Aj vy ste prepadli trendu fitness náramkov?

Prečítajte si, aký názor na ne majú naši redaktori Roman a Michal.

Názor Michala Reitera

Inteligentné náramky alebo inak povedané sport trackery sú zariadenia, ktoré nájdete na rukách veľkej skupiny používateľov. Majú svojich odporcov aj fanúšikov. Nie je asi prekvapením, že názorová „pravda“ je zhruba tak niekde uprostred. Majú rôzne funkcie, základom je meranie krokov. Tie lepšie rozoznajú beh alebo bicyklovanie, či spánkovú aktivitu. No a úplne tie najlepšie rozoznajú, kedy ide o pohyb v rámci nešportovej aktivity. Takže pri písaní na počítači alebo drcaní sa vo vlaku nepočítajú bezhlavo kroky.

Nosiť či nenosiť? Nuž, ja osobne rád nosím náramok Huawei TalkBand B2. Sú to zároveň hodinky a handsfree v jednom. Pri hovore začnú vibrovať a keď hlavný modul odpojíte od remienka a vložíte do ucha, máte klasické HF. Veľmi dobrá vec a je to trochu viac ako len náramok, pretože má svoj displej. Zároveň to ešte nie sú tzv. smart hodinky. Je to teda produkt zameraním niekde uprostred, pre mňa praktickejší než inteligentné hodinky. Práve vďaka tomu, že mám doslova po ruke vždy HF, ak sa z krátkeho hovoru stane dlhší.

Zároveň to však nepreháňam, v noci s ním nespím. Mám rád technológie, no mať neustále na sebe aktívne Bluetooth nie je v tejto chvíli pre mňa správna voľba. Ďalšou vecou je, že to, ako sa vyspím, viem najlepšie ja sám. Náramok síce ukazuje rôzne fázy spánku, to ma však nezaujíma. Priznávam, bol som zvedavý a tak som skúšal s náramkom spať pár nocí. Posledná kvapka bola, keď som sa ráno zobudil čerstvý (fyzicky aj psychicky), ale údaj v softvéri telefónu mi neústupčivo ukazoval veľmi nekvalitný spánok. Vtedy som si povedal, že stačilo a to ako som sa vyspal, sa rozhodnem ráno sám.

Náramok má pre mňa význam práve pri počítaní krokov prejdených v rámci dňa. Iste poznáte mnohí ten pocit zadosť učinenia, keď je sedem hodín večer a cítite sa unavení a spokojní. No, ale po 4000 krokoch to nie je bohviečo. Odporúčaný limit je totiž 10 000 krokov denne. A v dnešnej kancelárskej dobe je to občas aj problém. Neveríte? Vyskúšajte si sledovať pohyb čo i len mobilnou aplikáciou v mobile.

Verdikt MR

Inteligentný náramok za mňa jednoznačne áno. Mierne obavy mám z nosenia Bluetooth zariadenia tak blízko tela, no možno sú neopodstatnené. Počítanie krokov je pre mňa veľmi dobrý ukazovateľ elementárnej dennej aktivity. Je to trochu aj o poručení si mozgu. Ak sa cítite ustatí a zistíte, že máte za sebou len 5200 krokov, niekde je chyba. Vtedy si treba poručiť a skúsiť niečo pre seba ešte urobiť. Myšlienky sú vaše a tak si mnohokrát stačí povedať, že zas tak predsa unavení nie sme. A telo vaše myšlienky poslúchne. Aj preto sa vravím, dajte si pozor, čo si želáte. Mohlo by sa vám to splniť.

Názor Romana Kadleca

Fitness náramky spadajú do segmentu zariadení, ktoré sa postupne stávajú mainstreamom. Aj vďaka tomu, že si z Číny objednáte Xiaomi Mi Band za 20 eur a jeho funkcionalita vám do veľkej miery postačuje.

Pamätám si, ako som si pred pár rokmi objednával svoj prvý náramok – Misfit Shine. Vyzerá ako šperk a ponúka základné funkcie – počíta vám kroky a meria spánok. Náramok však dnes považujem iba za štýlový doplnok. Spočiatku som síce kontroloval namerané dáta v aplikácii, ale rýchlo som zistil, že analýzou týchto dát nebudem aktívnejší. Výsledok bol nulový. Iba kvôli tomu, že som nosil zariadenie na ruke, som neschudol. Možno som vystúpil o zástavku skôr a prešiel o pár metrov viac, ale ak mi chýbali body do splnenia limitu, nešiel som behať do lesa.

Takisto aj spánok. Bolo jedno, čo mi náramok povedal. Sám som vedel, či som sa dobre vyspal alebo nie a namerané hodnoty nezmenili to, či som sa cítil v redakcii ako zbitý pes alebo som bol plný elánu. Na túto tému mimochodom výborne glosoval Fero Urban v jeho Nedeľníku na našom webe. Prečítajte si ho.

Dnes je situácia odlišná ako pred pár rokmi. Krokomer nájdete vo viacerých smartfónoch a väčšine používateľov táto funkcionalita podľa mňa bude stačiť. Totiž, pri používaní fitness náramkov treba počítať s určitou odchýlkou, čiže výsledky sú v oboch prípadoch orientačné. A hlavná výpovedná hodnota fitness náramkov je taká, že keď vám ukáže 2000 prejedených krokov, viete, že ste neboli v daný deň príliš aktívny z hľadiska pohybu. Ak nosíte telefón so sebou neustále, výsledok bude plus mínus rovnaký. Fitness náramky majú zmysel najmä v prípade, že pravidelne behávate a telefón nemáte pri sebe. Vtedy oceníte, že vám náramok na ruke počíta kroky.

Fitness náramky vnímam ako pocitovú vec. Je fajn, keď vám zavibruje uprostred behania v lese, pretože ste práve splnili denný limit. Ale keď sa už rozhodnete ísť behať – daný deň môžeme považovať za aktívny a rovnako dobre poslúži, keď si spravíte čiarku do kalendára. Jasné, nemáte prehľad o prejdených krokoch a spálených kalóriách, ale fitness náramok vám nemusí hovoriť, že ste spravili niečo pre svoje zdravie. To viete aj sami.

Verdikt RK

Nedávno som si kúpil Xiaomi Mi Band 2 a rád ho nosím. Nemám však pocit, že by som bol aktívnejší len kvôli nemu. V poslednej dobe som začal poobede behávať v lese, ale nie je to dôsledok kúpy nového náramku. A hoci je fajn, že mi náramok zavibruje a pochváli ma za aktivitu, sám si viem spočítať, či celý deň sedím na zadku alebo niečo robím pre svoje zdravie. Keď sa chcem motivovať, čiarka v kalendári poteší. Oceňujem však extra funkcie niektorých náramkov, ako je zobrazovanie času alebo upozorňovanie na notifikácie a prichádzajúce hovory. Toto je fajn pridaná hodnota.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.