Na našom stretnutí na čerpacej stanici Slovnaft Budča, kde sa predstavovala ultrarýchla nabíjačka od ZSE Drive s výkonom až 350 kW sme hovorili aj so štátnym tajomníkom Ministerstva hospodárstva, Vojtech Ferenczom. A čo sme sa dozvedeli? Celkom zaujímavé skutočnosti, veď čítajte ďalej.

Ministerstvo hospodárstva totiž pripravilo návrh na to, aby elektromobily boli vybavené špeciálnou farebnou značkou. Ten, kto má na aute takúto značku, bude môcť so svojim elektromobilom využívať jazdné pruhy pre autobusy a taxíky, v Bratislave a Košiciach môže vstúpiť do špeciálnych nízko emisných zón a navyše, môžete parkovať aj na miestach, kde by ste bežne parkovať nemohli. Na toto všetko MH pripravilo akčný plán, ktorý bude predložený na schválenie koncom roka alebo najneskôr na prvej vláde na začiatku roka 2019. Predpoklad je, že tento plán bude prijatý, zatiaľ k nemu neexistujú výhrady. Týkať sa to bude všetkých elektromobilov, ale aj všetkých typov hybridov registrovaných v SR.

Zástupcovia výrobcov elektromobilov mali nárok na radosť. Ak sa schváli pripravovaný akčný plán a rozšíri sa sieť nabíjačiek, elektromobily pôjdu na dračku

Okrem toho MH pripravuje akčnú schému na dotáciu elektromobilu. ako aj ďalšie rozšírenie nabíjacej siete na Slovensku. Táto sieť bude určená pre verejný sektor. Z vyhradeného milióna eur sa takto zakúpi 120 rýchlych nabíjacích staníc. Nie ultra rýchlych, ale budú to nabíjačky určené na rýchle nabíjanie bežných typov elektromobilov.

Len pripomeňme, že v lete tohto roka skončila podpora nákupu elektromobilov a hybridov a ako sme sa dozvedeli od štátneho tajomníka, MH pripravuje na rok 2019 ďalšiu dotačnú schému pre takéto automobily.

Na a ako vyzerá návrh značky pre elektromobily? Zatiaľ je zelený

Predstzavená ultrarýchla nabíjačka nabije kompatibilný elektromobil (napr. Audi e-Tron) za 15 minút na 400 km. Nabíjanie na ultrarýchlej nabíjačke bude z pohľadu ZSE účtované rovnako ako je to pri iných nabíjačkách.

Ide teda o spoplatnenie odobratej energie, neúčtuje sa podľa doby pripojenia. ZSE je síce Západoslovenská energetika, ale jej pôsobnosť je v prípade ZSE Drive po celom Slovensku. Nové nabíjačky sa ZSE Drive snaží budovať tak, aby používateľ dostal popri nabíjaní komplexné služby. Je treba sa najesť, vykonať nevyhnutné potreby, byť v teple a tak je tomu aj v prípade novej ultrarýchlej nabíjačky v Budči. Na čerpacej stanici Slovnaft totiž dostanete dobrú kávu, je tu teplé jedlo, toalety stále zadarmo a aj predajňa.

Viac o novej nabíjačke

Na Slovensku pribudla ultrarýchla nabíjacia stanica pre elektrické autá. 15 minút nabíjania postačí na 400 km jazdy

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu