Vylepšený Always-on displej aj dokonalejšie prepojenie s Huawei notebookmi.

Huawei oficiálne predstavil novú verziu svojej nadstavby, EMUI 11. My sme túto nadstavbu mali možnosť otestovať v predstihu, vďaka čomu vám prinášame naše poznatky, zoznam vylepšení a tiež aj fotogalériu screenshotov.

EMUI 11 prináša vizuálne vylepšenia. Zmenili sa animácie, ktoré pôsobia estetickejšie a vizuálne atraktívnejšie. Všimnete si drobné zmeny, ako je zmenšenie otvorenej aplikácie do ikonky, keď sa vraciate na domovskú obrazovku. Takýchto drobností zakomponoval Huawei do EMUI 11 viacero a hoci to neovplyvňuje funkcionalitu nadstavby, vyzerá to subjektívne pekne.

Hlavným vylepšením EMUI 11 sú nové možnosti prispôsobenia si Always-on displeja. Pribudli nové motívy a k dispozícii sú tiež dynamické Always-on displeje, ktoré obsahujú jednoduchú animáciu pri jeho aktivovaní. Kľúčová informácia je, že si môžete jednoducho vytvoriť svoj vlastný Always-on displej – či už textový alebo importovaním statickej alebo pohyblivej fotografie, prípadne z GIF súboru.

Rovnako si môžete pre každý Always-on displej nastaviť, či sa majú zobrazovať informácie o čase a/alebo dátume a zapnúť/vypnúť si zobrazovanie notifikácií a batérie.

Nastavenie Always-on displeja v EMUI 11. Pre zobrazenie screenshotu vo vyššom rozlíšení naň ťuknite

Aplikácia Poznámky funguje ako mobilný skener dokumentov

Ďalšou novinkou je upravený dizajn aplikácie Fotky a zmena nastavenia Batéria. Tá teraz inak zobrazuje využitie batérie za posledných 24 hodín a rovnako informuje o spotrebe batérie funkciou Always-on displeja. Huawei tiež zakomponoval nové nastavenie – Inteligentná kapacita batérie, ktoré by malo predĺžiť životnosť batérie takým spôsobom, že nabíjanie dokončí krátko pred dosiahnutím maximálnej kapacity batérie.

Zo systémových aplikácií sa dočkala vylepšenia aj aplikácia Poznámky. Tá teraz umožňuje skenovať dokument a cez zabudovanú funkciu rozpoznávania textu z neho extrahovať text, ktorý následne môžete digitálne upravovať. Táto funkcia však zatiaľ nepodporuje oficiálne slovenčinu, takže hoci text vyextrahuje, s diakritikou si ešte nerozumie na 100%.

Z ďalších vylepšení dávame do pozornosti synchronizované vibrovanie telefónu podľa znelky vášho zvonenia, avšak keby nás na túto novinku neupozornil Huawei, tak by sme si ju ani nevšmli.

Zľava funkcia extrahovania textu cez aplikáciu Poznámky a nové nastavenie Batéria v EMUI 11. Zmenila sa tiež animácia pri nabíjaní telefónu. Pre zobrazenie screenshotu vo vyššom rozlíšení naň ťuknite

Ešte lepší multitasking a vylepšené prepojenie s notebookmi Huawei

Čo sme si však všimli je vylepšený multitasking. Už v EMUI 10.1 sme si obľúbili možnosť aktivovať aplikáciu z bočného panela, ktorá sa zobrazí vo forme plávajúceho okna nad vami používanou aplikáciou. V EMUI 11 je možné tieto okná minimalizovať a rýchlo k ním pristupovať bez nutnosti stále otvárať bočný panel. Minimalizované aplikácie môžete rýchlo zobraziť ťuknutím na ich ikonu, ktorá je k dispozícii v bočnej časti obrazovky. Je to rýchle a praktické.

Veľkosť okna s aplikáciou môžete do určitej miery meniť, pričom z okna s aplikáciou môžete rýchlo aktivovať aj režim rozdelenej obrazovky a používať tak dve aplikácie pod sebou. Oceňujeme, že je možné mať viacero minimalizovaných aplikácií súčasne.

Huawei tiež vylepšil prepojenie svojich smartfónov s Huawei notebookmi, čo je funkcia, ktorú sme si obľúbili pri testovaní notebooku Huawei MateBook X Pro 2020. Najnovšie je možné používať až 3 aplikácie zo smartfónu vo forme samostatných okien, ktoré sa zobrazujú vo vašom notebooku. V EMUI 10.1 bolo možné zrkadliť iba jednu aplikáciu zo smartfónu do notebooku.

Vylepšený multitasking v EMUI 11. Všimnite si najmä bočnú ikonu aplikácie Messenger, cez ktorú môžete pristupovať k minimalizovaným aplikáciám. Minimalizovať si môžete aj viacero aplikácií súbežne, čo je výborné. Pre zobrazenie screenshotu vo vyššom rozlíšení naň ťuknite

EMUI 11 bude poháňať rad Mate 40, vo forme aktualizácie bude dostupný aj pre vybrané existujúce zariadenia

Beta verzia EMUI 11, ktorú sme testovali, bola založená na operačnom systéme Android 10. Predpokladáme však, že finálna verzia, resp. jej aktualizácie, ponúknu vylepšenia a jadro zo systému Android 11. Finálna verzia najnovšieho Androidu sa dostala na trhu iba deň pred oznámením EMUI 11, takže Huawei zatiaľ nemal čas na to, aby do svojej nadstavby zakomponoval zdrojový kód nového Androidu.

O dátume a dostupnosti finálnej verzie EMUI 11 pre existujúce smartfóny Huawei budeme informovať v samostatnom článku, resp. ich doplníme do tohto článku, keď Huawei tieto informácie oznámi.

Informácie o vylepšeniach v EMUI 11. Pre zobrazenie screenshotu vo vyššom rozlíšení naň ťuknite

Prečítajte si aj:

Huawei MateBook X Pro 2020: Prémiový notebook s pridanou hodnotou (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit