To najlepšie, čo sme videli na konferencii Dell World.

Dell World 2015 bol primárne zameraný na prezentovanie poskytovaných služieb spoločnosti Dell. Tá už dávno nie je iba výrobcom počítačov. Počas posledných rokov sa vyvinula v komplexného poskytovateľa služieb. Bez ohľadu na to, aké sú vaše požiadavky, Dell má vo svojom portfóliu riešenie vrátane potrebného hardvéru a softvéru. Firma chce svoju pozíciu na trhu posilniť aj akvizíciou spoločnosti EMC, ktorá jej pomôže najmä v segmente úložísk.

Michael Dell, CEO spoločnosti, má v otázke budúcnosti Dellu jasno. A je nadšený aktuálnou situáciou. Dell je najväčšia súkromná technologická firma na svete a z Michaela doslova srší radosť z toho, že budúcnosť firmy je iba v jeho rukách (a v rukách ľudí, ktorých si sám vybral a dôveruje im). Stačí si pozrieť priložené video z hlavnej prednášky a získate výbornú predstavu. Počas 100-minútového prednesu síce neuvidíte žiaden nový počítač alebo tablet, avšak taký entuziazmus sme v príhovore výkonného riaditeľa už dlho nezažili.

Bez ohľadu na to, že Dell zarába najmä poskytovaním technologických služieb, chce aj naďalej vyrábať počítače. Procesu ich výroby a testovania sa podrobnejšie venujeme v pripravovanom článku do nášho magazínu. Aktuálne prinášame výber zariadení a technológií, ktoré sme videli v praxi a zaujali nás.

Notebooky Dell XPS 13 a 15, tablet XPS 12 a monitory

Dell XPS 13

Dell XPS 13

Dell XPS 13 a XPS 15 sú klasické notebooky, ktoré sa výraznejšie neodlišujú od svojich predchodcov. Zmenila sa akurát hardvérová výbava. XPS 13 využíva procesory Intel Core šiestej generácie až do i7. Operačná pamäť je konfigurovateľná do 16 GB RAM a SSD úložisko do 1 TB. Notebook takisto ponúkne dva displeje – dotykový s rozlíšením 3200 × 1800 a štandardný, nedotykový, s rozlíšením 1920 × 1080.

Dell udáva výdrž na jedno nabitie až 18 hodín, čo je najviac v kategórii 13-palcových notebookov. Vo výbave sú takisto dva USB 3.0 porty, čítačka SD kariet a Thunderbolt 3. Americká cena notebooku začína na úrovni 799 dolárov. Notebook sme videli už aj na Slovensku, zatiaľ iba na výstave.

15-palcový model XPS 15 sa bude predávať za cenu od 999 dolárov. Ponúkne displej s rozlíšením až 4K a voliteľnú dedikovanú grafickú kartu NVIDIA GeForce GTX 960M. Ostatné parametre sú totožné ako v prípade modelu XPS 13. Čoskoro bude dostupný aj na našom trhu.

Dell XPS 15

Dell XPS 15

Vystavený bol aj konvertibilný tablet Dell XPS 12. Ide o 12,5-palcový konvertibilný tablet so 4K displejom s technológiou InfinityEdge a dokovateľnou klávesnicou. Zariadenie váži 1,27 kg a poháňa ho šiesta generácia procesorov Intel Core M s taktom až 2,7 GHz. Zariadenie typu 2 v 1 má vo výbave integrovanú grafickú kartu Intel HD Graphics 515, operačnú pamäť o veľkosti 8 GB RAM a 128 GB alebo 256 GB úložisko.

XPS 12 je prvý konvertibilný tablet s rozlíšením 4K na svete. Displej sa pýši veľmi tenkým rámom, ktorý sme obdivovali už v prípade modelu XPS 13 v predchádzajúcej generácii. K dokovacej klávesnici sa pripojí pomocou magnetu. Tablet podporuje stylus Dell Active Pen, ktorý je možné využívať vo viacerých aplikáciach. Spomeňme OneNote a Edge.

Výbavu dopĺňa dvojica kamier (zadná 8MP, predná 5MP) a bohatá portová výbava. Dominujú jej dva Thunderbolt 3 porty, USB port typu C a čítačka SD kariet. Konvertibilný tablet sa bude predávať za cenu od 999 dolárov pre verziu s Full HD displejom. Verzia so 4K obrazovkou, 8 GB RAM a 256 GB SSD diskom bude stáť 1299 dolárov. Cenu pre náš trh nepoznáme, avšak zariadenie sa dostane na Slovensku do predaja v januári 2016.

Výstava mobilných zariadení od Dellu. Konvertibilný tablet XPS 12 mal na výstavke svoje miesto, avšak nenašli sme ho vystavený

Výstava mobilných zariadení od Dellu

Dell má vo svojom portfóliu aj monitory. Do pozornosti dávame najmä model Dell UltraSharp 34 – U3415W. Je to 34-palcový zaoblený monitor s ultraširokým pomerom strán.

Dell monitory

Dell monitory

Počítače do kancelárie OptiPlex

Dell sa zameriava primárne na podnikovú sféru, takže nie je prekvapením, že pre ňu pripravil nový rad stolných počítačov. Nazýva sa OptiPlex a je zameraný najmä na prácu. Keďže využívajú najnovšie technológie, sú rýchlejšie a energeticky úspornejšie. Poteší dostupnosť v rôznych formátoch, vrátane All-in-One (OptiPlex 7440, 3030). Dell pripravil aj odolnú verziu (OptiPlex XE2). Počítače umožnia lepšiu kolaboráciu užívateľov a vyššiu produktivitu práce. Obsahujú šiestu generáciu procesora Intel Core vPro, vďaka ktorému sú až o 70 % rýchlejšie ako stolové počítače pred piatimi rokmi.

Špeciality

Zo zariadení, ktoré sú určené koncovým spotrebiteľom, sme videli aj špecialitu – Steam Machine značky Alienware. Ak neviete, čo to Steam Machine je, vedzte, že ide o najnovší pokus vytvoriť počítač, ktorý môže konkurovať herným konzolám. Rozmermi, výkonom a pohodlím pri používaní. Jeho základom je operačný systém Steam OS, ktorý je optimalizovaný na hranie. Alienware vyrobil viacero typov kompaktného herného počítača.

K dispozícii bude štandardný počítač s Windows 10 a verzia so systémom Steam OS (iba v tomto prípade ide o Steam Machine, hoci sú zariadenia rozmermi a výbavou totožné). Herné notebooky Alienware sa dajú oficiálne kúpiť už aj na Slovensku, avšak Dell zatiaľ neplánuje tieto malé stolné počítače u nás distribuovať.

Steam Machine (všimnite si logo Steamu) a oficiálny Steam ovládač

Steam Machine (všimnite si logo Steamu) a oficiálny Steam ovládač

Dodajme, že súčasťou Steam Machine bude aj nový herný ovládač. Ten sa od bežných ovládačov odlišuje dizajnom. Pôvodne mal obsahovať dve dotykové plochy a takmer žiadne tlačidlá. Finálna verzia má atypický smerový kríž, jednu analógovú páčku a dotykovú plochu v pravej časti, ktorá funguje ako náhrada za analógovú páčku. Môžete pomocou nej ovládať kameru. K dispozícii sú aj akčné tlačidlá. S ovládačom sa hrá pohodlne, ale chvíľu si naň budete musieť zvykať. Na Xbox ovládač však stále nedáme dopustiť.

Všimnite si dve páčky, ktoré sú umiestnené na chrbte ovládača. Používajú sa intuitívne a pohodlne

Všimnite si dve „zadné“ páčky, ktoré sú umiestnené na chrbte ovládača. Používajú sa intuitívne a pohodlne

Špecialitou je takisto SSD disk s kapacitou 16 TB. Vyrobil ho Samsung a cena sa odhaduje okolo 5 000 EUR. Oficiálny údaj nemáme k dispozícii

SSD disk od Samsungu vyzerá na pohľad štandardne

SSD disk od Samsungu vyzerá na pohľad štandardne

Má však kapacitu 16 TB. Ide o prvý SSD disk svojho druhu na svete

Má však kapacitu 16 TB. Ide o prvý SSD disk svojho druhu na svete

Dokovacie stanice a Thunderbolt 3

Dell vybavil aktuálnu generáciu notebookov pre profesionálov portom Thunderbolt 3. Vyvinul ho Intel a vyzerá ako USB port typu C (s ním je aj kompatibilný). Avšak táto technológia má oveľa väčší dátový tok. Až 40 Gbps. Vďaka tomu môžete k notebooku pripojiť dvojicu monitorov s rozlíšením 4K alebo napájať zariadenie výkonom až do 100W. Dell vyrobil dokovaciu stanicu novej generácie, ktorá obsahuje viacero portov a s notebookom sa prepojí práve pomocou technológie Thunderbolt 3.

Mimochodom, jedna „insider“ pikoška – Apple dosť zúril na Intel kvôli tomu, že táto technológia nebola skôr dokončená. Pravdepodobne by sa objavila aj v nových MacBookoch.

Notebook, monitor, dokovacia stanica a kábel

Notebook, monitor, dokovacia stanica a kábel

Portová výbava dokovacej stanice

Portová výbava dokovacej stanice

Dokovacia stanica a kábel s konektorom do nej

Dokovacia stanica a kábel s konektorom do nej

Internet vecí

Internet vecí je pojem, o ktorom budete počuť a čítať čoraz častejšie. Bola to aj jedna z hlavných tém Dell Worldu. Našťastie sa o nej nehovorilo iba v teoretickej rovine. Videli sme aj praktické ukážky. Napríklad nákladné auto (resp. jeho model), ktoré je vybavené chladiacim modulom a senzormi. Všetky zariadenia medzi sebou komunikujú – ak sa otvorí príves, automaticky sa rozsvieti svetlo a spustí sa extra chladenie – a posielajú množstvo údajov do prístroja menom Dell Edge Gateway 5000.

Ten sa stará o to, aby sa na centrálu odoslali iba relevantné údaje. Operátor tak má k dispozícii aktuálne informácie o stave vozidla a teplote v prívese a na základe toho môže kontrolovať zamestnancov alebo ich aj motivovať k efektívnejšej jazde a narábaniu s prívesom. Vie si totiž spočítať, že ak sa udrží teplota na určitej hladine, bude mať o poznanie nižšie náklady za chladenie a šoféra môže odmeniť bonusom (a stále ušetriť).

Model prívesu. Jednotlivé zariadenia medzi sebou komunikujú a tak svetlo vie, že sa má rozsvietiť, keď sa otvoria dvere prívesu

Model prívesu. Jednotlivé zariadenia medzi sebou komunikujú a tak svetlo vie, že sa má rozsvietiť, keď sa otvoria dvere prívesu

Vyfiltrované údaje obsahujú najdôležitejšie informácie a sú posielané na centrálu

Vyfiltrované údaje obsahujú najdôležitejšie informácie a sú posielané na centrálu

Ďalší príklad je starostlivosť o rastliny. Predstavte si miniatúrny skleník, ktorý obsahuje množstvo senzorov a generuje veľký objem informácií. Niektoré dáta sú nepotrebné, avšak ostatné pomôžu zefektívniť staroslivosť o rastliny. Dell Edge Gateway 5000 má za úlohu tieto dáta „prepúšťať“ ďalej a zvyšok filtrovať.

Inteligentný skleník s množstvom senzorov

Inteligentný skleník s množstvom senzorov

Údaje sa zobrazujú na monitore a pomáhajú zefektívňovať starostlivosť o rastliny

Údaje sa zobrazujú na monitore a pomáhajú zefektívňovať starostlivosť o rastliny

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit