Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ani pandémia koronavírusu nezastavila nekalé praktiky podvodných poskytovateľov energií. Aj v súčasnosti sa tak stáva, že títo takzvaní energošmejdi prídu k niekomu domov, medzi rečou sa predstavia, veľmi sofistikovane klamú, zavádzajú a pokiaľ ich človek začne podozrievať z podvodu, znervóznejú a niekedy sú až agresívni.

Príbehy o neznámych mužoch či ženách, ktorí sa tvárili ako zástupcovia dodávateľskej spoločnosti alebo regulačného úradu, počul asi každý. Napriek tomu mnoho ľudí ešte stále nemusí vedieť, že ide o podvodníkov. Najväčší alternatívny dodávateľ energií Slovakia Energy sa preto rozhodol chrániť svojich klientov a spustil edukačnú kampaň zameranú na obranu a prevenciu pred energošmejdami.

Na Slovensku sa v posledných mesiacoch eviduje zvýšená aktivita takzvaných energošmejdov, ktorí sa odberateľom predstavujú ako zástupcovia novej energetickej spoločnosti a tvrdia, že ich pôvodný dodávateľ skrachoval. Alebo uvádzajú, že sú súčasťou (napr. dcérskou spoločnosťou) ich terajšieho dodávateľa a ponúkajú im zľavu – podvedení občania však podpisom zmluvy nezískajú zľavu, ale nového dodávateľa, ktorý s tým pôvodným prakticky nemá nič spoločné. V niektorých prípadoch sa stáva aj to, že svoju ponuku zabalia do možnosti využívania dodávky „zelenej energie“ v rámci ponuky služieb ich súčasného poskytovateľa, avšak opäť tým len podvedú zákazníka, ktorý sa svojím podpisom stane ich 100 % zákazníkom a preruší tak zmluvu so svojím dodávateľom, aj napriek tomu, že je s ním spokojný.

Existujú tiež podvodníci, ktorí sa priamo vydávajú za pracovníkov Slovakia Energy. Pravých obchodných zástupcov Slovakia Energy však možno jednoducho identifikovať, a to pomocou identifikačnej karty s logom a názvom spoločnosti. Na nej sú uvedené aj osobné údaje a identifikačné číslo zástupcu. Oslovený človek si môže ich identifikačnú kartu jednoducho odfotiť, prípadne ešte počas rozhovoru overiť ich či poskytované informácie na zákazníckej linke Slovakia Energy.

V prípade, že by došlo k podvodnému správaniu a niekoho by energošmejdi oklamali, resp. donútili podpísať novú zmluvu, alebo by existovali aj najmenšie pochybnosti o pravosti pracovníkov, je možné preveriť si ich na Linke bezpečného predaja Slovakia Energy: 02 59 20 90 00.

Aké sú najčastejšie praktiky energošmejdov?

  • Nepravdivo sa predstavujú ako zástupcovia štátnej energetickej spoločnosti, úradu pre kontrolu dodávateľov energií, za súčasného dodávateľa, spoločnosť spadajúcu pod súčasného dodávateľa alebo zástupcu distribútora elektriny či plynu.
  • Zameriavajú sa na mladých a seniorov, ktorí nemajú skúsenosti alebo sa nedokážu brániť.
  • Uchyľujú sa k vyhrážkam, že pokiaľ im ľudia nepodpíšu predložený protokol, budú bez elektriny alebo plynu.
  • Využívajú nepozornosť a dávajú podpísať iné dokumenty, ako tvrdia. Zvyčajne im tak občania nevedomky podpíšu zmluvu na nového dodávateľa.

Ako sa brániť pred nástrahami energošmejdov?

  • Ak niekoho navštívi obchodný zástupca doma, odfotiť si jeho preukaz sprostredkovateľa s menom a fotografiou. Dôležité je, aby bolo vidieť i názov spoločnosti, ktorú zastupuje. V prípade, že ide o seriózneho zamestnanca, nebude mať s touto vecou problém.
  • Zásadne si vždy overovať informácie, ktoré hovoria.
  • Nikdy nepúšťať z rúk zmluvy s dodávateľom, ani žiadne faktúry.
  • Fotenie potrebných dokumentov k zmluve umožniť až po dôkladnom preverení obchodného zástupcu.
  • Vždy od obchodného zástupcu požadovať zanechanie cenníka, prípadne zmluvy a všeobecných obchodných podmienok.
  • Ak na človeka tlačia, sú agresívni alebo sa vyhrážajú, zásadne nič nepodpisovať!
  • Ak má niekto zo zákazníkov Slovakia Energy tušenie, že sa stal obeťou energošmejdov, treba kontaktovať Linku bezpečného predaja na čísle 02 59 20 90 00.

Ako sa brániť podvodným praktikám energošmejdov učí tiež nová sekcia, ktorú Slovakia Energy zriadila na svojej webovej stránke https://www.slovakiaenergy.sk/ako-sa-branit-podvodnym-praktikam-energosmejdov/. Záujemcovia tu nájdu najčastejšie využívané nekalé praktiky, najúčinnejšie možnosti ochrany práv zákazníka i dôležité kontakty.

V prípade, že má niekto podobnú skúsenosť s podvodným jednaním energošmejdov, mal by naň upozorniť. Spraviť tak môže podnetom na Slovenskej obchodnej inšpekcii a zároveň na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví.

Značky: