Telefón DooGee S70 Lite predstavuje odolný mobilný telefón už na pohľad. My sme sa rozhodli vyskúšať jeho vlastnosti v našom crash teste. Nechceli sme v tomto teste nič prehnané, čo neprežije žiadny smartfón, ale šli sme len jemne za hranicu toho, čo výrobca pri jeho návrhu plánoval. Všetko sme pritom zachytili na video.

DooGee S70 Lite po stránke parametrov

DooGee S70 Lite nám teda ako „Lite“ nepripadal. Má totiž uhlopriečku 5,99 palca a je to veľmi dobre vybavený smartfón vo svojej triede a pri svojej cene. Telo smartfónu je pogumované a má výrazné plátovanie na boku, ktoré zasahuje až do spodnej časti. Rovnako má zosilnenú ochranu aj fotoaparát a v tejto časti je umiestnená aj čítačka odtlačkov prstov.

Telefón je navrhnutý aj s ohľadom na kompatibilitu k mobilným gamepadom. Rozlíšenie displeja je Full HD+ a batéria má kapacitu až 5500 mAh. Výrobca nepodcenil ani fotoaparát a sú tu dva objektívy s rozlíšením 13 a 8 Mpx. Za dobrého svetla fotí veľmi dobre, spokojní sme boli aj s efektom rozostrenia. Nie je to však fotomobil na fotky v šere a za tmy, tu asi narazíte na limity.

Operačný systém Android je modifikovaný o prvky pre hráčov a tiež je tu súprava nástrojov napr. na správne zavesenie obrazu, meranie uhlov alebo hluku. Zaujímavosťou je poriadna pamäťová výbava. Je tu až 4 GB RAM a 64 GB ROM. Procesor je MediaTek Helio P23, ktorý patrí medzi tie lepšie, hoci tvrdý výpočtový výkon má slabší. K dispozícii je hybridný slot na SIM karty, kde sa dá využiť microSD karta.

V dodávke je nabíjačka s výkonom 24 W + USB-C konektor a ocenili sme aj bezdrôtové nabíjanie.

DooGee S70 Lite v crash teste

Tento telefón sme testovali v Arthoteli Kaštieľ a využili sme všetko, čo sme našli u tamojšieho údržbára v jeho dielni. Ako prvé sme vyskúšali potopenie do vody v bazéne. To sa skutočne môže stať neopatrným zaobchádzaním a je fajn, že tento telefón má stupeň odolnosti voči vonkajšiemu prostrediu IP68. To znamená, že telefón môžete mať vo vode v hĺbke 1,5 metra po dobu 30 minút.

My sme ale šli ďalej a na telefón sme použili aj striekajúci vodu. Napr. to bolo striekanie vody z hadice, ale potom nás oslovil výkonný tlačový čistič značky Karcher. Vo videu uvidíte, ako to presne vyzeralo, keď došlo k stretu medzi telefónom a tlakovým čističom. Ako sa neskôr ukázalo, pri tomto teste sa do telefónu dostala voda. ktorú bolo treba následne vysušiť.

DooGee S70 Lite sme tiež hádzali na zem a pridali sme aj test prechádzania motorkou a jej vodičom s celkovou hmotnosťou okolo 500 kg. To sme robili opakovane, aby sme si overili úroveň konštrukcie.

Zlatým klincom programu bol krst ohňom. Použili sme horľavú látku terpentín. Tento sme vyliali na telefón a podpálili ho. V ohni telefón zotrval asi 20 sekúnd. Odniesla si to hlavne gumová krytka napájacieho adaptéru v spodnej časti telefónu, ktorá sa vplyvom tepla roztavila a zmenila tvar. Stále je však možné ju vytiahnuť a znova vložiť do portu.

Po celkovom hodnotení po návrate do redakcie sme zistili, že telefón plnohodnotne funguje, dá sa ovládať. Rovnako sa dá z neho telefonovať a realizovať dátová komunikácia. Do telefónu sa ale pri tlakovej skúške dostala voda a to sa prejavilo napr. pri objektívoch fotoaparátov. Rovnako sme zistili mierne prasklinky na fólii nad displejom. To všetko neznižovalo možnosť plnohodnotného využitia tohto telefónu.

Vyzrážaná voda v objektíve prednej kamery tesne po skončení testu

Vyhodnotenie

DooGee S70 Lite je telefón, ktorý sa predáva za dobrú cenu a pritom ponúka zaujímavé parametre. Páči sa nám hlavne veľký displej a poriadna pamäťová výbava. Jeho odolnosť sme dostatočne preverili. Určite nie je nezničiteľný, ale poradí si s vodou, pádmi na zem a rovnako tak s vysokou teplotou.

Telefón si môžete kúpiť v elektropredajniach na Slovensku, napr. NAY a Datacomp.

Cena: 229 eur

Zapožičal: DooGee

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.