Slovenská pošta zaznamenala už približne 30 rôznych typov podvodných e-mailov, ktoré „sa tvária“ ako od pošty.

Už aj colné poplatky za tovar z tretích strán

Adresáta vyzývajú k úhrade platieb za doručenie zásielky, k zmene doručenia či uloženia zásielky a aktualitou je aj výzva na zaplatenie colných poplatkov. Slovenská pošta nikdy nežiada úhradu žiadnych poplatkov prostredníctvom e-mailov alebo SMS, a to ani za colné konanie či DPH.

Za zásielku zaplatíte buď pri objednávaní tovaru, alebo pri prevzatí zásielky na pošte, kuriérovi alebo v BalíkoBOXe. Iné prípady neexistujú. Rovnako je to aj pri platbe colných poplatkov a dane z pridanej hodnoty – hradíte pri prevzatí zásielky a nie cez platobnú bránu, ktorej sa dostanete z podvodného mailu.

Pridala sa aj súťaž o 10 000 eur

Ďalšou novinkou je súťaž
Ďalšou novinkou je „súťaž“

Slovenská pošta teraz upozorňuje na podvodnú súťaž v mene pošty, v ktorej údajne môžete získať rôzne darčeky a vyhrať peniaze. Táto falošná súťaž nabáda účastníkov zapojiť sa do prieskumu, pričom vyhrať môžu až 10-tisíc eur. Aj v tomto prípade ide o podvod a pošta opätovne vyzýva ľudí k ostražitosti

Skontrolujte si adresu

Slovenská pošta nabáda k ostražitosti a vyzýva dôkladne si preveriť, odkiaľ je email zaslaný. Pochybná adresa phishingových e-mailov totiž jasne napovedá, že ide o podvod. Odosielajúca mailová adresa totiž nie je z domény Slovenskej pošty.

Treba ale konštatovať, že po grafickej stránke sa naozaj mail podobá na firemné farby Slovenskej pošty. Pritom mail je písaný v správnej slovenčine a žiada obyčajne zaplatenie veľmi nízkej sumy. Tu sú ukážky podvodných emailov a SMS.

Čo sa stane, keď podvodný mail otvoríte?

Je to pomerne jednoduché – najčastejšie končíte na stránke, ktorá od vás žiada vyplnenie všetkých údajov z platoivnej karty, teda z oboch jej strán. Zdanlivo uhradíte malý poplatok, ktorý od vás „Slovenská pošta“ vyžaduje, ale v skutočnosti prídete o oveľa vyššiu sumu. Nikdy preto na takétp maily neklikajte a rovno ich aj vymažte.

Zdroje: Slovenská pošta, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu