Otázka čitateľa: Nedávno som nainštaloval októbrový update Windows 10 a od tej doby sa mi v oznamovacej oblasti prestali objavovať notifikácie. Na ikone na paneli v pravom dolnom rohu vidím, že nejaké oznamy sú, pričom sa zobrazí aj ich počet, ale keď na číslo kliknem a panel otvorím, je prázdny. Nové oznámenia nevyvolajú ani žiadny zvuk. Keď si napríklad nastavím budík, v nastavenú minútu žiadne zvonenie nepočuť a neobjaví sa ani vyskakovacie okno a zápis do oznamovacej oblasti. Pri nastavení budíka sa zobrazuje červeným písmom, že „Oznámenia sa zobrazia, len keď počítač bude v normálnom režime“. Čo to ale ten normálny režim je? Nie som si vedomý toho, že by som nejaký režim používal. Pred aktualizáciou fungovalo všetko normálne.

Prípad, ktorý popisujete, je jeden z mnohých nepríjemných bugov, ktoré sa vyskytujú od nepodareného vydania tohtoročnej októbrovej aktualizácie Windows 10 (verzia 1809). Neobjavuje sa pravdaže na všetkých počítačoch, pričom Microsoft problém s najväčšou pravdepodobnosťou odstráni v rámci klasických aktualizácií, v nasledujúcich týždňoch či mesiacoch.

Do tej doby je ale možné problém vyriešiť aj ručne, i keď trošku krkolomným spôsobom. Ide o reštart nastavení, ktorých položka je zrejme poškodená a chybne uložená. Kliknite na menu Štart a ikonou ozubeného kolieska otvorte Nastavenia Windows. Následne otvorte sekciu „Ochrana osobných údajov“, pričom panel na ľavej strane posuňte mierne dole a kliknite na kategóriu „Aplikácie na pozadí“. V hornej časti uvidíte aktivačný posuvník, ktorý by mal byť nastavený do polohy zapnuté, čo notifikácie aktivuje. Dočasne ho vypnite a následne reštartujte počítač.

Nastavenie notifikácií

Po nábehu túto kategóriu otvorte znova a posuvník tentoraz nastavte späť do polohy Zapnuté. Uistite sa zároveň, že nižšie sú aktivované aj jednotlivé aplikácie, ktorých oznámenia chcete dostávať. Toto nastavenie sa tak opätovne zapíše a aktivuje, tentoraz snáď už bez chýb. Po následnom reštarte Windows by už oznámenia mali fungovať tak, ako ste zvyknutý.

Čo sa týka vašej otázky na upozornenie toho, že notifikácie fungujú len v normálnom režime, ide o úplne štandardné upozornenie, ktoré sa vašej situácie nijako netýka. Hovorí o tom, že notifikácie, ako napríklad tie v prípade budíka, budú fungovať len vtedy, keď je počítač a Windows v normálnej prevádzke. Nebudú teda fungovať, keď je počítač vypnutý, uspaný, alebo sa nachádza na uzamykacej obrazovke bez prihlásenia do účtu. Takisto nebudú fungovať ani v hernom režime, ktorý sa automaticky aktivuje ak máte nejakú hru na celej obrazovke.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.