Priznáva však, že jeho časové plány sú niekedy príliš optimistické.

Spoločnosť SpaceX po úspešnom štarte rakety Falcon Heavy ohlásila, že vyvíja raketu BFR (Big Fucking Rocket). Tá má byť prostriedkom, ktorý nás dostane na Mars a môže tiež spôsobiť revolúciu v cestovaní okolo Zeme. S maximálnou rýchlosťou takmer 29 tisíc km za hodinu sa dokáže dostať v priebehu hodiny na hocaké miesto na Zemi.

BFR má výšku 106 metrov a využíva 37 motorov Raptor. 31 z nich využívajú podporné rakety, 6 je zabudovaných priamo v BFR. Raketa vyniká aj veľkým nákladným priestorom pre 150 ton nákladu, jej kľúčovou výhodou však má byť to, že sa bude dať kompletne opätovne využiť a že ju bude možné natankovať aj priamo vo vesmíre.

SpaceX pôvodne oznámil, že prvé misie na Mars plánuje uskutočniť v roku 2022. Elon Musk však na festivale SXSW prezradil, že prvé testovacie lety rakety BFR plánuje už začiatkom budúceho roka. Nezabudol však s úsmevom dodať, že jeho časové plány sú často až príliš optimistické. Na druhej strane je jasné, že s testami netreba príliš otáľať, keď má raketa začať lietať na Mars už v roku 2022. Musk tiež prezradil, že náklady na jeden let by mali byť nižšie ako tomu bolo v prípade rakety Falcon 1 (5÷6 miliónov dolárov).

BFR nás má dopraviť na Mars. Má tiež spôsobiť revolúciu v cestovaní po Zemi

Zdroj: cnbc.com

Prečítajte si aj:

Štart rakety Falcon Heavy bol úspešný, Tesla putuje vesmírom. Pozrite si video

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu