Otázka čitateľa: Mám nezvyčajný problém s počítačom, ktorý sa mi nechce správne spúšťať. Začalo to asi pred dvomi týždňami. Počítač som zapol, roztočili sa ventilátory, monitor a bezdrôtová myš sa rozsvietila, ale na obrazovke zívala len čiernota. Musel som počítač reštartovať a potom už normálne nabehol. A takto sa to začalo opakovať, pričom problém sa zhoršuje. Dnes som ho musel reštartovať až 12-krát, kým normálne nabehol. Možno tomu dopomohlo to, že som do mechaniky vložil CD od základnej dosky, ale mohla to byť len náhoda. Počítač som prekontroloval programami od Esetu aj od Malwarebytes, pričom žiadny vírus nenašli. Počítač obsahuje dosku MSI B350 MATE, CPU AMD Ryzen 5 1600x, SSD Samsung EVO 960, RAM HyperX Fury 2×8GB a grafickú kartu NVIDIA Geforce 1060 6GB. Monitor je ASUS VP247u.

Je pomerne zriedkavé, aby sa inak funkčný počítač (po reštartoch) zastavoval na čiernej obrazovke, na ktorej nie je nič konkrétne vidieť. Môžete si byť istí, že tento problém sa vôbec netýka nábehu operačného systému, úložísk v podobe SSD a HDD a podobne. O tom by ste totiž videli chybovú správu (biely text na čiernej obrazovke).

Prípady úplnej čiernej obrazovky, bez akejkoľvek aktuálnej a predošlej správy, môžu v základe nastať v súvislosti s nedostupnosťou elementárneho komponentu (napríklad pokus spustiť počítač bez RAM), alebo pri neúspešnej inicializácii obrazového hardvéru, teda integrovaného grafického čipu alebo samostatnej grafickej karty. V oboch prípadoch počítač zlyhá v úvodnom POST teste, čo je reprezentované zvukovým signálom odlišným od jedného krátkeho klasického pípnutia a na niektorých high-end základných doskách aj správou na malom integrovanom segmentovanom displeji (nie je váš prípad).

Signalizačný piezoelektrický reproduktor do útrob desktopov

Zvukový signál si pravdaže vyžaduje, aby k základnej doske bol pripojený maličký doplnkový piezoelektrický reproduktor (v tvare hrubšieho gombíka), ktorý môže a aj nemusí byť súčasťou samotnej PC skrinky. Ak ho máte pripojený (na základnej doske je jeho konektor hneď vedľa konektorov reštartovacieho a spúšťacieho tlačidla), pri normálnom štarte počítača krátko pípne a v prípade problémov signalizuje iným tónom konkrétny problém zlyhania POST testu. Ak ho pripojený nemáte, je možné, že o zlyhaní POST testu v súvislosti s RAM a GPU nemáte potuchy, pretože nič nepočujete.

Každopádne, takéto problémy sú obvykle trvalého rázu a vyriešia sa až výmenou RAM či GPU, alebo ich opätovným (lepším) osadením. Keďže vy váš problém vyriešite vždy len opakovanými reštartmi, naznačuje to, že by mohol byť spôsobený niečím celkom iným ako počítačom a iba si jeho prejav „nenabiehaním“ len zle vysvetľujete. Je dosť dobre možné, že jadrom vášho problému nie je počítač, ale monitor.

Typicky sa porucha jeho napájacej sústavy prejavuje napríklad tak, že sa zapne, ale okamžite zhasne (jeho dióda ale svieti, akoby pracoval). Je bežné, že sa monitor následne rozbehne po tom, ako ho skúsite znovu zapnúť. Najprv hneď znova zhasne, ale na tretí či piaty pokus už zostane svietiť, pretože jeho napájacia sústava sa „rozohreje“. Je možné, že vzhľadom na to, že počítač reštartujete, simulujete vlastne reštarty monitora, pretože pri každom reštarte sa vypne a znovu zapne a práve to váš problém napokon vyrieši. Pre tento problém je typické, že sa postupne zhoršuje a kým na začiatku je ho možné vyriešiť 2 – 3 reštartmi monitora, o týždeň či dva ich je treba už 20.

Identifikácia tohto problému je jednoduchá. Zapnite počítač a počkajte 30 až 60 sekúnd, kým štandardne nabehne Windows (i keď vy to kvôli čiernej obrazovke vidieť nebudete). Následne tlačidlom na monitore monitor vypnite a znovu zapnite. Ak sa plocha na sekundu objaví a monitor následne znovu pohasne, je to práve tento problém a vinníka v podobe monitora a jeho elektroniky ste práve identifikovali.

Monitor však môže mať aj iný problém, pri ktorom sa nerozsvieti podsvietenie (obraz by ste mlhavo zbadali, keby ste na displej zasvietili silným svetlom). Aj tento problém ľahko rozpoznáte. Tak ako predtým počítač len zapnite a počkajte pár sekúnd. Následne monitor jeho vlastným tlačidlom vypnite a hneď zapnite. Je jedno či je k nemu funkčný (alebo vôbec nejaký) počítač pripojený. Monitor musí v takomto prípade niečo zobraziť, či už svoje logo (vo vašom prípade ASUS), alebo informáciu NO SIGNAL (žiadny signál).

Ak sa tak nestane a vidíte len tmu, opäť ste potvrdili, že problémom nie je počítač, ale práve monitor. Aj v tomto prípade nie je nič nezvyčajné, že sa vypínaním a opätovným zapínaním problém odstráni, čo nevedomky robíte reštartmi celého počítača.

Napájacia a kontrolná elektronika v útrobách monitora

Či už je chybou napájacia sústava monitora, alebo jeho nerozsvecujúce sa podsvietenie, oba problémy sú uvedeným spôsobom dobre identifikovateľné a monitor môžete reklamovať. Ak už nie je v záruke, oprava tohto druhu stojí obvykle 30 až 50 eur. Ak ide o obyčajný monitor, v cene okolo 100 eur, neoplatí sa to a je vhodnejšie kúpiť nový. Oprava má zmysel len pri monitoroch vo veku 3 až 5 rokov, s dobrými parametrami a cenovkou viac ako 300 eur a podobne.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.