Kamier do auta je veľa, ale ak naozaj chcete mať zodpovedného svedka, ktorý vidí, a tak trochu aj počuje, tak potrebujete niečo naozaj poriadne. Kamera DOD LS470W+ je presne niečím takým, poradí si aj s náročnými svetelnými podmienkami. Rozlíšenie obrazu je Full HD, uhol záberu je 150°, a teda kamera vidí od jedného okraja cesty po druhý. Maximálna citlivosť ISO je až 12 800, a to sa vám oplatí hlavne v noci. Voči minulosti tento výrobca kamier do auta pridal hlavne v kvalite obrazu. Snímačom je Sony EXMOR so zvýšenou citlivosťou na svetlo.

DODLS470WPlus-2_vyd2016_2_nowat

Objektív má teraz sedem vrstiev skla a poskytuje jasný obraz, jeho clona je F1.6. Zlepšenie sa týka aj systému GPS, ktorý poskytuje teraz dáta rýchlejšie. Máte tak naozaj presnú informáciu o tom, akou rýchlosťou idete, kde presne sa nachádzate a aký je čas. Testovaný model DOD LS470W+ je vybavený aj polarizačným filtrom, ktorý sa hodí napr. pri ceste proti zapadajúcemu slnku.

Polarizačný filter výrazne znižuje reflexné odlesky, treba ho ale správne natočiť. Kapacita batérie je až 650 mAh a bez externého napájania vydrží táto kamera pracovať 3 hodiny. Môžete ju použiť ako fotoaparát pri dokumentovaní nehody. Výhodou je veľký displej s uhlopriečkou 3 palce a formátom 16:9. Je to výhoda, lebo v prípade nehody môžete polícii hneď na mieste prehrať záznam nehody. Nahrávanie obrazu sa začne automaticky po naštartovaní vozidla a ukončí sa po vypnutí napájania adaptéra.

Pokiaľ ho nevypnete, zaznamenáva sa aj zvuk vo vozidle. Kameru je možné dať dole z držiaka. Vďaka parametrom obrazu máte väčšiu šancu, že budete môcť rozpoznať ŠPZ auta, ktoré vaše vozidlo poškodilo alebo ohrozilo. V skutočnosti musí byť na rozpoznanie auto dosť blízko pri vás, čo je však v prípade nehody splnené. Novinkou je funkcia Parking mode. Keď si ju zapnete a zaparkujete, kamera ostáva v činnosti a rozpoznáva pohyb pred ňou. Do tohto režimu sa kamera automaticky prepne po tom, ako sa s autom 10 minút nehýbe. Ak sa pred autom realizuje nejaký pohyb, urobí sa 15 sekundové video. Ak nastanú s autom otrasy (zaregistruje ich G senzor), vyhotoví sa minútové video, ktoré sa zamkne proti premazaniu. Kamera sa potom vráti do úsporného parkovacieho režimu. Tento režim tak zaznamená situáciu pri poškodení vozidla alebo ukradnutí vecí.

DODLS470WPlus-3_vyd2016_2_nowat

Práve preto je výhodou batéria s vyššou kapacitou. Ďalšou novinkou je Analýza cesty. Tá presne určí vzdialenosť, čas a priemernú rýchlosť cesty zo štartu do cieľa. Ak si teda chcete overiť, ktorá z ciest je najrýchlejšia napr. pri ceste domov z práce, takto to viete ľahko zistiť. Zapnúť si môžete aj varovanie pred únavou a varovanie po prekročení max. rýchlosti. Kameru ľahko pripevníte na čelné sklo automobilu pomocou prísavky s držiakom. V dodávke sú dve vyhotovenia držiaka líšiace sa veľkosťou ramena, druhý je kratší a nalepovací.

V škatuli tiež nájdete napájací adaptér do cigaretového zapaľovača s asi 4-metrovým káblom. Ten bude treba zabudovať do vozidla, čo je asi najväčšia robota. Adaptér je určený pre napájanie 12/24 V, okrem osobných áut sa dá použiť aj v kamióne. Videá sa ukladajú ako samostatné súbory, pričom súbor obsahuje dĺžku asi 3 minút trasy, formát videa je H.264 MOV. Nahráva sa na microSD kartu (max 32 GB), ak bude problém s priestorom, začnú sa premazávať staré záznamy. Tieto videá sa dajú prezrieť na počítači – buď cez VLC player alebo cez osobitný softvér DOD Player 2.0.

DODLS470WPlus-4_vyd2016_2_nowat

Otvorene povedané, tento softvér je najslabšou časťou celého systému. Primárnym jazykom je čínština a musíte sa trafiť do prepnutia na angličtinu. A naťahovanie súborov trvá dosť dlho. Ale potom máte kompletné záznamy aj s preťažením a označením vašej pozície na Google mape (vyžaduje pripojenie na internet). Našťastie, menu kamery je k dispozícii aj v slovenčine a priamo z kamery môžete prehrávať záznamy napr. na televízore cez HDMI port. Výhodou je, že údaje o rýchlosti, GPS polohe, dátume a čase máte vpísané do videa ako vodoznaky a teda sú dostupné pri ľubovoľnom prehrávaní.

Pri náraze, núdzovom brzdení alebo naklonení automobilu zaberie G-Senzor a systém bude automaticky chrániť aktuálne ukladané videosúbory. O dôležité zábery zaznamenané počas nehody teda neprídete. Nahrávky sa dajú chrániť aj manuálne, stačí dlho držať tlačidlo SOS na zadnom paneli. V celkovom hodnotení je to asi to najlepšie, čo si môžete do auta kúpiť. Takúto kvalitu obrazu sme zatiaľ u kamier do auta nevideli.

Cena: 329 EUR
Zapožičal: www.dod-tec.sk

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.