Niektorí z vás patria medzi šťastlivcov, ktorí nedokážu v priebehu dňa vybiť batériu smartfónu a tak večer čelia dileme či majú svoj telefón, ktorý má batériu nabitú na 70 % opäť dobíjať. Poradíme vám.

Otázka čitateľa: Rád by som sa opýtal na dve otázky v súvislosti s nabíjaním smartfónov, ktoré možno zaujmú aj iných čitateľov magazínu touchIT. Smartfón používam v priebehu dňa pomerne striedmo a večer, keď ho dávam pre istotu na nabíjačku, je ešte stav jeho nabitia okolo 70 %. Poškodzuje sa pri tom nejako batéria alebo znižuje jej životnosť? Takisto by ma zaujímalo, či smartfón obsahuje nejaký program alebo funkciu na ochranu voči prebitiu batérie a či ho môžem nechať nabíjať bez toho, aby som stav nabitia nejako podrobne sledoval.

V súvislosti s batériami dochádza nezriedka k nedorozumeniam, pretože ich technológii sa marketingové tímy jednotlivých výrobcov elektroniky vôbec nevenujú a používatelia sa v priebehu času dostali k batériám založeným na technológiách NiCd, NiMH a napokon Li-Ion a Li-Pol. Každá z nich má pri tom svoje odlišnosti a je háklivá vždy na niečo iné. Keďže používatelia medzi jednotlivými typmi často nerozlišujú, často sa stretnú s protichodnými tvrdeniami v súvislosti s ich správnym používaním. Smartfóny pre svoje napájanie používajú Li-Ion batérie, konkrétne ich špecifický variant Li-Pol (skratka pre lítium polymér). V nich je tekutý elektrolyt nahradený polymérom v tuhej alebo gélovej forme a výkonné batérie sú tak ľahké a ploské, vďaka čomu sa zmestia aj do tenkých zariadení.

Výrez základnej dosky smartfónu Samsung Galaxy S6. V strede je vidieť čierny čip MAX77843 od spoločnosti Maxim Integrated, slúžiaci na kontrolu napájania a stavu nabitia batérie

Výrez základnej dosky smartfónu Samsung Galaxy S6. V strede je vidieť čierny čip MAX77843 od spoločnosti Maxim Integrated, slúžiaci na kontrolu napájania a stavu nabitia batérie

Li-Ion/Li-Pol batérie v základe nie sú citlivé na pamäťový efekt v pravom zmysle tohto označenia a je viac-menej jedno, kedy proces nabíjania začnete. To, že budete nabíjať batériu každý deň od 70 % do 100 % alebo od 30 % do 100 %, jej životnosť prakticky neovplyvní. Batéria pravdaže pracuje na chemickom procese a pri používaní sa opotrebováva. Najdôležitejším parametrom je z tohto hľadiska počet nabíjacích cyklov. Li-Ion/Li-Pol batérie sa líšia materiálmi a kvalitou, avšak v základe sa dá povedať, že po 500 až 1000 nabíjacích cykloch klesne ich kapacita o 20 až 30 %. Pri každodennom nabíjaní smartfónu ide teda o dobu 1,5 až 3 roky. Tento pokles výrobcovia označujú ako koniec životnosti batérie, avšak samozrejme vám nič nebráni zariadenie naďalej používať (70 % pôvodného stavu nie je žiadny koniec sveta).

Vaša druhá otázka sa týka prebitia a je pravdou, že Li-Ion/Li-Pol batérie sú na prebitie extrémne náchylné. Pri prebití sa dokonca nevratne poškodia. Práve preto má každé zariadenie s touto batériou riadiaci modul, obsahujúci teplotné senzory a manažment napájania. Modul rozpozná, kedy je batéria nabitá a automaticky ju odpojí z elektrického okruhu. Vy ako používateľ batériu v základe nemôžete prebiť, nech necháte smartfón v zásuvke akokoľvek dlho.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.