Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

DPDgroup pokračuje v programe aktívneho znižovania uhlíkovej stopy. Za posledný rok klesli emisie CO2 o ďalšie 4%. Oproti roku 2013 tak dokonca klesli už o 15,2%. Všetky ostávajúce emisie spoločnosť navyše kompenzuje prostredníctvom environmentálnych programov. Každý jeden z 1,2 miliardy balíkov, ktorý DPDgroup doručila v minulom roku, sa do cieľa dostal bez toho, aby mal negatívny vplyv na životné prostredie. 

 Cieľ: znížiť emisie o 30%

Spoločnosť DPDgroup si stanovila nový cieľ. Do roku 2025 zníži uhlíkové emisie o 30% na zásielku v porovnaní s rokom 2013. Uhlíkovo neutrálne doručovanie  poskytuje DPDgroup ako jediná kuriérska spoločnosť všetkým zákazníkom bez dodatočných poplatkov. Záväzok k uhlíkovej neutralite je súčasť programu DrivingChangeTM, ktorý je postavený na troch základných princípoch:

  1. Dôsledné meranie uhlíkovej stopy. Do projektu sú zapojení aj zákazníci, ktorí si môžu prostredníctvom nástroja na výpočet uhlíkovej stopy vypočítať vplyv ich zásielky na životné prostredie.
  2. Znižovanie emisií prostredníctvom:
    • efektívnejšieho doručovaniu každej zásielky. Emisie dosiahli v roku 2018 v priemere 0.83kg CO2 na zásielku, čo predstavuje zníženie o 15,2% v porovnaní s rokom 2013.
  • uprednostňovania nízkoemisnej dopravy. Do roku 2025 bude spoločnosť používať 5-tisíc nizkoemiských vozidiel. Tento cieľ dosiahne vďaka kombinácii spoľahlivých technológií a nových schém mestskej logistiky. Elektromobily sú jedným z najúčinnejších spôsobov, ako znížiť uhlíkovú stopu. V roku 2018 najazdila spoločnosť DPDgroup nízkoemisným spôsobom viac ako 7 miliónov kilometrov.
    • používania diaľkových vozidiel s priemerným vekom menej ako
      5 rokov do roku 2025.
  1. Kompenzácia všetkých zostávajúcich emisií CO2 prostredníctvom dvoch kľúčových projektov:
    • Vytvorenie čistej energie prostredníctvom veterných turbín v Indii. Veterné turbíny vyrábajú elektrickú energiu, ktorá je potom licencovaná ako súčasť elektrickej siete v Indii.
    • Transformácia skládkového plynu na čistú energiu v Brazílii. Hlavnou zložkou skládkového plynu je metán. Prostredníctvom tohto projektu sa metán zničí, pričom sa vyrába elektrická energia. Znižuje sa potreba vytvárania elektriny z fosílnych palív.

DPDgroup je svetový líder v sektore kuriérskych služieb v dobrovoľnej kompenzácií uhlíkovej stopy. Podiel spoločnosti na dobrovoľne kompenzovanom množstve CO2 v Európe tvorí takmer 3%.

Zlepšovanie každodenného mestského života

Rastúce množstvo zásielok prináša výzvy pre mestské doručovanie, ktoré má významný vplyv na emisie v doprave. DPDgroup sa zameriava na zlepšenie mestského života tým, že zákazníkom poskytuje väčšie možnosti výberu doručovania a prostredníctvom inteligentnej logistiky znižuje vplyv na životné prostredie. „Prispôsobujeme naše procesy potrebám konkrétnych miest tak, aby sme pri rastúcom množstve zásielok znižovali množstvo najazdených kilometrov, a tým chránili životné prostredie,“ hovorí Peter Pavuk, generálny riaditeľ DPD na Slovensku. DPD tak aj v slovenských mestách využíva riešenia, ktoré sa osvedčili vo svete. „Neexistuje jedno riešenie, ktoré sa dá adaptovať pre celý svet. Každé mesto má špecifické potreby, geografické podmienky či kapacitu. Inteligentná doprava musí vznikať pre každý priestor individuálne,“ vysvetľuje Pavuk.

Ako efektívne riešenie pre mestskú dopravu sa osvedčili najmä doručovacie vozidlá na elektrický pohon. DPD na Slovensku nasadila do dennej prevádzky deväť elektrických dodávok Voltia eNV200 Maxi s nulovými emisiami. Do roku 2020 by po slovenských mestách malo jazdiť 31 týchto vozidiel.

 

Značky: