Súčasná generácia detí a mladých ľudí sa stáva čoraz viac digitálnejšou, sú z nich „Homo digitalis“. Svoj prvý mobil dostávajú deti už v 6 až 8 rokoch, sťahujú si ním hudbu, četujú, ale sa aj online vzdelávajú. Už na základnej škole majú k dispozícii desiatky eur mesačne a ak si šetria peniaze, tak najviac na mobil či notebook. Najmenšie deti dokonca občas požičiavajú peniaze svojim rodičom.

Podľa unikátneho prieskumu* Slovenskej sporiteľne, v ktorom banka zisťovala finančné správanie detí a mladých ľudí vyplýva, že priemerný mesačný príjem žiakov prvého stupňa základnej školy je 14 eur. U žiakov druhého stupňa je to už 27 eur (priemer základnej školy je spolu 21 eur). S vekom pribúdajú možnosti a s nimi aj peniaze – stredoškoláci majú mesačne v priemere 78 eur.

Príjem detí a mladých závisí od ich veku a stupňa štúdia. „Medzi regiónmi a veľkosťou miesta bydliska nie sú výrazné rozdiely, i keď o niečo väčší príjem majú deti a ľudia na západe a vo väčších mestách,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne. Najviac peňazí majú k dispozícií žiaci v Trnavskom kraji (49 eur), najmenej v Košickom a Žilinskom kraji (32 eur).

O peniazoch sa rozprávajú najmä s rodičmi

Najčastejším zdrojom informácií o financiách sú rodičia, s ktorými sa o peniazoch rozpráva 8 z 10 detí a mladých. To však zároveň znamená, že s 2 deťmi z 10 sa rodičia o peniazoch vôbec nerozprávajú. Ďalším významným zdrojom je kamarát či spolužiak. Rozhovory o financiách sú však častejšie až na druhom stupni. Takmer každý desiaty žiak základnej a strednej školy sa ale o peniazoch s nikým nerozpráva.

Bezpečnosť vašich detí na internete je prvoradá. Ochráňte ich s ESET Parental Control. Stiahnite si aplikáciu cez Google Play.
Neprekvapí, že najčastejšie majú deti a mladí peniaze od rodičov. A to buď vo forme pravidelného alebo nepravidelného vreckového či odmeny za prácu doma. Zdrojov je však viacero. „Vždy, keď prídem  k babke, dostanem 5 eur. Mama sa za to na babku hnevá, ale ja sa teším“ povedalo v prieskume 8-ročné dievča. Práve starí rodičia sú druhým najčastejším zdrojom, uviedlo to takmer 60 % deti a mladých.

Peniaze na ruku ale i do banky

Takmer všetky deti na základnej škole dostávajú svoje vreckové v hotovosti. „Tá je najčastejšia aj u stredoškolákov, ale už každý štvrtý z nich dostáva vreckové na svoj účet. Ak sa však pozrieme, kde majú peniaze uložené, takmer 60 % z nich ich má na účte. U najmenších detí je to pochopiteľne prasiatko, respektíve iná forma pokladničky,“ skonštatovala Buchláková.

Úspory smerujú na bankový účet

Zaujímavosťou je, ako sa za posledné roky posúva vek založenia si prvého účtu v banke. Kým súčasní pracujúci, respektíve rodičia, si ho zakladali zväčša až po 18. roku, až 82 percent dnešných stredoškolákov už účet má.

S vekom sa menia preferencie

Vek detí má vplyv na ich preferencie v tom, na čo míňajú peniaze. Na prvom stupni sú to najmä sladkosti (91 %) a hračky (62 %) a  na druhom už je to zábava s kamarátmi (67 %). Tá je dôležitá aj pre stredoškolákov (62 %), ale najviac peňazí míňajú na oblečenie a topánky (68 %).

Ak si žiaci sporia, najčastejšie je to na elektroniku a oblečenie (viac ako 25 %). Takmer jedna tretina žiakov základnej školy si však odkladá peniaze bez presne určeného cieľa,. Čím je dieťa staršie, tým má jasnejšiu predstavu o tom, na čo peniaze využije. Vidno to najmä u stredoškolákov, u ktorých si veľká časť šetrí na leto (33 %) a cestovanie, auto, ďalšie štúdium (viac ako 20 %) či na vlastné bývanie (13 %).

Mobil je základ

Škola, základ života. Mobil, základ školy. Na prvom stupni ho má až 63 % žiakov (49 % smartfón a 14 % tlačidlový), na druhom stupni je to však už 95 %, u stredoškolákov 100 % a takmer všetci smartfón. „Zaujímavý je vekový posun pri získaní prvého mobilu. Kým dnešní stredoškoláci ho dostali najčastejšie vo veku 9 až 12 rokov, dnešní žiaci základnej školy už vo veku 6 až 8 rokov. A v Bratislave malo mobil pred príchodom do prvého ročníka už každé šieste dieťa,“ poznamenala Buchláková. Mobil využívajú deti a mladí najmä na sťahovanie hier, aplikácií či hudby zadarmo. Stredoškoláci s mobilom zároveň bankujú – kontrolujú si stav konta či platia.

Mobil im slúži najmä na sťahovanie hudby a hier

Život detí na sociálnych sieťach začína najmä na druhom stupni základnej školy, až 71 % z nich používa nejakú sociálnu sieť. Jednotkou je Facebook, ale využívajú aj Messenger a Youtube. A stredoškoláci aj Instagram. Na Youtube sledujú žiaci najmä pesničky a videá youtuberov. Najviac ich zaujímajú Gogo, Moma, Expl0ited. Medzi influencerov detí a mladých sa zaradili aj ľudia zo šoubiznisu (Adela Banášová, Pavol Habera), politici (Andrej Kiska) či podnikatelia (Elon Musk) alebo športovci (Sagan, Messi).

Populárne je aj hranie online hier, četovanie, ale aj rôzne manuály a vzdelávacie videá, najmä k cudziemu jazyku. Za tieto aktivity si vedia aj zaplatiť. „Ja som vášnivý hráč, preto si kupujem aj doplnky ku hrám. Obchodujem aj s inými hráčmi,“ povedal 17-ročný stredoškolák.

Nechajte nám správu