Bežne takto e-maily čítajú iba počítače s umelou inteligenciou. 

Pred rokom sa vo veľkom riešil problém so súkromím v službe Gmail. Google totiž za pomoci umelej inteligencie čítal správy používateľov a prispôsoboval na základe nich reklamu, ktorá sa následne používateľovom zobrazovala. Teraz má však Google problém s tým, že dáta nečíta už len počítač, ale aj fyzickí ľudia sediaci za počítačmi. 

Dôvodom tohto problému sú rôzne aplikácie, ktorým používatelia udelia prístup. Podobným spôsobom získala spoločnosť Cambridge Analytica dáta o desiatkach miliónov používateľov Facebooku, ktoré následne zneužila na ovplyvňovanie výsledkov volieb vo viacerých krajinách. Jednou zo spoločností, ktorej pracovníci čítali tisíce e-mailov používateľov Gmailu bola aj spoločnosť Return Path. Nevedno na čo všetko však získané dáta využila. 

Odporúčame preto všetkým používateľom Gmailu, aby navšívili nastavenia svojho účtu, kde v sekcii Aplikácie s prístupom do účtu nájdu zoznam všetkých aplikácií, ktorým kedy udelili prístup. Je vhodné dobre zvážiť, či všetky z aplikácií naozaj potrebujú mať neustále udelený prístup alebo ich je možné jednoducho zmazať.

Zdroj: AppleInsider

Prečítajte si aj:

Nový Gmail je tu. Ponúka upravený dizajn a emaily, ktoré sa automaticky vymažú (doplnené)

Značky: