Otázka čitateľa: Potreboval by som poradiť s používateľskými účtami. V počítači pri prihlasovaní vidím dve kontá, pričom jedno je moje, ktoré normálne používam a druhé je neznáme, ktoré som nijak nevytváral. Cez Ovládací panel som tento nepoužívaný účet normálne vymazal, ale po reštarte počítača sa objavil znova. Otvoril som teda priečinok účtov a pokúsil sa ho ručne odstrániť zmazaním jeho priečinka. Aj keď používam administrátorský účet, objavilo sa upozornenie, že na to nemám práva a priečinok sa nezmazal. Mohli by ste mi prosím poradiť ako daný účet vymazať bez nutnosti preinštalovania systému?

Automatické vytvorenie používateľského účtu bez vášho vedomia spôsobuje nejaký program nachádzajúci sa vo vašom počítači. Môže ísť o regulárnu aplikáciu, ktorú potrebujete a používate a zároveň takisto môže ísť o infekciu škodlivým softvérom. Keďže názov automaticky vytváraného účtu neuvádzate, z našej strany nie je možné posúdiť, či ide o ten prvý alebo druhý prípad. V prvom prípade má účet nejaké regulárne meno, obvykle nejako súvisiace s danou aplikáciou, pričom po zmazaní je nový exemplár vždy rovnaký. V druhom prípade je meno často automaticky generované a ide o nesúvislú spleť alfanumerických znakov, ktorá sa po zmazaní a novom vytvorení zmení.

Z nemožnosti ručne zmazať priečinok účtu si nerobte starosti. Ide o normálne správanie Windows. Aj keď máte administrátorský účet, pred takýmto zmazaním by ste museli na daný priečinok účtu najprv prevziať plné práva. V tomto prípade je to ale úplne zbytočné, pretože by to vašu situáciu nijako nezmenilo.

Program Malwarebytes Anti-Malware

Program Malwarebytes Anti-Malware

Na opravu obvykle nie je nutné systém preinštalovať. Ak ide o udalosť spôsobenú infekciou, je nutné počítač vyčistiť. Keďže vaše stávajúce riešenie infekciu nezachytilo, je vhodné použiť nejaké iné, ktoré s ním ale zároveň nebude kolidovať. Vhodným riešením je bezplatný nástroj Malwarebytes Anti-Malware (www.malwarebytes.com/mwb-download). Plne postačí jeho bezplatná verzia, ktorú si môžete stiahnuť a nainštalovať bez toho, aby ste museli odoberať zo systému váš súčasný antivírus. V poslednom kroku inštalácie však odmietnite ponuku vyskúšania platenej verzie s aktívnym štítom na 14 dní zdarma, pretože by s vaším stávajúcim riešením kolidovala. Aplikácia má aj slovenské používateľské rozhranie. Program jednoducho spustite a po aktualizovaní vírusovej databázy ho nechajte skontrolovať počítač. Nájdený škodlivý softvér odstráňte. Po tomto kroku neželaný používateľský účet poslednýkrát zmažte cez Ovládací panel alebo Nastavenie Windows. Keďže škodlivý softvér bol odstránený, účet sa už po reštarte znovu neobjaví. Program Malwarebytes Anti-Malware na počítači môžete ponechať. Nebude sa spúšťať automaticky, ale len na požiadanie, pričom sa pred kontrolou vždy stiahne najnovšia verzia vírusovej databázy.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.