Spoločnosť ebajk predstavila v reštaurácii Stroodel nové produkty na rok 2017. Spomenutá reštaurácia Stroodel na Brečtanovej ulici nebola vybraná náhodne. Nachádza sa tu ebajkconnect, čo znamená, že si zadarmo nabijete batériu (značky Bosh alebo Yamaha).

Keďže táto reštaurácia sa nachádza smerom na Kamzík, sú tu aj zaujímavé cyklistické trasy.

Podujatím sprevádzala aj Červená Karkulka, ktorá prítomným rozdávala koláče a neskôr jazdila na elektrobicykli.

ebajkconnect

Sieť ebajk je propagátorom elektromobilty a preto zriaďuje stanice ebajkconnect. Okrem nabitia batérií zadarmo sa môžete na týchto miestach aj občerstviť. Na stránke ebajkconnect sa dajú zistiť presné lokality a aj otváracie doby, a tiež aké typy batérií sa tu nabíjajú. V Bratislave je táto sieť najbohatšia, k najbližšej nabíjačke nie je ďalej ako 10 km. A môžete sa previesť za Modru. Až 16 ďalších staníc je aktívnych, 8 rozpracovaných, v roku 2017 je plán prevádzkovať až 40 takýchto nabíjacích staníc na Slovensku.

Ako sme sa dozvedeli, ebajk má už svoju pobočku v Košiciach. V tomto regióne bola veľmi silná požiadavka na servis a tiež, aby si používatelia vyskúšali elektrobicykle. To všetko teraz v Košiciach je. ebajk je prepojený na občianske združenie e-DNA a spolu zorganizovali 21 podujatí v roku 2016. Elektrické bicykle pritom spájajú ľudí.

Novinky v oblasti elektrobicyklov predstavujú nové asistenčné motory. Po značke Bosh a Yamaha teraz nastupujú aj ďalšie značky a pôvodní výrobcovia samozrejme vyvíjajú nové motory pre bicykle. Veľmi búrlivý je vývoj v oblasti zobrazovacích zariadení a konektivite bicyklov napríklad na smartfón.

Karol Guľa, CEO a hlavne duša celej firmy ebajk pri prezentácii

Yamaha PW-X

Hitom sezóny je motor Yamaha PW-X. Ten je ľahší o 310 gramov ako predchádzajúci model a je kompaktnejší. Prináša až 5 stupňov asistenčnej podpory pri bicyklovaní, jeho ťah je 80 Nm na piatom stupni. Ako sa povedalo na prezentácii, s týmto motorom by na vás ani Sagan nemal šancu.

Nový bicykel s týmto motorom prináša rýchlejšie reakcie na podnety jazdca, batéria je s kapacitou 500 Wh. Motor má polohovateľné umiestnenie a prináša možnosť použitia dvojprevodníka, teda prehadzovačka bude aj vpredu.

Ďalší výrobca, ktorý vstupuje do oblasti elektrobicyklov je Shimano. Motor s číslom 8000 predstavuje vstup do ríše e-MTB, môžete si tak užiť pravý horský elektrobicykel s motorom od Shimano. Tento motor je najužší v ponuke s podporou do 70 Nm, batéria má kapaitu 500 Wh. Vyberáte si z troch stupňov podpory a nový bicykel prináša aj spoluprácu s elektronickými radeniami Di2 od Shimano.

Batérie do elektrobicyklov

Batéria v elektrobicykloch je typu LiIon, je to 36 Voltový systém so špičkovým manažmentom batérie. Batérie v elektrobicykloch tak prinášajú vyššiu spoľahlivosť a dlhšiu výdrž. Ako sme sa dozvedeli na prezentácii, ani po 4 rokoch nebadajú používatelia na batérii podstatné zmeny. Istý pokles kapacity tu je, ale nie viac ako o 30 %.

Zobrazovacie jednotky

Tu je značne búrlivý vývoj. Okrem zobrazovania údajov o jazde si môžete navoliť napr. kontrolný režim, vybrať farebné ukazovatele či štandardný cyklopočítač. Novinkou je možnosť zvoliť si rekonvalescenciu napr. aj po infarkte, ale aj prichádza do módy aj minimalizmus, teda zobrazovacia jednotka ukazuje len minimum informácií. Zákazníci si budú môcť presnejšie vybrať, aký typ zobrazovacej jednotky chcú.

Ďalšie zmeny nastávajú pri inštalácii motorov a batérií do rámov. Ľudia totiž nechcú okato prezrádzať, že majú elektrobicykel. Postupne sa tak zredukovali rozmery motora a dnes je módou polointegrácia, kedy je batéria takmer integrálnou súčasťou rámu bicykla.

Špeciálne komponenty v elektrobicykli

Špecialitou je pohonný systém SRAM EX1 (8 prevodov, rozsah 11 až 48 ), zosilnená konštrukcia rámu a hladší chod. Brzdy majú zvýšený brzdný účinok a sú silnejšie. Vylepšujú sa reťaze aj kolesá.

Konektivita elektrobicyklov

Nový systém Nyon Bosh a eConnect od Haibike napr. hlási ukradnutie bicykla alebo si pomocou nich privoláte pomoc po havárii v lese. Takto je možné presne lokalizovať na diaľku bicykel, máte možnosť pozrieť si trasy a zdieľať ich na sociálnej sieti, novinkou je aj bezkľúčová prevádzka bicykla podobne, ako je tomu v prípade moderných automobilov.

Elektrobicykle s prívlastkom ebike edition

V tomto prípade ide o unikátne vylepšenia štandardných elektrobicyklov. Znamená to, že z klasických bicyklov sa tieto upravujú do podoby prispôsobenej na mieru. Je to v podstate tuning bicyklov a po takejto úprave napr. ebike edition váži podstatne menej ako 20 kg. Navyše, takéto špeciálne modely budú dostupné vo veľmi zaujímavých cenách.

Požičovne elektrobicyklov

Všetci vieme, že elektrobicykel nie je lacný a práve preto sa zriaďujú požičovne. Po celom Slovensku vznikne sieť partnerov ebike, príslušná služba má názov ebajkrental. Jedným z miest, kde sa bude dať elektrobicykel požičať bude aj Štrbské pleso v Areáli snov.

Novinkou je aj služba, pri ktorej sa s pomocou lokálnych obyvateľov dostanete s elektrobicyklom na miesta, ktoré málokto pozná.

Na záver už len informácia, že 1. ročník Zrazu ebajkerov v Rači sa uskutoční 13. mája 2017.

ebajk zraz opäť volá všetkých ebajkerov

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu