Po prvýkrát sme mali v redakcii na test elektrobicykel od nemeckej firmy Ghost.

Táto má pritom dlhoročné skúsenosti s horskými bicyklami najvyššej kvality a pri jeho teste sme to videli hneď. Farebná kombinácia je čierna/zelená/červená a dizajn je nápaditý.

Kolesá vás podržia vždy

Ide o elektrobicykel s pevným ránom a odpruženou prednou vidlicou SR Suntour 130 mm. Rozmery rámu sú L, M, S a XL. Kolesá majú rozmer 27,5“ a majú úplne vynovenú konštrukciu. Od náboja až po široké, až 2,8-palcové pneumatiky je tu všetko konštruované tak, aby mal jazdec v teréne istotu, resp. aby sa chyby, ktoré pri svojej trase urobí, akosi odpustili.

Môžete sa napr. rázne spustiť dole kopcom a v jeho polovici si náhle rozmyslieť, že chcete výraznejšie zmeniť smer. Kolesá vás v tejto situácii podržia a nespadnete ani pri vyššej rýchlosti. Celkovo majú pneumatiky výbornú trakciu, stabilitu a tlmenie. Veľkosť kolies 27,5 palca tu umožňuje dobrú ovládateľnosť, manévrovanie a výbornú priechodnosť aj náročným terénom.

Môžete tak jazdiť v piesku, blate, pravdepodobne aj v snehu. Maximálna nosnosť tohto bicykla je až 140 kg.

Prevodovka a brzdy

Rám je veľmi pevný a tuhý, čo opäť umožňuje presné ovládanie, a to aj vo vyššej rýchlosti. O brzdenie sa postarajú hydraulické brzdy Shimano XT s kotúčmi 180/180mm. Najzaujímavejšie na bicykli je asi radenie Shimano XT s až 11 rýchlosťami, pričom celý proces radenia je presný a rýchly. V kombinácii s novým elektromotorom Shimano Steps 8000 s 250 W tak máte elektrobicykel, ktorý ide naozaj ako strela.

11 prevodov vzadu je dostatočná rezerva na horský terén

Elektrický motor

Štart elektrickej časti znamená v tomto prípade stlačenie tlačidla na batériovej časti. Tu hneď aj vidíte ostávajúcu kapacitu batérie. Páčkami v ľavej časti riadidiel nastavujete 4 stupne pomoci motora – bez pomoci, eko, trial a boost. Tiež môžete využiť podporu pri tlačení bicykla, čo je napr. pri pohybe v teréne veľmi príjemné. Páčkami v pravej časti riadidiel potom nastavuje prehadzovačku.

Treba skonštatovať, že pri najvyššom 11 stupni a maximálnej odpore motora v režime Boost asi neexistuje kopec, ktorý by ste nepokorili.

Úplne nový elektromotor Shimano Steps 800

Páčil sa nám aj minimalistický displej, na ktorom za každého svetla dobre vidíte údaj o kapacite 500 Wh batérie, ďalej nastavený režim a graficky aj úroveň jeho pomoci ako aj údaj o aktuálnej rýchlosti. Nabíjačka nie je veľká, dá sa nosiť v ruksaku alebo použiť systém Connect od eBajku – teda nabíjacie stanice na odpočinkových miestach.

Na tento displej vždy dobre vidíte

Elektrobicykel – áno či nie?

No pre nás rozhodne áno, elektrobicykle testujeme už viac ako rok a vždy je to zábava. Výhodou je, že pri bicykli s asistenčným pohonom vždy musíte ťahať, a preto naozaj športujete. Len akosi ľahšie a nebolí to až tak. A tiež sa dostanete na miesta, na ktoré by ste sa s bežným bicyklom určite nedostali. Je to jednoducho väčšia zábava.

A ak nechcete, tak si pomoc od motora jednoducho vypnete a hotovo. Garantujeme vám, že si ho nevypnete, ale napr. pri režime eco je optimálny pomer medzi tým, koľko kalórií chcete pri bicyklovaní spáliť a kam sa plánujete dostať. Teda za nás elektrobicykel rozhodne áno.

atéria s ukazovateľom ostávajúcej kapacity

Inak za vyskúšanie toho veľa nedáte a budete mať vlastné skúsenosti. Na webe www.eBajk.sk už nájdete systém objednávania elektrobicyklov, takže vám nič nebráni.

Zapožičal: eBajk.sk
Cena: 3299 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu