Tak na test tohto náramku sme sa osobitne tešili. Prvú verziu totiž dlhodobo používame v redakcii a je už načase vymeniť ho.

Odžil si, chudák Gear Fit(1), tohto naozaj veľa a po dvoch rokoch je celkom zrelý na výmenu.

GearFit2Ruka-10

Dobre, takže druhá verzia prichádza s novým dychom, pripravená nám opäť dlhodobo poslúžiť pri monitorovaní činnosti a životného štýlu.

GearFit2Ruka-2

Prvý dojem nebol najlepší – je tu úplne iné zapínanie, s ktorým sa celom natrápite, pokým prídete na to, pod akým uhlom ho treba zapínať. Neskôr sme ale uznali, že to má niečo do seba – náramok drží dosť pevne a pravdepodobne ho nestratíte ani pri akčnejších športových výkonoch. Navyše je dobre odolný voči potu, čo sme si aj počas 5 dní testu dokonale vyskúšali.

Ďalej dokovacia stanica je iná ako v minulosti, Žiaľ, je oveľa väčšia a aj tu platí, že keď si ju necháte doma a idete napr. na 5 dní mimo domu, posledné dni tento náramok nevyužijete. Bude vybitý. Doba výdrže je okolo 3 dní, ak si teda postrážite jas a tiež nezapnete funkciu trvalého zobrazovania času.

GearFit2-1

Takto sa prejavuje funkcia trvalého zobrazenia času na náramku

Gear Fit2 umožňuje všetko poriadne nastaviť a vybrať si medzi ciferníkmi a tie sa dajú ďalej „štylizovať“.

GearFit2-16

Nám sa páčil analógový ciferník, ktorý nám dáva lepší prehľad o celom dni. Na výber je množstvo ciferníkov a ak chcete, dajú sa celkom efektné aj kúpiť za pár Eur.

GearFit2-11

Na ovládanie sú určené dve tlačidlá, dvojklik na tlačidle Home je možné používateľsky nastaviť, druhé tlačidlo slúži ako Back. Samotný displej je zakrivený a dotykový a je to OLED. Bohužiaľ, na priamom slnečnom svetle na ňom v prípade nastavenia energeticky výhodného podsvietenia neuvidíte nič. V spodnej časti pod hodinkami je potom aj snímač tepu srdca.

GearFit2-8

Ten funguje automaticky – zmerá vám tep vtedy, keď sú na to dobré podmienky a pritom svieti zeleným svetlom. Meranie môžete spustiť aj manuálne. Úplne presné meranie to celkom nie je, počítajte tak s odchýlkou okolo 5 až 10 % voči presnému meraniu tepu lekárskym prístrojom.

GearFit2-9

Veľa však závisí, v akom stave ste vtedy, keď sa meria tep.

GearFit2Ruka-6

Na detailnom pohľade na spodnú časť náramku potom vidíte aj dva prepojovavie porty, ktorými sa Gear Fit2 pripája k dokovacej stanici. Je to vymyslené tak, že hodinky môžete dať do dokovačky oboma smermi, stále sa budú nabíjať

GearFit2-10

Keď pripojíte Gear Fit 2 k dokovacej stanici, začne sa zobrazovať čas a ostávajúca kapacita batérie

GearFit2-18

Veľkou zmenou voči minulosti je to, že Gear Fit2 majú v sebe integrovaný GPS snímač. Záznam trasy s hodinkami tak máte aj vtedy, ak si nezoberiete so sebou smartfón. Ďalšou zmenou je to, že náramok automaticky rozpoznáva niektoré činnosti, ktoré práve robíte. Úspešne sme to vyskúšali pri rýchlej chôdzi, behu a tiež pri bicyklovaní. To je veľmi príjemné, myslieť totiž na to, že máte spustiť konkrétny typ cvičenia sa asi nikomu príliš nechce a takto to urobí náramok za vás. Trvá ale nejaký čas, pokým sa činnosť automaticky rozpozná.


GearFit2-5

Nefunguje to úplne na 100 %, ale v prevažnej väčšine prípadov áno. Navyše vás náramok na to, že začal zaznamenávať nejakú činnosť upozorní vibráciou na zápästí. Takto oznamuje rôzne udalosti. Vybrať si môžete to, že to budú prichádzajúce hovory, SMSky, správy z Facebooku a pod. Je to veľkou výhodou, lebo ani v rušnom prostredí neprídete o prichádzajúci hovor.

Ak však idete cielene na nejaké športovanie, tak si čas na nastavenie náramku nájdete a potom máte všetky informácie o čase, dobe športovania, spálených kalóriách a prejdenej vzdialenosti pekne na ruke.

GearFit2-7

Medzi ďalšie aktivity, ktoré treba zaznamenávať manuálne potom patrí počítanie počtu šálok kávy a vody. Môžete si tiež zadávať jedlo a potom by ste mali kompletný prehľad o prijatých a vydaných kalóriách, ale toto sa asi dlhodobo nikomu nebude chcieť robiť.

GearFit2-17

Dobre, takže čo vám vlastne prinesú hodinky Samsung Gear Fit 2? Vidíte, koľko je hodín, koľko ste prešli krokov, koľko spálili kalórií pri behu alebo pri bicyklovaní. Cítite, kto vám volá, môžete ho zrušiť a pritom mu poslať SMSku. Vidíte notifikácie z Facebooku a SMSky.

GearFit2Ruka-1

My sme vyskúšali s Gear Fit2 aj drepovať. urobili sme 10 fakt pekných dropov a náramok nám započítal len 9. Pravdepodobne sa mu niektorý z drepov príliš nepozdával.

GearFit2-15

Náramok funguje aj ako hudobný prehrávač, musíte mať ale Bluetooth slúchadlá a na nich si budete prehrávať hudbu uloženú v pamäti náramku. Miesta na pesničky je tu dosť, o to nemusíte mať starosť.

GearFit2-4

Navyše, toto všetko môžete prepojiť s aplikáciou Samsung S-Health a tam máte ďalšie informácie. Ak spíte aj s náramkom, máte informácie o tom, aká bola efektivita vášho spánku a ako dlho ste spali.

GearFit2SHeath-2

V aplikácii S Health nájdete podrobnosti o tom, ako prebiehali vaše tréningy a pekné sú aj grafické znázornenia napr. rýchlosti či kompletný týždenný výsledok vášho športovania.

Celkovo vzaté a podčiarknuté. Gear Fit2 je ideálny darček pre niekoho, kto má už Samsung telefón (S Health funguje plnohodnotne len na Galaxy telefónoch) a je to človek, čo si rád zašportuje. Spolupráca s inými aplikáciami ako je S Health je možná, hodinky totiž podporujú prepojenie ANT+ a tiež Bluetooth prepojenie bude možné aj s inými platformami smartfónov. Cena hodiniek je 189 Eur, čo odpovedá najlepším porovnateľným konkurenčným inteligentných náramkom v okamihu ich príchodu na trh.

GearFit2Ruka-9

Náramok je vymeniteľný, existuje čierna, modrá a ružová verzia, dĺžky remienkov sú L (povedzme muži) a S (povedzme ženy). Reálne je to tak, že čierne náramky sú vo veľkosti L aj S, modré sú veľkosti L a ružové sú veľkosti S. Náramky môžu byť len od firmy Samsung.

GearFit2Ruka-7

Najväčšou nevýhodou Gerar Fit2 je dokovacia stanica, ktorú musíte nosiť so sebou strážiť ju ako oko v hlave. Bez nej sú vám hodinky po čase nanič. Pokiaľ si kúpite náhradnú, bude to niečo trvať a budú to peniaze navyše. Tiež sa treba presvedčiť, že ste remienok dobre zapli. Prísť totiž o takéto super hodinky by bola škoda.

Priama konkurencia:

Garmin Fenix 3 – výborné športové hodinky s dlhou dobou výdrže na batériu (pokiaľ nezapnete zabudované GPS) v cene 599 Eur

TomTom Runner 2 Cardio – o niečo lacnejšie hodinky určené hlavne pre beh v cene 199 Eur

 

Hodnotenie inteligentného náramku Samsung Gear Fit2: 

+ množstvo funkcií a konektivita s aplikáciou S Health v prípade Galaxy telefónov

+ zobrazovanie športových výkonov

+ integrácia GPS snímača

+ doba výdrže na batériu

+ automatické rozpoznávanie športovej aktivity

– nevyhnutnosť špeciálnej dokovacej stanice

– náročnejšie zapínanie remienku

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.