Otázka čitateľa: Na poslednú chvíľu som zháňal darček pre svoju dcéru. Jej prianím bolo, aby som jej kúpil tenisky VANS, pričom si cez Google našla stránku, na ktorej ich ponúkali. Stratil som ostražitosť, príliš to neštudoval a tenisky objednal a zaplatil kartou on-line. Šlo o stránku www.pivokokes.cz. Predpokladal som, že ide o českého predajcu. To, že niečo nie je v poriadku som zistil hneď, keď som si v bankovníctve všimol, že cena ktorú som zaplatil bola vyššia, ako ukazoval e-shop a bola prepočítaná z čínskych juanov. E-mailom som takisto nedostal žiadne informácie o prijatí platby a takisto ani informáciu, kedy bude tovar dodaný. Na mnou zaslané e-maily so žiadosťou o vysvetlenie obchod nereaguje. Kartu som preto rýchlo v bankovníctve zablokoval a začal stránku preverovať. Zistil som, že jej IP adresa je 196.196.105.218, pričom je vedená vo Fínsku, Švédsku a aj v Švajčiarsku. Je to možné chápať tak, že predmetná osoba má zaplatený mobilný internet a cestuje po uvedených krajinách? Hľadal som príspevky ľudí oklamaných uvedeným e-shopom, ale nič som nenašiel. Je ešte nejaká možnosť, že mi budú peniaze vrátené? A ak nie, ako by som sa mohol postarať o to, aby tieto stránky boli ukončené a ich prenajímatelia boli zobraní na zodpovednosť kvôli finančnému podvodu? Nechcem aby ich okrádanie pokračovalo.

V prvom rade treba poznamenať, že daný e-shop pivokokes.cz nespĺňa ani tie najzákladnejšie znaky regulárneho predajcu a obchodu. Už samotný jeho názov, defacto pozostávajúci z piva a slangového výrazu pre kokaín, je absurdný a zarážajúci. Je jasné, že žiadny regulárny obchod predávajúci obuv by si takéto meno nezvolil.

Okrem toho, na stránke nie sú žiadne informácie o vlastníkovi, sídle firmy, telefonický kontakt, žiadne IČO a ani akékoľvek iné údaje. K dispozícii je len primitívny komunikačný formulár. Z tohto je zrejmé, že obchod neprevádzkuje žiadna firma (porušovala by totiž zákon) a takmer určite ide o projekt jedného človeka, ktorý s obchodovaním a predajom tovaru vlastne ani nemá nič spoločné.

/Ilustrácia: Rawpixel/

To, že IP adresa stránky je napr. fínska nemá príliš význam. Ide len o webový server, ktorý ju má za poplatok na svojich diskoch umiestnenú. Z hľadiska bydliska reálneho vlastníka webu nie je lokalita hostingu podstatná. Vám ako Slovákovi takisto nič nebráni vo vytvorení webu mojastranka.sk, ktorý budete hosťovať na serveri niekde v Austrálii.

Dá sa to prirovnať k e-mailu na doméne @gmail.com. To, že vaše súkromné e-maily sedia niekde na serveri v Kalifornii neznamená, že ste Američan. Text na stránke je v niektorých prípadoch viditeľne z automatického prekladača, takže je možné, že vlastníkom nebude ani nejaký český občan. Na druhú stranu, niekde je čeština perfektná, takže tá možnosť existuje.

Každopádne možnosť, že by sa vám od takéhoto anonymného „predajcu“, ktorý s vami nekomunikuje peniaze vrátili, bude zrejme nulová. Problém by ste museli riešiť okamžite po nákupe s vašou bankou, u ktorej by ste nahlásili podvod a žiadali ich o stiahnutie peňazí nazad. S väčším časovým odstupom to už nebude možné.

Paradoxne ale škodu vôbec nemusíte pocítiť. Je veľmi pravdepodobné, že objednané tenisky vám po niekoľkých týždňoch až dvoch mesiacoch naozaj dorazia a budú také, aké ste si objednali. E-shopy tohto typu sú totiž celkom bežne robené špekulantmi, ktorí v skutočnosti žiadnu firmu, sklady a ani tovar nevlastnia. Svoj e-shop si vytvárajú len ako celkom automatický robotický systém, ktorý je napojený na nejakých čínskych predajcov, napr. na servery Aliexpress, pričom za vás len vykonajú objednávku.

Predstavte si napríklad, že ovládate maďarský jazyk a v Maďarsku si vytvoríte e-shop predávajúci puzdrá na telefóny. Doplníte do neho tovar, ktorý ma napríklad e-shop Alza.sk, pričom namiesto ich ceny 10 eur vo svojom e-shope inzerujete cenu 13 eur + poštovné, prepočítané na maďarské forinty. Následne si u vás nejaký maďarský občan puzdro objedná, takže vy za neho vložíte objednávku do Alzy a necháte puzdro rovno poslať na jeho maďarskú adresu.

No a takýmto spôsobom to robí mnoho špekulatívnych „e-shopov“ na svete, pričom môžu mať celý proces kompletne zautomatizovaný. Je to lákavejšie hlavne tým, že čínske ceny sú značne nižšie ako európske a vláda dotuje tamojším maloobchodníkom poštovné, takže do EÚ posielajú balíky zadarmo (i keď to trvá aj viac ako mesiac).

Sumu ste teda pravdepodobne zaplatili rovno konkrétnemu čínskemu predajcovi (rozdiel v sume spôsobil kolísajúci kurz meny), ktorý vám tovar pošle, pričom to čo ste zaplatili za „poštovné“ (český e-shop žiada 10 eur) zrejme putovalo na účet „sprostredkovateľa“. Daný vlastník e-shopu tak vlastne sám o sebe nič nepredáva a len raz za čas obdrží peniaze od ľudí, ktoré si cez jeho stránku niečo kúpia.

Existujú pravdaže rôzne metódy, ktoré sa dajú v tejto súvislosti použiť a ťažko uhádnuť presne, ktorú z nich si daný „sprostredkovateľ“ zvolil. Existuje aj možnosť, že je to kompletne preložená stránka originálneho čínskeho predajcu/maloobchodníka, ktorý sa takto snaží chytiť aj zákazníkov, ktorý by Aliexpress nikdy nenavštívili.

Mimochodom, pátraním v internetovom archíve sa môžete dozvedieť, že daná doména pivokokes.cz pred niekoľkými rokmi patrila malému českému pivovaru Kokeš, ktorý dnes už sídli na logickejšej adrese pivovarkokes.cz, a s pôvodnou doménou už takmer určite nemá nič spoločné. Súčasný prevádzkovateľ doménu, ktorej vypršal prenájom, zrejme kúpil len kvôli histórii z hľadiska vyhľadávačov.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.