Spoločnosť Shell vstupuje na trh nabíjania elektrických vozidiel v strednej a východnej Európe. Prvá vysokovýkonná nabíjacia stanica, ktorú Shell priniesol v spolupráci so združením IONITY, sa už nachádza v Maďarsku. Zároveň tu predstavil aj prvú vlastnú nabíjaciu stanicu Shell Recharge. Obe nabíjacie stanice sa nachádzajú na čerpacích staniciach Shell.

Druhá vysokovýkonná nabíjacia stanica IONITY sa na čerpacej stanici Shell práve buduje a jej otvorenie je plánované na koniec februára 2020. Prvá vysokovýkonná nabíjacia stanica na diaľnici M7 v Maďarsku uľahčí vodičom elektromobilov cestovanie na väčšie vzdialenosti. Štyri nabíjacie miesta ponúkajú možnosť nabíjania až do 350 kW. Nabíjanie elektromobilov novej generácie trvá pri kompatibilných elektromobiloch vysokovýkonnej nabíjačke 10 až 15 minút, a teda sú trikrát rýchlejšie ako súčasné systémy.

Cieľom združenia IONITY je do konca roku 2021 prevádzkovať na čerpacích staniciach Shell aj na Slovensku, tiež v Českej republike, Maďarsku, Poľsku a v Slovinsku spolu 21 nabíjacích staníc.

Maďarsko sa zároveň stalo piatou európskou krajinou (a deviatou na svete), kde Shell predstavil vlastnú službu nabíjania elektrických vozidiel s názvom Shell Recharge. Táto služba ponúka nabíjaciu kapacitu 50 kW a zvyčajne poskytuje nabíjanie od 0 % do 80 % za približne 30 minút. Nabíjacia stanica Shell Recharge sa nachádza na dvoch miestach. Prvým je diaľnica M7, a teda ponúka dobíjanie vodičom na trase Budapešť – Slovinsko/Chorvátsko a druhým miestom je diaľnica M3. Obe dobíjacie miesta sú pilotnými projektami pre testovanie služby v tomto regióne. Uvádzacia cena bude po úvodnom testovacom období len 1925 HUF za nabíjanie (v prepočte 5,52 Eur). So Shell Recharge nie sú spojené žiadne poplatky za registráciu alebo pripojenie.

Ambíciou spoločnosti Shell je pomôcť uľahčiť nabíjanie elektromobilov – či už doma alebo na cestách, pretože stále viac ľudí presadá do elektromobilov. „Maďarsko je v súčasnosti najrozvinutejším trhom s elektrickými vozidlami v strednej a východnej Európe, a preto sme tu začali vyvíjať a testovať naše riešenia. Našou ambíciou je do konca roku 2021 v tomto regióne ponúkať prostredníctvom vlastných zariadení alebo prostredníctvom partnerov možnosť nabíjať elektromobily na 100 čerpacích staniciach Shell,“ komentuje Sasha Koliakin, riaditeľ prevádzky čerpacích staníc Shell v strednej a východnej Európe.

Uvádzame ešte podiel na značiek na všetkých elektromobiloch na celom svete (teda vrátane Slovenska). Prím má americká značka Tesla nasledovaná čínskym výrobcom BYD so sídlom v Shenzene a ďalej je to BMW, skupina VW, Beijing Auto a Hyundai.

O IONITY

IONITY je joint venture skupiny BMW, Daimler AG, Ford Motor Company a skupinou Volkswagen spolu s Audi a Porsche. Cieľom projektu je vytvoriť v Európe rozsiahlu a spoľahlivú sieť rýchlonabíjacích staníc výkonom 350 kW pre elektromobily a tým im zabezpečiť pohodlnú cestu na dlhé vzdialenosti. IONITY bolo založené v roku 2017 a má sídlo v Mníchove. Vďaka silným partnerstvám je prítomné v ďalších národných a medzinárodných projektoch. IONITY má medzinárodne registrovanú ochrannú známku. Viac informácií nájdete na www.ionity.eu

O vysokovýkonnej nabíjacej sieti IONITY

Technológia nabíjania IONITY pomocou stabilnej elektroniky schopná priamo prevádza striedavý prúd na jednosmerný prúd a potom ho priamo prevádzajú do batérie vozidla. Každá nabíjacia stanica ponúka možnosť nabíjania až 350 kW. Inteligentné systémy vo vnútri nabíjačky zabezpečujú, že všetky elektromobily vybavené systémom CCS sa automaticky nabíjajú tou najväčšou rýchlosťou, akú ich batérie dokážu bezpečne zvládnuť. Vozidlo schopné nabiť plný výkon 350 kW je možné sa nabiť približne za 10 – 15 minút, čo je podstatne rýchlejšie ako bežné nabíjacie stanice s výkonom 50 kW, a trikrát rýchlejšie ako súčasné rýchlo nabíjačky. Všetky vozidlá využívajúce kombinovaný systém nabíjania (CCS), ktorý je najbežnejší štandard nabíjania v Európe sú so sieťou kompatibilné.

O Shell Recharge

Shell Recharge je názov služby nabíjania elektrických vozidiel spoločnosti Shell na vlastných čerpacích staniciach. Nabíjačky Shell Recharge 50 kW s rýchlym jednosmerným prúdom zvyčajne poskytujú približne 0 až 80% nabitia za 30 minút a sú kompatibilné s väčšinou elektrických vozidiel. Platbu za nabíjanie je možné uskutočniť v obchode pri pokladni. Viac informácií.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu