Aj vy máte problém a neviete pripojiť externý hard disk k notebooku či počítaču? Poradíme vám.

Otázka čitateľa: Vlastním externý disk Western Digital, ktorý mi z ničoho nič prestal fungovať. Ak ho pripojím cez USB, v sekcii Tento počítač sa vôbec nezobrazí. Disk som vybral z jeho boxu a zapojil cez SATA do svojho PC, ale nič sa nezmenilo a Windows ho nerozpoznal. Disk som teda vrátil do USB boxu a skúsil znova pripojiť. Tentokrát systém začal inštalovať ovládač a disk pribudol aj v Správcovi zariadení, ale jeho partície sa nezobrazujú, takže nemám žiadny prístup k údajom. Ak otvorím Správcu diskov, ukazuje mi, že disk je neinicializovaný (malá červená šípka). Ak kliknem na inicializáciu, objaví sa upozornenie, že operáciu sa nepodarilo vykonať. Neviem teda, čo je vo veci a ako by som mal ďalej postupovať.

Pokiaľ vám HDD nefunguje ani po vybratí z boxu a pripojení priamo na SATA (nevidíte ho v Správcovi zariadení), je to neklamný znak toho, že sa problém týka jeho hardvéru a žiadnym softvérovým zásahom v systéme ani nikde inde ho neopravíte. Ak ho nevidíte medzi pripojeným hardvérom ani v BIOS-e, nie je o čom premýšľať. Disk je jednoducho nefunkčný. Chyba sa môže týkať viacerých vecí, ale pravdepodobne pôjde o chybu elektroniky, ktorú vidíte na jeho spodnej strane. Disk sa dočasne „opravuje“ jej výmenou len v prípade, že ide o proces záchrany dát, čo je úkon za ktorý môžete zaplatiť aj 100 eur a aj oveľa viac, takže si treba rozmyslieť či dáta ktoré na ňom máte za to stoja (za predpokladu, že ste ich nemali zálohované).

To, že po zapojení disku do externého boxu sa na systéme nainštaluje ovládač a zariadenie vidíte v Správcovi zariadení nie je nič nezvyčajné. Do systému sa totiž prihlási USB prevodník externého boxu. S diskom ktorý je naň pripojený ale nie je možné pracovať. Urobili ste ale dobre, že ste disk vyskúšali vybrať, pretože ste tak určili, že je príčinou naozaj on a nie pokazený USB prevodník.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.