Merecedes-Benz EQC 400 sme síce testovali hneď ako prišlo ma slovenský trh ale na skutočnú redakčnú recenziu sme si počkali na prelom rokov. Bolo to zatiaľ najchladnejšie obdobie roka a chceli sme vedieť, ako sa tomuto obrovskému autu bude dariť v takýchto podmienkach pri čisto elektrickom pohone.

Nuž, nabíjať ho budete naozaj často, je to auto s hmotnosťou 2,5 tony a to sa celkom prejaví na dojazde pri takýchto chladných podmienkach.

Dizajnovo je to lahôdka, veľmi pekné auto, za ktorým sa mnoho ľudí otočí. 1886 je rok vzniku automobilu a Mercedes týmto oznamuje, že rad EQC je niečo, čo zmení doterajšie vnímanie mobility. V EQC 400 je viacero dizajnových prvkov, ktoré sa vo vozidle Mercedes vyskytujú po prvý krát. Spomeňme napr. výduchy klimatizácie na prednom paneli.

Priestoru je tu na rozdávanie, pokojne sa zbalíte so 4-člennou rodinou na dovolenku. Napriek hmotnosti je to auto, s ktorým dosiahnete dynamické zrýchlenia, ale potom zabudnite na dlhší dojazd. Výkon motora je 400 koní, na čo odkazuje aj pomenovanie tohto vozidla.

EQC 400 sme primárne nabíjali v podzemnej garáži v Auparku, kde je výkonná nabíjačka ZSE Drive 350 kW. Je tu viacero stojanov na nabíjanie a zatiaľ sa nám nestalo, že by sme museli na niekoho čakať. Za 20 minút nabíjania sme získali navyše dojazd 50 km, čo je fajn. Takáto krátka návšteva Auparku sa vždy hodí a na deň jazdy po Bratislave máte vystarané.

EQC 400 má všetko z hľadiska technologickej výbavy, na čo si spomeniete. Je tu premietanie dôležitých údajov na čelné sklo, auto dáva pozor na iné vozidlo v mŕtvom uhle, stráži vašu pozornosť, upozorní vás, ak prechádzate bez smerovky z pruhu do pruhu, je to pohľad z vtáčej perspektívy pri cúvaní a výborná je aj mobilná aplikácia MercedesMe. Pomocou nej na diaľku napr. viete, aký je stav vašej batérie a či sa auto stále nabíja.

Nám sa veľmi páčila aj možnosť preklimatizovania toho vozidla na diaľku. Opäť sa to robí cez mobilnú aplikáciu a vy prídete do teplého. Ideálne je to v zime a vtedy, keď máte svoje vozidlo pripojené napr. na domácu nabíjačku v garáži.

Pri nabíjaní na dlhších cestách na rýchlonabíjačke oceníte, že popri nabíjaní si môžete pustiť kúrenie ale aj masáž sedadiel alebo nechať sa rozmaznávať relaxačným spánkom. Je to cesta ako sa na nabíjanie vozidla budete tešiť.

Navigačný systém tiež počíta s tým, aká je vaša kapacita batérie a naplánuje vám zastávky do cieľa cesty. Samozrejme, zázraky nevie a elektronabíjačku na južnej trase z Bratislavy do Košíc nepostaví, ale je to pomoc. My sme auto pri diaľkových cestách nabíjali na novej nabíjačke ZSE Drive pri odpočívadle R1 Beladice. Tu je aj McDonald’s, takže dá sa využiť čas napr. na pripojenie na internet, pobyt v teple a kávičkovanie. Vďaka bohu za túto nabíjačku, na tejto trase bola naozaj potrebná.

Inak zadávanie cieľa cesty v navigácii môžete robiť aj rukou písaným textom s rozpoznávaním výsledkov a to je tiež dobrá pomoc. Tiež sa nám páčili vizuálne dobre spravovaná navigácia do konkrétneho jazdného pruhu.

Testované voizidlo malo podľa nášho názoru niečo s automatickým prepínaním tlmené/diaľkové svetlá, pretože nám viacero vodičov počas jazdy blikalo. Neskôr sme prešli na manuálne prepínanie, bol to pravdepodobne len problém novinárskeho vozidla, ktoré už prešlo kadečím…

Celkovo sme dospeli k poznaniu, že v najchladnejšej časti roka s týmto vozidlom prejdete na jedno kompletné nabitie batérie okolo 300 km, ale budete sa musieť o to trochu posnažiť. Plynulá jazda, jemná klimatizácia a maximálne využitie rekuperácie energie je cesta, ako to dosiahnuť.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu