Doplnené 15. mája 2020: Funkcia je od 14. mája 2020 dostupná aj na Slovensku. Miestnosť môžete vytvoriť cez webovú stránku Facebook.com, Messenger.com alebo cez desktopovú aplikáciu Messenger. Postupne bude možné vytvárať Miestnosti aj cez mobilné aplikácie.

Facebook Miestnosti

Miestnosť vytvoríte pomocou ikony v tvare videokamery so znamienkom plus. Túto ikonu hľadajte vo webovom rozhraní aj v mobilných aplikáciách

Pôvodný článok 25. apríla 2020: Facebook spúšťa novú funkciu Messenger Rooms (Miestnosti) na skupinové videochaty, do ktorých sa môžete pridať a tráviť tak čas s priateľmi, rodinou a ďalšími komunitami. Miestnosť sa dá vytvoriť priamo na Messengeri alebo na Facebooku a pozvať môžete kohokoľvek, aj keď nemá facebookový účet. Miestnosti čoskoro pojmú až 50 osôb bez časového limitu.

Usporiadanie oslavy, založenie klub alebo len také posedenie s priateľmi na virtuálnej pohovke je teraz jednoduchšie. Nemusíte nikomu volať a strachovať sa, či sa mu to hodí, alebo kontrolovať jeho kalendár. Miestnosti môžete založiť a zdieľať vo Vybraných príspevkoch, skupinách či udalostiach. Čoskoro Facebook pridá aj možnosť vytvorenia Miestnosti zo správ na Instagrame či WhatsAppe.

Ak vaši priatelia alebo komunity vytvoria Miestnosti, ktoré sú vám otvorené, uvidíte ich na Facebooku a môžete si tak vybrať s kým budete tráviť čas a o čo sa budete zaujímať. Ak dostanete pozvánku do Miestnosti, môžete sa pripojiť rovno z telefónu alebo z počítača – nebude treba nič sťahovať alebo inštalovať.

Nové AI filtre pozadia a osvetlenie pre navodenie atmosféry

Okrem vizuálnych AR efektov v Messengeri, ako sú zajačie uši a mimozemšťania, začína Facebook zavádzať aj nové efekty založené na umelej inteligencii a vylepšovať videochaty v mobile. Predstavuje 360° pozadie, ktoré vás prenesie do efektných priestorov, od luxusných bytov pri vode až po kráľovský palác a pláž. K dispozícii je 14 nových kamerových filtrov, ktoré ponúkajú okolité osvetlenie na rozjasnenie priestoru a vašej tváre. Pridáva aj nové AR vizuálne efekty, takže môžete osláviť narodeniny alebo sa vydať kempovať, zatiaľ čo budete doma.

Vytvorené s dôrazom na súkromie a bezpečnosť

Podľa vyjadrenia Facebooku bolo pre nich prioritou súkromie a bezpečnosť, aby ste sa mohli v pokoji spojiť s priateľmi, rodinou a svojou komunitou. Hovory Facebook nepočúva a ani nesleduje, navyše osoba, ktoré prostredníctvom Messengera alebo Facebooku vytvorila Miestnosť, sama ovláda nastavenie súkromia. A to aj vrátane toho, kto miestnosť vidí a či je zamknutá či odomknutá. Zakladateľ Miestnosti v nej musí byť prítomný, aby hovor začal a môže z nej kedykoľvek kohokoľvek vylúčiť. Môžete tiež nahlásiť názov Miestnosti alebo niekoho profil, ak sa domnievate, že boli porušené Zásady komunity. Administrátori sociálnej siete však nebudú schopní preveriť nič, čo sa v Miestnosti stalo – hovory totiž nie sú nijak nahrávané, monitorované ani odpočúvané.

Viac o nastavení súkromia u Miestností na tejto stránke.

Messenger Rooms bude v niekoľkých krajinách spustený už tento týždeň, v ostatných krajinách v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov. V nasledujúcich mesiacoch bude pokračovať pridávanie ďalších rozšírení. Viac informácií o Messenger Rooms nájdete tu.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.