Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Hackerská skupina tvrdí, že vyradila z prevádzky viac ako dvesto významných estónskych webových stránok, vrátane bánk, platobného systému, štátnej správy, zdravotníctva, vzdelávania a verejných služieb.

V estónskom meste Narva odstránili (16. 8.) z verejného priestranstva repliku sovietskeho tanku, ktorá podľa vyhlásenia estónskej vlády ohrozovala verejný poriadok. Samotný presun pamätníka sprevádzala búrlivá diskusia obyvateľov a pozornosť médií.

Následne prišla tvrdá reakcia od proruskej hackerskej skupiny Killnet, ktorá na svojom telegramovom kanáli vyhlásila, že zasiahla a vyradila z prevádzky viac ako dvesto významných estónskych webových stránok v oblasti kritickej infraštuktúry. Problém bol s dostupnosťou služieb aj online platbami. Estónsko je jeden z prvých štátov, ktorý zažil masívny kybernetický útok v roku 2007, čo malo za následok nielen kolaps štátnych služieb, ale aj nastavenie a budovanie vysokých štandardov digitalizácie a bezpečnosti.

Killnet je politická proruská hackerská skupina, ktorá útočí na nepriateľov Ruska. Vlne botnetových útokov Killnetu čelila v uplynulých mesiacoch aj Česká republika, Litva, Taliansko, Poľsko, Kolumbia, Nórsko a ďalšie krajiny. Killnet údajne ovláda jeden z najväčších aktívnych botnetov zložený zo 4,5 milióna zariadení.

„Opakovane varujeme organizácie v strednej a východnej Európe pred obrovským nárastom útokov hackerských skupín sponzorovaných štátmi. Z technického hľadiska je zásadné, aby firmy a inštitúcie používali pokročilé preventívne technológie, ktoré ich ochránia aj pred sofistikovanými kyberútokmi. Dôrazne upozorňujeme na zálohovanie dát, segmentáciu systémov a nastavenie plánu obnovy v prípade incidentu. Nevyhnutnou súčasťou zabezpečenia je neustále vzdelávania zamestnancov,“ vysvetľuje Tomáš Valenta, riaditeľ slovenskej pobočky spoločnosti Check Point Software Technologies.

Výskumný tím Check Point Research v aktuálnom reporte uvádza, že v druhom štvrťroku 2022 sa počet globálnych kybernetických útokov na týždennej báze zvýšil v medziročnom porovnaní o 32 percent. Priemerný týždenný počet je tisícdvesto útokov na organizáciu. Globálnu trojku „najviac ostreľovaných“ organizácií v prvom polroku 2022 tvorili vzdelávanie a výskum, nasledované vládnymi a armádnymi subjektmi a poskytovateľmi IT a internetových služieb.

Výskumný tím Check Point Research už viacej ako tri desiatky rokov sleduje bezpečnostné trendy, vyhodnocuje anomálie a prináša komunite aktuálne varovanie a správy o kybernetických hrozbách. Tvorí ho viac ako stovka analytikov a skúsených výskumníkov, ktorí spolupracujú s bezpečnostnými spoločnosťami, orgánmi na presadzovanie práva a jednotkami CERT.

Spoločnosť Check Point Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP) poskytuje riešenia kybernetickej bezpečnosti pre štátnu aj súkromnú sféru a vo svete chráni viac ako 100-tisíc organizácií všetkých veľkostí. Vznikla v roku 1993 a v súčasnosti ju tvorí päťtisíc odborníkov, kde viacej ako 80 percent personálnych kapacít predstavujú inžinieri a vývojári.

Značky: