Otázka čitateľa: Rád by som vás poprosil o radu. Často sa mi stáva, že počítač sa nechce prebudiť zo spánku. Po stlačení tlačidla sa len rozsvietia kontrolky a rozbehnú ventilátory, ale ďalej už nič. Displej sa síce zapne, ale iba oznámi, že nemá signál a zase sa vypne. Počítač pritom stále počuť a vyzerá to, že funguje ďalej. Okrem toho, počítač sa mi 1 až 3-krát do mesiaca nedá zo spánku vôbec zapnúť. Po stlačení tlačidla sa nič nestane a ak to chcem opraviť, musím vybrať zo základnej dosky malú batériu CR2032 (základná doska ASUS P5Q-E, BIOS ver. 0605, procesor Intel Core 2 Duo E8400) a vložiť ju po chvíli naspäť. To síce nie je ťažké, ale keďže chyba sa opakuje, je to dosť otravné. Neviem či tieto dva problémy spolu súvisia, ale každopádne by som sa ich už rád končene zbavil nadobro.

To, že sa počítaču pri prebudení zo spánku nezapne displej (zobrazí sa len krátka správa „No signal“), je vôbec tá najčastejšia komplikácia, ktorá pri tomto procese nastáva. Nejde pri nej o to, že by sa počítač a operačný systém neprebudil. Počítač je obvykle zapnutý, čo aj počujete, pričom teoreticky sa sním dá aj naslepo pracovať (otestovať to môžete napríklad tak, že pri zapnutých reproduktoroch alebo slúchadlách pripojíte USB kľúč, následkom čoho Windows prehrá klasický zvuk pripojenia jednotky).

To, čo sa obvykle stane je, že sa nezapne obrazový výstup grafickej karty/grafického čipu. Monitor alebo displej notebooku síce dostane správu o tom, že je počítač pod prúdom a teda sa zapne aj on, avšak grafická karta mu nepošle žiadny obraz, takže monitor ohlási, že žiadny signál nedorazil a vypne sa. Žiaľ, tento stav môže mať niekoľko hardvérových aj softvérových príčin (v horšom prípade ich kombináciu) a vám nezostáva nič iné, len ich jeden po druhom vyskúšať. Kým niektoré príčiny sú relatívne ľahko odstrániteľné, iné môžu vyžadovať výmenu komponentov.

1) Relatívne najčastejšou a takisto najjednoduchšou príčinou tohto stavu je zle fungujúci ovládač grafickej karty. Pokiaľ ide o samostatnú kartu, stiahnite si najnovšiu verziu ovládača na stránke AMD (karty Radeon) alebo NVIDIA (karty GeForce). Ak ide o integrované grafické riešenie v procesore, stiahnite si ovládač na stránke výrobcu notebooku, alebo v prípade desktopu na stránke výrobcu základnej dosky.

Ak naopak problém spôsobuje najnovšia verzia ovládača a na staršej bolo všetko v poriadku, je pochopiteľne vhodné vrátiť sa k tej staršej a počkať na ďalšie nové verzie, kde problém už môže byť odstránený. Musíte však rátať aj s možnosťou, že problém dlhodobo spôsobuje ovládač (na vašej hardvérovej kombinácii), ale oprava v nových verziách ovládača karty stále neprichádza. V tomto prípade žiaľ nie je iná možnosť, než čakať, alebo danú kartu vymeniť za inú. Ak ide o notebook, alebo desktop predávaný ako celok, tento problém je reklamovateľný.

Zadný panel grafickej karty s výstupmi DVI, HDMI a DisplayPort

2) Problém môže takisto spôsobovať hardvér a firmvér grafickej karty, pričom najčastejšie sa týka detekcie pripojenia na výstupy. Desktopová karta rozpoznáva (ale aj notebooková, ktorá má externé výstupy), ku ktorému konektoru je monitor pripojený, aby mohla signál týmto výstupom posielať. Ak máte napríklad monitor pripojený cez DisplayPort, môže sa stať, že po prebudení karta chybne nerozpozná, že je k portu pripojený monitor a keďže ho nenájde ani na žiadnych iných výstupoch, signál neodosiela. Monitor, ktorý žiadny signál nedostane, sa pravdaže vypne.

V tomto prípade môže teoreticky pomôcť, ak po prebudení kábel monitora zo zadného panela počítača vysuniete a znova ho zapichnete, pretože karta tento akt obvykle deteguje a výstup aktivuje. Robiť to ale zakaždým je pravdaže nepohodlné. Ak tento problém neodstráni nový ovládač a vskutku ho spôsobuje hardvér, tak bez nutnosti výmeny je riešením použitie iného typu výstupu. Grafické karty obvykle ponúkajú aj HDMI či DVI konektory a na nich sa tento problém vyskytovať nemusí.

3) Zriedkavejší avšak nie raritný vinník je napájací zdroj. Týka sa to desktopov a výkonnejších grafických kariet s doplnkovým napájaním. Zdroj môže pri bežnej prevádzke fungovať celkom normálne a pritom obsahovať chybu, ktorá zapríčiní, že pri rýchlom prebudení zo spánku nezačne napájať kartu práve doplnkovým napájaním, vedúcim priamo do nej. Karta je tak napájaná len z PCIe slotu, čo v prípade výkonnejších variantov nestačí a karta zostane nečinná. Je preto nutný reštart, pri ktorom zdroj následne kartu obslúži normálne. Táto príčina sa obvykle nedá odstrániť inak, než výmenou zdroja. Je pravdaže vhodné najprv výmenu vyskúšať bez zakúpenia súčiastky, či už doma pomocou iného kusu (ak je tá možnosť), alebo testovacou výmenou v servise.

Utilita Asus EZ Flash

4) Štvrtým obvyklým vinníkom pri problémoch pri prebúdzaní zo spánku je základná doska, konkrétne jej BIOS, ktorý z nejakého dôvodu zle prebúdza grafický hardvér. V extrémnom prípade môže dôjsť ku chybe, pri ktorej sa počítač zo spánku nezapne vôbec, nielen jeho displej, čo je druhý problém, ktorý popisujete. Upgrade BIOS-u by mal byť obvykle vykonávaný len v prípade, že skutočne riešite nejaké problémy, pretože ide o rizikovú záležitosť, ktorú by ste nemali vykonávať len tak pre nič za nič. Vaša základná doska je už staršieho dáta, pričom od vašej verzie BIOS-u 0605 vyšlo niekoľko novších verzií. Niektoré z nich sa pritom problémom s úspornými režimami a spánkom zaoberali, čo je dobré znamenie. Je teda dosť veľká šanca, že vám upgrade pomôže minimálne s druhým menovaným problémom, pričom sa môže týkať aj toho prvého.

Postačí inštalovať len tú najnovšiu verziu BIOS-u, pričom je obvykle lepšie vyhnúť sa aktualizácii z prostredia Windows, z dôvodu väčšej náchylnosti na poruchu (predsa len na pozadí funguje niekoľko programov a systémových úloh a nikdy neviete, či niektorá z nich v najnevhodnejšiu chvíľu nespôsobí napr. zamrznutie počítača). BIOS si klasicky stiahnite zo stránky výrobcu dosky a uložte na USB kľúč. Následne počítač reštartujte a v BIOS-e zvoľte špeciálny flashovací nástroj Asus EZ Flash 2 (v sekcii Tools). Podobné nástroje majú aj dosky iných výrobcov, pričom v prípade Gigabytu ide o Q-Flash, u firmy MSI o M-Flash a u ASRocku o Instant Flash. Utilitu spustite a nasmerujte ju na USB kľúč. Program aktualizáciu BIOS-u vykoná automaticky, po čom reštartuje počítač.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.