Chyba, ktorá sa môže občas objaviť. Príčin bude niekoľko, no v základe ide o to, aby ste našli riešenie.

Niekedy sa môže stať, že sa batéria v notebooku nechce nabíjať. Je to bežný jav, ak má povedzme 95 %. Tu sa potom nemusí začať nabíjanie a aj po pripojení napájacieho zdroja budete mať stále rovnakú kapacitu.

Systém o tom informuje a po kliknutí na ikonu baterky na Paneli úloh bude oznam, že sa nenabíja. To je v poriadku a nabíjanie začne, keď notebook odpojíte od adaptéra a necháte ju trochu vybiť.

Ako na to?

Tu vám ponúkame základné tipy, ktoré by mohli pomôcť. Nedá sa povedať, ktorým tipom budete úspešný, treba ich postupne vyskúšať všetky.

Riešenie 1:

Preverte, či je napájací adaptér správne pripojený. Jedna na strane konektora do notebooku, no aj na strane adaptéra a kábla s vidlicou, ktorý sa k nemu pripája. Detail, no aj toto sa stáva a môžete mať uvoľnený kontakt.

Riešenie 2:

Odpojte kábel a znovu ho pripojte.

Riešenie 3:

Vypnite počítač, odpojte adaptér a potom ho zapnite a zapojte adaptér naspäť.

Riešenie 4:

Keď nezaberie žiadny z doterajších postupov, môžete hľadať odpoveď cez BIOS. V prípade notebookov značky Lenovo je tu možnosť odpojiť batériu. Tá zostane odpojená, kým nepripojíte adaptér a nezačnete počítač nabíjať. Tento postup akoby reštartuje nejaký zaseknutý proces a povolí nabíjanie batérie.

Riešenie 5:

Je možné, že máte nastavený nejaký šetriaci režim. Ten by síce nemal mať vplyv na to, že nechá batériu vybiť a nebude ju pri žiadnej hladine nabíjať. V každom prípade pozrite nastavenia nástrojov ako napríklad Dell Power Manager alebo obdobný nástroj v počítačoch HP či ASUS.

bios battery

Riešenie 4: Vypnutie batérie, pokým nepripojíte AC adaptér

Prečítajte si aj:

Ako správne nabíjať telefón či smartfón?

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.