Máte doma stále funkčný, niekoľko rokov starý model tlačiarne, no nedarí sa vám s ním prejsť na nový Windows 10? Poradíme vám.

Otázka čitateľa: Mám staršiu tlačiareň Lexmark X4875, ktorá stále dobre funguje. Používal som ju v minulosti na starších verziách Windows, avšak k novým Windows 10 sa mi ju nedarí pripojiť. Je nutné použiť nejaký špeciálny postup? Ak tlačiareň nefunguje po nainštalovaní ovládača, všetko je stratené alebo je možné ešte niečo vyskúšať?

Neuvádzate síce, akým spôsobom vaša tlačiareň nefunguje, ale predpokladáme, že po nainštalovaní starého ovládača ju systém nerozpozná a nevidíte ju medzi pripojenými zariadeniami a teda z nej nemôžete ani tlačiť. V prvom rade vám gratulujeme k dobrej funkčnosti tlačiarne, ktorá bola vydaná pred deviatimi rokmi. Problém s veľmi starými tlačiarňami na nových systémoch je ten, že pokiaľ nefunguje pôvodný ovládač, výrobcovi sa príliš nevyplatí vyvíjať nový. Výrobca pravdaže vie, že k svojim výrobkom musí nejaký čas poskytovať podporu. Ak ste si napríklad kúpili tlačiareň v roku 2014, je jasné, že výrobca vydá ovládač aj pre Windows 10, ktorý sa dostal na trh v roku 2015.

V prípade tlačiarní, ktoré už majú za sebou niekoľko cyklov operačných systémov však už zákonite musí prísť doba, keď výrobca tlačiareň opustí. Nemôže totiž stále platiť programátorov za vývoj niečoho, čo už napríklad 8 či 10 rokov nepredáva. Tlačiareň je stále funkčná na systéme, pre ktorý to výrobca v minulosti garantoval, a to je všetko. Nedá sa očakávať, že bude fungovať na veky vekov na stále nových a nových zariadeniach. Používateľa to každopádne vždy mrzí, obzvlášť ak je výrobok veľmi kvalitný a stále funkčný a preto s vami plne súcitíme.

Tlaciarne_web2016_3_nowat

Sekcia tlačiarní a skenerov v nastavení Windows 10

Pri inštalovaní starých tlačiarní alebo aj iného podobného hardvéru na nových operačných systémoch postupujte nasledovne. Ako prvé navštívte stránku výrobcu a vyhľadajte si svoje zariadenie. Na stránke Lexmarku uvidíte, že k vašej tlačiarni sú dostupné ovládače na Windows 2000, XP, Vista a 7. Pre Windows 8 a 10 už teda Lexmark ovládače nevydal. Pozitívne je, že poskytuje ovládač pre Windows 7 a to nielen 32-bitový, ale aj 64-bitový. To je dobré znamenie, pretože predpokladáme, že systém máte 64-bitový a ak by boli k dispozícii len 32-bitové, šlo by o definitívny koniec. Stiahnite si teda ten pre Windows 7 a následne pracujte s tým.

Tlačiareň najprv vyskúšajte pripojiť k počítaču bez inštalovania ovládača a nechajte Windows, nech sa pokúsi nainštalovať ovládač zo svojich vlastných serverov. Ak sa nič nestane a tlačiareň nefunguje, kliknite na menu Štart a otvorte Nastavenia. V sekcii Zariadenia v kategórii Tlačiarne a skenery skontrolujte, že vaša alebo nejaké neznáma tlačiareň nie je v zozname. Ak tam je, odoberte ju. Následne kliknite na inštalátor stiahnutého ovládača pravým tlačidlom myši a v sekcii Vlastnosti nastavte režim kompatibility na Windows 7 (v prípade, že máte starší ovládač, vyberte starší systém). Inštalátor spustite ako správca a proces dokončite podľa inštrukcií na obrazovke.

Pri používaní režimov kompatibility sa môže stať, že niektoré špecifické funkcie nemusia fungovať, avšak v základe môže byť tlačiareň funkčná. Úspech pravdaže nie je zaručený a ak sa inštalácia nepodarí, zostane vám už len kúpa nového zariadenia. Nová atramentová tlačiareň obvykle stojí toľko, koľko výmena originálnych náplní, takže to nie je prehnane bolestivé.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.