Otázka čitateľa: Na mojom počítači s Windows 7 mi z ničoho nič prestala fungovať DVD mechanika. Nejde prehrávať CD ani DVD. Skúšal som problém odstrániť pomocou samoopravného mechanizmu Microsoft Fixit, avšak objavila sa len správa, že knižnica médií je poškodená, alebo nastavenie konfigurácie je pravdepodobne nesprávne. Neviem teda, čo s týmto výsledkom robiť a ako by som mechaniku mohol opäť sfunkčniť.

Ak mechanika jedného dňa prestane kompletne prehrávať akýkoľvek optický disk, bohužiaľ vám musíme oznámiť, že s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o jej hardvérové poškodenie, ktoré nemá súvislosť s konfiguráciou operačného systému a ani s vašimi predošlými akciami. Akákoľvek elektronika môže prestať fungovať kedykoľvek a jednotlivý hardvér počítača nie je žiadnou výnimkou.

To, že zariadenie fungovalo dlhé roky bez problémov až dovčera nie je žiadny rozpor a ani zvláštnosť. Funguje skrátka do doby, než fungovať prestane. Postupné zhoršovanie funkčnosti a ohlasovanie blížiaceho sa zlyhania nie je žiadne pravidlo a takto „varujúco“ sa prejavuje minorita zlyhaní.

Prístupná optická sústava notebookovej mechaniky

To, či problém nejako súvisí s ovládačmi, operačným systémom či všeobecne s nejakým druhom softvéru, môžete overiť jednoducho. Do mechaniky zasuňte akékoľvek médium, schopné bootovania (napríklad inštalačné CD/DVD ľubovoľného systému Windows, Linuxu či iného bootovateľného softvéru) a reštartujte počítač.

Pri nábehu počítača sa z optického média pokúste nabootovať (zmenou poradia bootovacích zariadení v BIOS-e, alebo s použitím rýchleho Boot výberu z úvodnej štartovacej obrazovky). Ak sa to nepodarí, definitívne ste vylúčili účasť softvéru, ovládačov a OS.

Jediné, čo v takomto prípade môžete ešte urobiť je skontrolovať dátovú kabeláž (SATA kábel). Na desktope ide o triviálnu záležitosť, na notebooku o pomerne veľkú oštaru, avšak ak chcete mechaniku vymeniť, musíte tú starú aj tak najprv vybrať, takže to už rovno môžete vyskúšať jej opätovné zasunutie a dotlačenie do konektora. Ak počujete, že CD/DVD sa v mechanike roztáča, očividne je mechanika z hľadiska napájania a mechanickej stránky v poriadku a porucha sa bude týkať elektroniky, alebo čítacej a zapisovacej hlavy.

Ak by sa problém týkal len toho, že čítanie a zapisovanie médií v základe funguje, ale obvykle skončí s chybou, bolo by vhodné pokúsiť sa optickú sústavu prečistiť. To zvyčajne pripadá do úvahy len pri notebookoch, kde je relevantná optická časť rovno prístupná pri otvorení. Môžete ju tak pretrieť napríklad vatovou tyčinkou namočenou v isopropyl alkohole.

Zasúvanie mechaniky do notebooku

V desktopových mechanikách je optická sústava interná a nevychádza von s dvierkami, takže by bolo nutné mechaniku kompletne rozobrať. Existujú síce aj čistiace médiá, obsahujúce malé štetinky, na ktoré alkohol nanesiete pred zasunutím (čím sa nutnosti desktopovú mechaniku rozoberať zbavíte), ale vzhľadom na to, že takéto médiá stoja zhruba 5 eur, ide o márnivú investíciu.

V takýchto prípadoch a pravdepodobne aj v tom vašom, je skrátka najlepšie mechaniku vymeniť. Ich cena je totiž taká malá, že akékoľvek elektronické/mechanické opravy týchto zariadení (a to nielen v servise, ale obvykle aj z hľadiska vlastnej časovej investície) nie sú rentabilné. CD/DVD napaľovačky pre desktop začínajú na cenách 10 eur, ich slim varianty pre notebook na 17 eurách.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.