Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Spočiatku široký a so šatkou, od 20. rokov 20. storočia pevne priliehajúci
  • Moderná žena sebaisto zdôrazňuje svoje vystupovanie
  • „33 doplnkov“: exponáty automobilovej kultúry v múzeu Mercedes-Benz

Čo majú spoločné spätné zrkadlá, stierače a figúrka na chladiči? Ide o tri doplnky z „33 doplnkov“, ktoré na stálej výstave múzea Mercedes-Benz upozorňujú na fascinujúce detaily histórie mobility a ktoré oživujú automobilovú kultúru. Spája ich ešte jedna vec: príbehy týchto troch exponátov boli inšpirované ženami – rovnako ako dámsky klobúk.

5/33: dámsky klobúk

Skutočnosť, že začiatkom 20. storočia sa ženy v elegantných outfitoch presadzujú ako vodičky, je dôležitou súčasťou emancipácie žien v každodennom živote. Predstaviteľkou tohto hnutia je Bertha Benz. Aktívne sa podieľa na príprave pôdy pre veľkolepý vynález jej muža, Carla Benza. Na patentovanom motorovom vozidle jazdí od prvého dňa a v lete 1888 podniká prvú diaľkovú výpravu s automobilom. Na otvorenej trojkolke sa chráni pred vetrom a počasím. Na dobových obrázkoch je vyobrazená so širokým klobúkom, ktorý drží šatka.

Rýchlosti sa zvyšujú a vyčnievajúca pokrývka hlavy dosahuje svoje limity: nápor vzduchu sa opiera o široký klobúk a svojou silou ho strháva. Žena si však dokáže poradiť elegantne a zároveň štýlovo: v 20. a 30. rokoch 20. storočia prichádza priliehavý klobúk, ktorý svojím tvarom pripomína hrniec. S obľubou sa kombinuje s tzv. účesom Bubi – takto moderná žena zdôrazňuje svoj sebavedomý vzhľad. To je príbeh, ktorý rozpráva dámsky klobúk v časti výstavy „33 doplnkov“ múzea Mercedes-Benz.

A kto je autorom praktickej a zároveň módnej pokrývky hlavy pre dokonalý vzhľad? Na výrobu dámskych klobúkov existuje osobitné povolanie: klobučníčka. Predtým sa toto povolanie nazývalo modistka, pretože klobúk bol súčasťou módy – dámy sa ním „vymódili“. Klobúk sa len tak jednoducho nekupuje. Zákazník najskôr dostane informácie o dizajne a detailoch a väčšinou nasleduje špeciálna výroba klobúka.

Ako vozidlá postupne dostávajú uzatvorené karosérie, klobúk stráca svoj funkčný zmysel. Dnes vidno klobúky v každodennom živote skôr zriedka. Existujú však príležitosti, pri ktorých sa ženy i muži radi predvedú so štýlovou pokrývkou hlavy – napríklad na podujatiach klasických automobilov. Pri prechádzke po upravenom trávniku na podujatí Concours d’Elegance medzi ušľachtilými automobilmi si môžete zvoliť široký klobúk. Pri odjazde sa zas zíde priliehavý variant. Tak, ako kedysi.

Značky: