Regulačný plán EU na zabránenie monopolného postavenia firiem zasiahne proti Google, resp. materskej firme Alphabet.

EU sa totiž nepáči, že tento technologický gigant vopred inštaluje svoj prehliadač na milióny smartfónov a nedáva používateľom možnosť voľby. EU varovala Google, aby sa takýchto praktík zbavil a hrozí mu vysokou finančnou pokutou.

Táto správa sa nachádza v 150 stránkovom dokumente, ktorý bol príslušným orgánom EU zaslaný minulý týždeň. Firma Google prvotné informácie obdržala už v apríli, keď Európska Komisia poukazovala na jej neprípustné dominantné postavenie na našom kontinente.

EU požaduje, aby Google prestal platiť alebo poskytovať výrobcom smartfónov zľavu za to, že do svojich telefónov budú dávať ako vpred nainštalovaný prehliadač Google Search.

Google už teraz môže dostať vysokú pokutu, pretože jeho správanie bolo roky mimo regulačných rámcov. Deje sa tak zhruba už od januára 2011. Výška pokuty by sa mala odvíjať od zisku generovaného z klikov cez AdWords od európskych používateľov (operačné náklady Google tvoria zhruba 0,01 Eura za klik) a zobrazení objemu reklamy pri hľadaní a sponzorovaných linkoch.

Reakcia Google prišla od hovorcu, ktorým je Ricardo Cardoso: „Tešíme sa na to, ako ukážeme Európskej Komisii, že sme navrhli model, ktorý je výhodný pre používateľov aj pre konkurenčný boj a tiež podporuje inováciu v tomto regióne„. Tému budeme podrobne sledovať .

Zdroj: Reuters

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu