Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pod vplyvom globálnej pandémie Covid-19 sa život pre väčšinu svetovej populácie pocitovo výrazne spomalil.

Opatrenia a zmeny, ktoré si zvládnutie pandémie vyžiadalo zásadným spôsobom ovplyvnili pracovný aj súkromný život. Paradoxne, vo svete technológií tento stav len posilnil akceleračný trend a vývoj v mnohých oblastiach neustále napreduje a posúva nás do digitálnej budúcnosti. Digitálne technológie sa stali nevyhnutnými pre ekonomické prežitie všetkých podnikov. V roku 2022 musia byť spoločnosti digitálne prítomné vo všetkých sektoroch, čím sa zvýši dopyt po kybernetickej bezpečnosti, kvantových výpočtoch, virtuálnej a rozšírenej realite a celkových digitálnych zručnostiach.

Napriek zmenám, ktoré už využitie umelej inteligencie a strojového učenia prinieslo, si treba uvedomiť, že je to stále len začiatok. Ďalší vývoj a využitie týchto technológií má potenciál zásadne meniť ako žijeme a pracujeme. Globálne tržby v oblasti umelej inteligencie by mali za rok 2022 prekročiť 57 miliárd USD, pričom v roku 2025 má tento trh narásť až na 190 miliárd USD. 

Perspektíva a nárast tržieb  v oblasti umelej inteligencie a robotiky sú dôkazom obrovskej akcelerácie v tejto oblasti. Sme na počiatku novej éry v oblasti robotiky. “Od robotov používaných primárne v industriálnej výrobe sa prechádza na menšie autonómne servisné roboty, ktoré budú mať využitie vo všetkých oblastiach ekonomiky a ich použitie bude úplne bežné v mestách, na uliciach v rámci rozvoja Smart cities, v zdravotníctve, v službách, či v domácnostiach. Táto transformácia sa dotkne celých priemyselných odvetví a jej sprievodným javom bude významný dopad na štruktúru trhu práce” uviedol Radoslav Balajka, CEO Panza Robotics.


Ďalšou oblasťou s veľkým prísľubom do budúcnosti sú kvantové výpočty (quantum computing). Využitím princípov kvantovej teórie a schopnosti subatomárnych častíc existovať vo viac ako jednom stave súčasne (na rozdiel od klasických počítačov, ktoré ukladajú informácie v binárnych čísliciach – bitoch) sú kvantové počítače schopné zvládať oveľa náročnejšie operácie v kratšom čase. Hoci v súčasnosti je ešte komerčné využitie kvantových počítačov veľmi obmedzené, výskum a vývoj napreduje veľmi rýchlo. V blízkej budúcnosti by mali priniesť výrazný kvalitatívny posun v oblasti analýzy dát, šifrovania, s praktickým uplatnením napríklad v bankovníctve a finančnom sektore.

Vývoj kvantových počítačov a riešení na báze kvantových výpočtov je pre investorov lákavou oblasťou a príjmy z tohto trhu by mali podľa odhadov v roku 2029 prekročiť hranicu 2.5 miliardy USD.

V kombinácii s inými technológiami má mimoriadne široké uplatnenie aj rastúci segment virtuálnej reality  (VR) a rozšírenej reality (augmented reality – AR), ktoré ale nie sú na trhu s technológiami úplným nováčikom. Kým pri virtuálnej realite ide o počítačom kompletne umelo vytvorené 3D prostredie, v prípade rozšírenej reality ide o technológie digitálne upravujúce skutočné prostredie (napríklad rôzne filtre upravujúce fotografie).

Záujem „veľkých hráčov“ o tento segment rastie. Príkladom môže byť aj akvizícia startupu „Oculus“ spoločnosťou Facebook za 2 mld USD a vytvorenie METAVERSE, prepojenie kľúčových spoločností z herného a filmového priemyslu, vývoj samotných technológii a v neposlednom rade aj pandemická situácia.

“Ak sa pozrieme na virtuálnu realitu spred niekoľkých rokov, predstavíme si typický herný 3D svet. Dnes je ten zážitok na úplne inej úrovni a to aj vďaka technológiám ako 3D skenovanie a fotogrametria, ktore dokážu preniesť časti skutočného prostredia do toho virtuálneho a to takmer na nerozoznanie od reality. VR a AR už v súčasnosti zastávajú dôležitú úlohu vo filmovom a hernom priemysle, medicíne, architektúre, kultúre a vzdelávaní a mnohých ďalších odvetviach. No stále je to iba akýsi začiatok, a verím že v najbližších rokoch nás v tejto sfére čaká ešte veľa zmien a posunov” uvádza Tomáš Barnáš CEO zo spoločnosti Overhead, ktorá sa špecializuje práve na VR a AR.

Pandémia a súčasná situácia v súvislosti s vojnou na Ukrajine posilnila aj potrebu pozornosti pre kybernetickú bezpečnosť. Dôkazom silnej potreby odborníkov v oblasti kybernetickej bezpečnosti je to, že počet pracovných miest v oblasti kybernetickej bezpečnosti rastie trikrát rýchlejšie ako iné pracovné miesta v oblasti technológií. Podľa spoločnosti Gartner bude do roku 2025 60 % organizácií využívať riziko kybernetickej bezpečnosti ako primárny determinant pri uskutočňovaní transakcií a obchodných vzťahov s tretími stranami.

Značky: