Kancelársky balík Microsoft Office nebol tak úplne pôvodný nápad Microsoftu.

Kým sa zjednotil, prešiel viacerými zmenami a Excel 10 vlastne pôvodne ani neexistoval. Máme pre vás zaujímavosti, ako to s týmto balíkom vlastne bolo.

  1. Kancelársky balík Microsoft Office bol prvýkrát vydaný v októbri 1990. Obsahoval programy Word 1.1, Excel 2.0 a PowerPoint 2.0. Prvý balík pre Mac bol vydaný 1. augusta 1989.
  2. PowerPoint sa pôvodne volal Presenter, bol vyvinutý firmou Forethrought a Microsoft ho kúpil v roku 1987 za 14 miliónov USD.
  3. Microsoft Access nikdy nebol dostupný na platforme applovských počítačov. Presný dôvod prečo je to tak, nevieme. Pravdepodobne to bolo z interných dôvodov medzi Apple a Microsoftom. Fakt je fakt a taká je realita. Kým Outlook, Excel, Word, PowerPoint alebo OneNote môžete mať aj na macOS, Access stále nie. Prvé uvedenie tohto programu bolo v Office 3.0, ktorý bol neskôr pomenovaný ako Office 92.
  4. Excel nie je len tabuľkový kalkulátor tak, ako ho poznáte. Teda na finančné, vedecké alebo akékoľvek iné počítanie a analýzu dát. Pokojne sa v ňom môžete zahrať Sudoku. Na internete sú skripty pre Excel, ktoré umožnia generovať a prípadne vyriešiť Sudoku. Excel zvládne aj simuláciu hry Tetris. Zostaňme ešte pri jednej hre a tou je posúvacie puzzle. Na stránke com nájdete excelovský súbor, v ktorom si takúto posúvačku môžete zahrať.
  5. Multiplan je pôvodný názov Excelu. Vo verzii 1.04 sa ešte volal pod svojím prvým názvom. Premenovanie na Excel bolo až v prípade uvedenia tejto aplikácie pre počítače Macintosh v roku 1985. Nedajte sa pomýliť, išlo len o tento program. Kancelársky Office bol predstavený neskôr. Tak, ako sme uviedli v prvom bode tohto článku.
  6. Word 6.0 bola posledná verzia pre MS-DOS. Rôzne verzie boli neskôr zjednotené v balíku Office 95. Všetky súčasti boli povýšené na rovnaké číslovanie, čím sa sprehľadnilo priradenie aplikácií voči balíku aj pre používateľov. Všetky programy dostali číslo 7 a boli naprogramované v 32-bitovom režime.
  7. Automatické opravy automatické formátovanie sa prvýkrát objavilo vo Worde 6.0 v roku 1993.
  8. Kancelárska spinka a ďalší poradcovia sa objavili v balíku Office 97, ktorý bol vydaný v roku 1996. Išlo o celkom efektné rozšírenie, no neuveriteľne vtieravé. Pekné bolo umiestnenie dialógových okien potvrdenia do bubliny spinky. Napríklad pri otázke na uloženie dokumentu. Niektoré animácie boli pekné, napríklad zaklopanie na sklo monitora s charakteristickým zvukom na CRT monitore. Keby nebola tak neuveriteľne otravná, bola by vydržala dlhšie ako dve verzie balíka Office.
  9. OneNote sa stal súčasťou balíka až vo verzii 2003. Ide o veľmi populárny program na uchovanie poznámok. Mnohí používatelia v ňom tvoria takmer všetok svoj obsah namiesto vytvárania klasických dokumentov vo Worde. Od roku 2014 je dostupný ako multiplatformový nástroj zadarmo. Máte ho na webe v rámci Office On-line, no nie je taký vybavený ako počítačová aplikácia.
  10. Microsoft Works je názov kancelárskeho balíka, ktorý bol lacnejšou alternatívou pre Office.
    Prvá verzia bola vypustená v roku 1988, posledná v roku 2007. Obsahoval program na tvorbu dokumentov, tabuľkový kalkulátor a správu databáz. V posledných verziách aj nástroj na organizovanie času. Bol to Office pre skutočných začiatočníkov. Prakticky nemal s pôvodným Office balíkom nič spoločné, ani prípony dokumentov. V balíkoch Works ste mohli nájsť aj legendárnu encyklopédiu sveta Microsoft Encarta. Skvelá encyklopédia, ktorá bola vďaka rozšíreniu internetu dostupná len on-line, no v súčasnosti už nefunguje ani v tejto forme.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.