Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Orange potvrdil svoju pozíciu lídra v oblasti kvality mobilnej siete na Slovensku.

K oceneniam Najlepšia sieť od renomovanej spoločnosti Systemics PAB, ktoré získal v rokoch 2020 a 2021, pridal ďalšie víťazstvá – obhájil najlepší výsledok v teste magazínu Chip, ktorý realizovala spoločnosť NET CHECK, a rovnako je slovenským lídrom aj podľa najnovšej analýzy spoločnosti Opensignal. Tá pomocou aplikácií v smartfónoch vyhodnocuje reálnu prevádzku mobilných sietí po celom svete a porovnáva ich.

Na víťazstvá v testoch spoločnosti Systemics PAB v rokoch 2020 a 2021 a získanie dvojnásobného ocenenia za najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku nadväzuje Orange ďalšími úspechmi. Kvalitu jeho mobilnej siete potvrdili ďalšie dve nezávislé spoločnosti. „Získať najvyššie ocenenia za kvalitu siete nie je jednoduché, ale obhájiť ich je vždy ešte oveľa náročnejšie. Som nesmierne hrdý, že ďalšie nezávislé merania a porovnania výkonnosti potvrdili, že projekt modernizácie našej siete mal zmysel a pretavuje sa do veľmi pozitívnych a objektívne merateľných výsledkov. Medziročný nárast priemernej rýchlosti sťahovania a odosielania dát v našej sieti sme dosiahli aj vďaka spusteniu vysokorýchlostného 5G, ktorého dostupnosť budeme tento rok ďalej rozširovať, aby sme výnimočnú zákaznícku skúsenosť priniesli čo najväčšiemu počtu obyvateľov Slovenska,“ povedal Eric Maintenay, riaditeľ úseku informačných systémov a sietí spoločnosti Orange Slovensko.

Magazín Chip: Orange po roku obhájil víťazstvo v teste slovenských sietí

Český technologický magazín Chip zverejnil v aktuálnom aprílovom vydaní test mobilných sietí štyroch slovenských operátorov, v ktorom sa zameral na telefonovanie a mobilný internet. Test pre magazín Chip, rovnako ako pred rokom, realizovala berlínska spoločnosť NET CHECK, ktorá ponúka služby v oblasti auditu, benchmarkingu a optimalizácie telekomunikačných sietí.

Testovací tím spoločnosti NET CHECK prešiel so špeciálnym meracím vybavením spolu 2700 km od západu až po východ Slovenska. Test pozostával z viac ako
125-tisíc rozličných meraní
, a to na ôsmich smartfónoch Samsung Galaxy S10 pre telefonovanie a štyroch smartfónoch Samsung Galaxy S21+ pre mobilný prístup na internet. Merania prebiehali na cestách, ale aj v centrách miest, v obchodných domoch či prostriedkoch verejnej dopravy.

V teste sa merali a porovnávali priemerné rýchlosti sťahovania a odosielania dát v mestách aj mimo nich, úspešnosť a rýchlosť uploadov na sociálne siete. stabilita siete, čas nadviazania spojenia hovoru, úspešnosť a pomer dokončených hovorov, úspešnosť spojenia cez WhatsApp, kvalita hovorov a veľa ďalších parametrov.  

Víťazom testu s celkovou známkou 1,28 sa stala mobilná sieť Orange Slovensko. Druhá najlepšia sieť dosiahla výslednú známku 1,31, tretia 1,85 a štvrtá 2,54. Orange tak po roku úspešne obhájil víťazstvo v tomto nezávislom teste. Jeho kompletné a detailné výsledky je možné nájsť v aprílovom vydaní magazínu Chip.

Opensignal: Orange v marci s najlepším celkovým výsledkom 

Orange Slovensko sa v marci stal tiež celkovým víťazom v porovnaní mobilných sietí, ktoré zverejnila spoločnosť Opensignal v rámci správy „Slovakia – Mobile Network Experience Report March 2022“.

Opensignal je nezávislá analytická spoločnosť so sídlom v Londýne, ktorá sa špecializuje na vyhodnocovanie a porovnávanie skúseností používateľov smartfónov s mobilnými sieťami na celom svete. Údaje o výkonnosti jednotlivých sietí získava tzv. crowdsourcingom, teda vďaka špeciálnym aplikáciám priamo v mobilných telefónoch používateľov, ktoré následne analyzuje a publikuje vo svojich správach. Spoločnosť zhromažďuje každý deň miliardy individuálnych meraní z viac ako 100 miliónov mobilných zariadení po celom svete.

Podľa marcovej správy spoločnosti dosahovali používatelia v sieti Orange  najrýchlejšiu priemernú rýchlosť sťahovania na Slovensku. V analýze sa sledujú a porovnávajú výsledky v týchto kategóriách: video, online hry, hlasové aplikácie, download, upload, dostupnosť 4G a pokrytie 4G. Ako uvádza správa, celkovým víťazom porovnania údajov zo sietí všetkých štyroch slovenských operátov sa v marci stal Orange. Kompletný marcový Mobile Network Experience Report nájdete TU.