Elektromobilita sa stáva v čoraz väčšej miere trendom už aj na Slovensku.

Aj keď v porovnaní s inými krajinami, ako napríklad Holandsko, Francúzsko či Nórsko, je Slovensko ešte stále v počiatočnej fáze rozvoja elektromobility, už teraz možno nájsť na našom území viac než 50 verejne prístupných bezplatných nabíjacích staníc. Ich počet sa každoročne zvyšuje.

To, že elektromobily majú budúcnosť aj na Slovensku, potvrdilo aj dnešné oficiálne predstavenie nového eMobility balíka. Ide o výsledok spolupráce spoločnosti Business Lease Slovakia so skupinou VSE Holding. Balík v sebe zahŕňa sériu služieb od objednania, nákupu cez registrácie elektromobilu, poskytnutie nabíjacej stanice, ba aj jej inštaláciu či servis a tiež služby s tým spojené. Vďaka tomu balík predstavuje komplexné riešenie elektromobility nielen pre firmy, no v blízkej budúcnosti aj na účely jednotlivcov.

oficiálne odhalenie nového elektromobilu VW e-Golf

oficiálne odhalenie nového elektromobilu VW e-Golf

Vyšším vstupným investíciám na získanie elektromobilu, ktoré doposiaľ odrádzali potencionálnych záujemcov a bránili tak rozvoju elektromobility na Slovensku, sa dá v prípade eMobility balíka vyhnúť vďaka operatívnemu lízingu. Jeho podstatou je totiž skutočnosť, že sa platí len za dobu využívania elektromobilu, čo predstavuje rozdiel medzi obstarávacou a zostatkovou hodnotou vozidla. V takomto prípadne sa náklady spájajúce s využívaním elektromobilu môžu porovnávať s nákladmi vynaloženými pri klasickom vozidle so spaľovacím motorom. A to všetko za sumu od 330 eur počas 48 mesiacov a 20-tisíc kilometrov ročne.

Na Slovensku si eMobility balík ako prvá otestuje spoločnosť CEVA Logistics Slovakia, ktorá si zaobstarala na operatívny lízing elektromobil VW e-Golf spolu s novou nabíjacou stanicou.

Fakty a zaujímavosti o elektromobiloch

  • Ceny elektromobilov sa za posledných 5 rokov znížili na menej ako polovicu.
  • Slovensko má v súčasnosti jednu z najhustejších nabíjacích sietí v Európe aj vo svete v prepočte na počet elektromobilov. Viac ich je už len v Estónsku a na Malte.
  • Verejne prístupné nabíjacie body sú dôležité pri rýchlonabíjaní. V závislosti od veľkosti batérie a výkonu nabíjacej stanice sa dá nabiť batéria elektromobilu na 80 % už za 30 minút.
  • Donáškové služby by vďaka elektromobilom viditeľne ušetrili.
  • Hotely, reštaurácie či pumpy poskytujúce možnosť rýchlonabíjania by získali značnú konkurenčnú výhodu.
  • Väčšina známych automobiliek, ako je Tesla, BMW, Volkswagen, Nissan, Kia alebo Audi, ponúka modely vozidiel s dojazdom od 150 až do 420 km na jedno nabitie, čo je plne postačujúce, keďže 70 % Európanov najazdí denne menej než 40 km.

Poloha aktuálne existujúcich nabíjacích bodov: 

Zdroj: kdenabijat.sk

Zdroj: kdenabijat.sk

Značky:

Nechajte nám správu