúcich sa za správy od Slovenskej pošty

Ak sa niekto podvodne vydáva za Slovenskú poštu, alebo napríklad za Microsoft, Facebook či inú
firmu, podvrhnutý mail sa bude tváriť, že z oficiálnej schránky prišiel, ale podvodník pravdaže s vami potrebuje následne komunikovať, takže vám poskytne inú kontaktnú adresu, ako napr. administrator.facebook@nejaka-ina-domena.com. Alternatívou je tlačidlo v rámci e-mailu, ktoré vás presmeruje namiesto regulárnej stránky pošty či inej firmy len na podobne vyzerajúcu, ktorej adresa je však úplne iná.

Súčasné varianty podvodných poštových emailov presmerovávajú na adresu http://skskinci.com/userinfo-control-panel, čo očividne nie ja adresa www.posta.sk. Podvodné adresy sa v priebehu času pravdaže menia, ako podvodník prestáva používať adresy, ktoré sú nahlasované, či blokované antivírusovými produktmi.

Email v súvislosti s vyhrážaním, pri ktorom vás „z vašej vlastnej e-mailovej adresy“ kontaktuje hacker, ktorý údajne získal prístup k vašim dátam a nahrával si vás na kameru pri pozeraní pornografie, je takisto veľmi rozšírený. Venovali sme sa mu v samostatnom článku „Poznám tvoje heslo do e-mailu, sledujem ťa na kamere a vidím tvoju internetovú históriu – ZAPLAŤ!“. Nemusíte sa obávať, takisto ide len o spam, ktorý sa z vás snaží vylákať peniaze a nemá priamo osobne s vami nič spoločné.

Podvodný e-mail vydávajúci sa za správu od dopravcu DHL

Podvodný e-mail vydávajúci sa za správu od dopravcu DHL

Z vášho textu je zrejmé, že ste dospeli k záveru, že vyhrážanie alebo daný podvod s Poštou je cielený priamo na vás. Realita je však taká, že tieto maily sa odosielajú v miliónoch kópií do celého sveta, pričom sa podľa adresy prijímateľa použije relevantný strojový preklad.

Podvodník skrátka nakúpi databázu miliónov zozbieraných emailových adries za pár eur a následne na ne automatickým mechanizmom rozposiela takéto maily. Ak sa nachytá hoc aj jeden človek z 1000, pri desiatkach miliónov kópií sa dá na tom slušne zarobiť.

Keďže vážne premýšľate o trestnoprávnom riešení tejto situácia, uvedomte si prosím, že ide o problematiku spamu a internetových podvodov, ktorá trvá viac ako 30 rokov a týka sa celého sveta. Pôvodca podvodu so „Slovenskou poštou“ nie je Slovák. IP adresy z ktorých tieto e-maily začali minulý rok pôvodne chodiť naznačovali, že pochádza z Ruska.

Rôzne typy e-mailových podvodov pochádzajú z rôznych krajín. To, že vy na Slovensku podáte trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, pridá starosti a nepríjemnosti len vám, nikomu inému.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.