Vyše miliarda aktívnych používateľov aplikácie Facebook messenger bude pravdepodobne môcť navzájom komunikovať na spôsob u nás známeho Pokecu. Tzv. Messenger Rooms sú aktuálne dostupné v Kanade a Austrálii a ak budú mať u ľudí úspech, čoskoro ich môžeme očakávať aj u nás. 

Facebook mal pôvodne v pláne prísť so samostatnou aplikáciou Rooms určenou pre chatovanie. V decembri minulého roka sa však rozhodol projekt pochovať a namiesto toho teraz prinesie túto funkciu integrovanú priamo do svojej populárnej aplikácie Messenger. Môže tak naplno využiť jej širokú členskú základňu a predísť prípadnému neúspechu, ak by sa Rooms predsa len náhodou neuchytili.

Ako bude nová funkcionalita vyzerať a pre koho bude určená? Princípom sú „chat rooms“, čiže miestnosti, kde môžete komunikovať i s cudzími ľuďmi na základe vopred určenej témy. Tú určuje tvorca miestnosti a ten aj rozhodne, či má byť miestnosť verejná alebo privátna. Správne predpokladáte, že tvorca je zároveň adminom danej miestnosti, rozhoduje o jej nových členoch a zároveň má právo z nej nežiadúce osoby odstrániť. To isté právo si vyhradzuje aj samotný prevádzkovateľ – Facebook. Jedna miestnosť má momentálne nastavenú maximálnu kapacitu 250 chatujúcich.

Čo inšpirovalo Facebook k vzniku Rooms? Otravní kamaráti. Väčšina z nás, ktorí sme súčasťou nejakej chatovacej skupiny či už na WhatsAppe alebo v Messengeri, to asi pravidelne zažíva na vlastnej koži. Jeden (v lepšom prípade) kamarát nás denno denne spamuje svojimi otravnými príspevkami k téme, ktorá je nám úplne ukradnutá. Odpoveďou má byť práve nová funkcionalita, ktorá mu nájde vhodnú skupinku podobne nadšených ľudí, ktorí si o nej radi vymenia pár správ.

Dnešné chatovacie skupiny sú zamerané na ľudí, ktorých poznáte – kamarátov a rodinu. Dialógom s jednotlivými používateľmi sme zistili, že mnohí majú potrebu písať si o konkrétnych témach. Rooms budú postavené práve na témach, o ktorých môžu ľudia spolu hovoriť s inými ľuďmi, ktorých nemusia poznať„, tvrdí produktový manažér Facebook Messengra Drew Moxon.

Zdroj: Android Authority

Značky: