Vznikla v spolupráci firmy ESET a odborníkmi na psychológiu a pedagogiku.

Je reakciou na zvyšujúci sa počet prípadov kyberšikany ale aj potrebu zaoberať sa témou bezpečnosti v digitálnom svete u školopovinných detí. Príručka je vhodná pre širšie spektrum publika a praktické rady a informácie si v nej nájdu aj starší používatelia. Tým pomôže každému, kto si chce rozšíriť rozhľad v tejto oblasti. Tým, ako je spracovaná však primárne cieli na mladšiu skupinu – deti, ktoré ešte neuvažujú tak ako dospelí.

Primárne je určená pre učiteľov 1. a 2. stupňa základných škôl. ESET rozpošle celkovo viac ako 7 tisíc výtlačkov príručky a praktických cvičení všetkým základným školám na celom Slovensku. Súčasťou príručky sú okrem kyberšikany témy ako dezinformácie, sociálne siete a on-line hranie. Mala by pomôcť rozpoznať a ochrániť sa proti manipulácii.

Príručka kladie dôraz aj na psychologický a etický pohľad na problematiku digitálnych hrozieb. Aby týmto nástrahám mohli žiaci úspešne čeliť, musia ich v prvom rade poznať a dozvedieť sa o nich jazykom, ktorý je primeraný ich veku. Podľa psychologičky Jarmily Tomkovej, ktorá sa podieľala na tvorbe príručky, by mali deti vedieť ako reagovať na krízové situácie skôr, než sa do nich dostanú.

Príručka digitálnej bezpečnosti spolu s praktickou časťou bude rozdistribuovaná do všetkých základných škôl v najbližších týždňoch. Vzdelávacie materiály sú však v elektronickej podobe dostupné už teraz, a to na stránke Bezpečne na nete v sekcii pre učiteľov.

Zdroj: ESET

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.